вівторок, 23 жовтня 2007 07:02

Майора міліції посадили у в"язницю

  Начальника Таврійського підрозділу міліції на Херсонщині Олександра Годомського у 2002-му нагороджували грошовими преміями за високі показники у розкритті злочинів
Начальника Таврійського підрозділу міліції на Херсонщині Олександра Годомського у 2002-му нагороджували грошовими преміями за високі показники у розкритті злочинів

Начальника Таврійського підрозділу міліції Херсонської області 45-річного Олександра Годомського й слідчу Олену Зубкову, 30 років, забрали до колонії загального режиму із зали суду. За зловживання владою, підроблення й хабарі Годомський отримав шість років позбавлення волі, Зубкова — 2,5. До останньої хвилини засідання вони були впевнені у своїй безкарності.

— Рішення судді Марини Бойко залишили в силі всі апеляційні інстанції, — каже голова міськсуду Нової Каховки Олександр Коровайко. — Воно відповідає вимогам законодавства. 21 вересня вирок набув чинності.

Майор Олександр Годомський жив у райцентрі Берислав за 25 км від Таврійська. Має дружину й двох дітей. Правоохоронцем працював з 1985-го, керував службою дільничних інспекторів. Останні 2,5 року очолював Таврійський підрозділ міліції. Олена Зубкова жила з батьками в селі Отрадо-Кам"янка Бериславського району, працювала слідчим Новокаховського міськвідділу. Із Годомським товаришували багато років.

Таврійські правоохоронці підпорядковані новокаховським. Вони лише збирають матеріали, а порушують, розслідують і закривають кримінальні справи в Новій Каховці.

У січні 2004-го в Таврійську пограбували будинок пенсіонерки Любові Гаврилової. Винесли гроші, речі, серед яких телевізор та музичні інструменти онука. Злодії хотіли імітувати пожежу, запалили газові конфорки й килим. Любов Петрівна ночувала в дітей. Вогонь загасити встигла, бо прийшла вранці. Викликала міліцію, порушили кримінальну справу.

Грабіжників знайшов 20-річний онук Любові Петрівни. Він дізнався, що за два місяці після крадіжки їхній телевізор продавав на базарі 16-річний сусід. Розказував, що терміново треба гроші, бо виїздить із батьком на заробітки. Онук Гаврилової сказав про це начальнику міліції Олександрові Годомському. У присутності батьків підліток зізнався у крадіжці, назвав двох спільників. Батьки усіх трьох умовляли майора не карати синів, обіцяли компенсувати потерпілій збитки. Той натякнув, що за "непричетність хлопців до злочину" кожна родина має заплатити 500 грн. Батьки зібрали гроші, принесли й поклали в конверті на стіл начальникові. За деякий час Годомський передав слідчій Новокаховського міськвідділу Олені Зубковій добровільне зізнання 40-річного місцевого підприємця Леоніда Магдила, де той описував, як обікрав Гаврилову. Кримінальну справу закрили, бо підприємець на той момент помер. Виходить, що він написав зізнання за кілька днів до смерті.

У березні в Таврійську двоє підлітків поцупили з гаража родини Сідлецьких два мотоцикли й запчастини. Злодіїв знайшли швидко, але батьки також просили Годомського не карати їхніх синів. Крадіжку повісили на 43-річного безробітного Шилова, який помер. Чоловік навіть не ходив через хворобу. Батьки справжніх злодіїв заплатили майорові по $500.

Потерпілий Сідлецький отримав повідомлення про закриття справи через смерть підозрюваного.

Пропоную почепити на міліції табличку з прейскурантом

— Коли я про це дізналася, то занепокоїлась: хто ж із крадіїв раптово помер, — згадує тітка Вадима Галина Геренко. — Цих хлопців я кілька днів перед тим бачила живих-здорових.

Жінка звернулася до слідчої. Та нічого не пояснила. Тоді Геренко понесла скаргу до прокуратури Нової Каховки. Там зацікавилися смертю Шилова й 11 березня 2005 року проти Годомського й Зубкової порушили кримінальну справу. За місяць її передали до міського суду. Засідання тривали майже два роки. У березні 2007-го винесли вирок.

— Кілька років тому вже покійний депутат Новокаховської міськради Володимир Зайцев заявив на сесії: "Пропоную почепити на міліції табличку з прейскурантом: скільки коштує закриття кримінальної справи, виправдання злочинця, засудження невинного. Щоб не перепитувати в міліціонерів, а прочитати — і все", — згадує адвокат з Нової Каховки, який не хоче називатися. — Депутати сприйняли це як жарт. У залі був тодішній начальник міліції Володимир Богданченко. Коли почув — почервонів, опустив очі. Але що тут казати, всі вони беруть гроші: міліціонери, судді, прокуратура. Просто показово покарали лише Годомського й Зубкову.

У Новій Каховці вважають, що майора підставив начальник міліції Володимир Богданченко. Боявся, що Олександр Мирославович займе його крісло. У 2005-му Богданченко виїхав з області.

Зараз ви читаєте новину «Майора міліції посадили у в"язницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі