вівторок, 28 вересня 2010 05:46

Любов Мех садить сина на ланцюг

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Олександр Мех показує ланцюг, яким його за шию прив’язують до батареї. Таким чином вимагають кинути пити горілку
Олександр Мех показує ланцюг, яким його за шию прив’язують до батареї. Таким чином вимагають кинути пити горілку

Три дні сидів на цепу 45-річний Олександр Мех із села Шестовиця Чернігівського району. Матір прив"язала його до батареї.

— У нас тут півсела на цепу своїх алкоголіків тримає, — махає рукою Любов Мех, 69 років. — Сашко у запоях буйний. Як прив"яжу, заспокоюється. Інакше не можу утримати від п"янки. Прив"язаний поступово виходить із запою.

Її чоловік помер 13 років тому. Обох синів, Анатолія й Олександра, у селі називають працьовитими. Перший одружений, живе окремо, не п"є. Другий раніше жив у Чернігові, працював на фабриці музичних інструментів. Дружина від нього пішла, єдина донька — доросла. Тепер мешкає з матір"ю, заробляє по селу власним трактором.

— Коли не п"є, усе робить. А як вип"є, його ніби підміняють, — говорить Любов Петрівна. — Зверталася я до міліції, щоб забрали на примусове лікування. Кажуть, не маємо права. Було побився із міліціонером, а то односельці ударили по голові. Був струс, лежав у лікарні. Після того став неврівноважений. Нап"ється, до людей чіпляється. Недавно поскандалив у магазині, лається із сусідами. Люди кажуть: "Зроби хоч щось". А що? Уже раз прив"язувала. Так подзвонив у міліцію, сказав, що прив"язаний і пожежа. Міліція порадила ховати телефон.

— Як він їв і пив?

— Воду ставила поряд. Їсти пропонувала, не хотів. В туалет не відв"язувала, відро ставила.

— Сашко коли не п"є, то робить, як бугай, з матір"ю дружить, — розказує сусідка Олександра Курач. — Коли ж п"яний, не миряться. Було, його родичі зв"язали, лозиною били.


Олександр Мех сам відчиняє двері. Руки трусяться, обличчя припухло:

— Сьогодні не пив.

Півсела на цепу своїх алкоголіків тримає

Розказує, що мати і брат прив"язували його ланцюгом уже кілька разів. Засне п"яний, його припинають до батареї поряд з ліжком. Сидів на ланцюгу п"ять діб.

— За що прив"язують?

— За шию. Туго. І замок під бородою. Голову з трудом повертаю. Ланцюг короткий. Було, спати не міг.

Після останнього випадку у середині серпня він написав заяву до міліції. Заявив, що брат вимагає переписати на нього трактор.

— Це мати наполягає, щоб переписав на брата, — розповідає. — Толіку я ціле літо сіно косив. У нього дві корови, телиця і кінь. А тепер молока не бачу. Матір продає, каже копійка треба.

37-річний Анатолій Мех живе у центрі села. Говорити про брата не хоче.

— Це неправда, що у нас півсела тримає на ланцюгу своїх алкоголіків, — каже Надія Болтрик, секретар сільради. — Був, правда, випадок, що одна жінка прив"язувала. Бо той чоловік пив, ходив по дворах, до людей чіплявся.

17 серпня Олександр Мех отримав три роки умовного терміну. Він полаявся із продавщицею сільського магазину. Коли міліціонери прийшли за поясненнями, то п"яний побив їх. Сім років тому давали рік умовно за те, що побив завідувачку клубу.

Зараз ви читаєте новину «Любов Мех садить сина на ланцюг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі