пʼятниця, 27 вересня 2019 07:25

Лікарі наживалися на хворих на рак

Автор: ФОТО З САЙТА Й_TSN.UA
  Завідувач поліклініки Національного інституту раку Аркадій Висоцький (на фото ліворуч) чекає на рішення суду. Його та хіміотерапевта закладу Олександра Шепеля підозрюють у тому, що брали гроші з пацієнтів за безкоштовні ліки
Завідувач поліклініки Національного інституту раку Аркадій Висоцький (на фото ліворуч) чекає на рішення суду. Його та хіміотерапевта закладу Олександра Шепеля підозрюють у тому, що брали гроші з пацієнтів за безкоштовні ліки

Медики Національного інституту раку вимагали з онкохворих пацієнтів гроші за ліки, які держава надає безкоштовно. 25 вересня арештували завідувача поліклінікою Національного інституту раку 51-річного Аркадія Висоцького та хіміотерапевта 53-річного Олександра Шепеля. Рішення прийняв Голосіївський райсуд міста.

— Лікарі запевняли пацієнтів, що кількість безкоштовних препаратів обмежена. Щоб ­отримати їх, вимагали відкат під виглядом благодійної допомоги, — каже Надія Максимець зі столичної прокуратури. — Так само вимагали і в постачальників препаратів. За один курс хіміотерапії держава платить від 1,5 до 18 тисяч гривень. Щоб ці гроші отримав конкретний виробник, мав повернути відкатом 15–20 відсотків загальної вартості угод.

Слідчі продемонстрували відео, як Аркадій Висоцький радить колегам вимагати гроші з пацієнтів.

"Просто так за больными гонять, чтобы они даже помощи Институту не дали? Мы хоть и больница, но не благотворительное заведение. Можешь более жестко говорить. Будь немножко артистом: "Мы вам лекарства на 10 тысяч выписали, помогите немножко государству". Мы ему — большую помощь, а он взамен должен помочь Институту, доктору, медсестричке, отделению. А то лекарства сегодня могут быть бесплатные, а завтра придется покупать", — говорить колезі Висоцький.

У справі є сім потерпілих. Віддали лікарям майже 40 тис. грн.

— Потерпілих пацієнтів більше, але вони бояться говорити. Кажуть, мають долікуватися, — розповідає уповноважений з антикорупційної діяльності при Інституті раку Сергій Пономаренко. — Схема працювала так: онколог пише пацієнтові призначення, що необхідна хіміо­терапія. Далі хворий потрапляє до Шепеля. Той говорить, що є препарат, куплений за державні гроші, і він може допомогти його отримати. За це хоче 4 тисячі гривень. Акцентував на тому, що треба пройти мінімум три сеанси. Тобто заплатити 12 тисяч гривень.

Благодійні внески в лікарні — це порушення закону. Із них завідувач щотижня отримував не менш як 20 тисяч гривень. Пацієнтам раджу перевіряти наявність усіх безкоштовних препаратів і медичних засобів — від рукавичок до хіміопрепаратів. Зробити це можна на сайті Інституту.

Підозрювані лікарі від коментарів відмовляються.

В Інституті створили спеціальну комісію для службового розслідування. За її рішенням від роботи відсторонили головного лікаря 37-річного Андрія Безносенка та його заступника із медичної частини Олега Воскобойнікова.

Безносенко заперечує свою участь у корупційних схемах.

— Комісії з відбору медикаментів формує та очолює не головний лікар, а директор інституту. Затверджує — тендерний комітет, що закупляє засоби та підписує договори на постачання. І потребу в хіміопрепаратах бюджет не задовольняє в повному обсязі — це знають і лікарі, і пацієнти, — каже Андрій Безносенко. — Ситуація в Інституті критична. Лікарі не забезпечені навіть витратними матеріалами — рукавичками та дезінфікувальними матеріалами. Пацієнти та їхні родичі змушені самі купувати дорогі лікарські засоби. Державний проект по капітальному ремонту будівель клініки досі не реалізований. Щоб побороти корупцію на побутовому рівні "пацієнт-лікар" і глобальну — на закупівлях, потрібно піднімати питання автономізації Інституту.

Слова головного лікаря підтверджує і журналістка 35-річна Яніна Соколова, яка лікувалася там від раку. Вважає, директор Інституту Олена Колесник навмисне створила комісію, аби головний лікар не заважав працювати налагодженій схемі збагачення.

"Офіційна зарплата пані Олени становить майже 12–14 тисяч гривень. Водночас їздить на дорогому джипі "Вольво", у чоловіка — проктолога державної лікарні — також джип "Вольво", донька вчиться у Франції. Олена не робить операцій, а тому її джерело прибутку — схеми із лікарями-спільниками-корупціонерами і махінації із закупівлями медикаментів. Вона навчилася обходити систему електронних закупівель "Прозорро". В Інституті раку немає ремонту. Ліфти системно не працюють. І пацієнтів на операцію вчасно не можуть відвезти. Про наявність ліків я взагалі мовчу. Переважну більшість пацієнти купують самі. Олена звикла до схем, але їй вкрай некомфортне сусідство з головним лікарем. Він не є частиною схеми. Бо його цікавить не нове "Вольво", а нові умови для пацієнтів Інституту", — пише Яніна Соколова у "Фейсбуку".

Міністр охорони здоров'я 39-річна Зоряна Скалецька підписала наказ про проведення аудиту в Інституті. Перевірятимуть період із 1 січня по 20 вересня 2019 року. Звернуть увагу на державні закупівлі. Звіт представлять 8 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі наживалися на хворих на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі