пʼятниця, 25 лютого 2011 10:13

Лідія Закорчевна померла за п'ять днів після пологів

Автор: фото: Роман ЗАКОРЧЕВНИЙ
  Хмельничанка Лідія Закорчевна годує груддю новонароджену доньку. Фото зроблене 23 січня за кілька годин до загибелі жінки
Хмельничанка Лідія Закорчевна годує груддю новонароджену доньку. Фото зроблене 23 січня за кілька годин до загибелі жінки

Напередодні Водохреща хмельничанка 22-річна Лідія Закорчевна народила доньку. За три дні її виписали з пологового будинку, а на шостий день раптово померла.

— Було годин 10 вечора, — розказує її чоловік Роман Закорчевний, 25 років. — Ми повечеряли, Ліда якраз вийшла з душу. Я тільки зайшов у туалет, а Ліда раптом крикнула. Виходжу — лежить на полу. Думав, обморок. По лиці її хлопав, води приніс. Вона не реагірувала. Визвав "скору", покликав сусідів.

До Закорчевних спустилася сусідка згори, Ніна Смішна. Вона 32 роки пропрацювала медиком, зокрема понад 10 років — фельдшером у кардіологічній спецбригаді "швидкої".

— З переляку ніби чула Лідин пульс, — згадує Ніна Смішна, 68 років. — Але поняла, що відчуваю своє серцебиття. Ліда вся посиніла, холодний пот — це ж чистої води тромбоемболія. Це коли обривається тромб. У роженіц часто таке буває.

За хвилини до Закорчевних прибули лікарі.

— Ми намагалися зняти кардіограму, — говорить 61-річний Юрій Заграй. Він пробував урятувати жінку. — Зіниці широкі, на світло не реагують. Пульс і дихання відсутні. Вкололи адреналін і еуфілін… Чесно кажучи, коли ми приїхали, вона була вже мертва.

Наступного дня родичі загиблої отримали висновки: "Раптова смерть, причина невідома". За чотири дні їм видали іншу довідку: "Нещасний випадок пов'язаний із контактом з електропроводкою. Не повірили. Переконані, що Лідія загинула через недбалість лікарів.

— Якби вони сказали, що Ліда померла від тромбу, ми б нічого і не робили. А то від току. Де той ток узявся? — каже мати загиблої Раїса Ганібал, 42 роки. — Ми всі так чекали цієї дитинки. Я зі свахою була в Італії на заробітках. Удень 23 січня ми говорили по комп'ютеру. Нам показували дитинку. А ввечері таке сталося.

У Лідії це була друга вагітність. Першого разу народила мертве немовля. Понад третину другої вагітності пролежала у пологовому на збереженні. Останні три тижні — у відділенні патології вагітності.

— Ліда казала, що лікарі до останнього вагалися: кесарити чи нормальні роди приймати. Останнього дня лікарка посадила в крісло, встромила в Ліду руку і щось вирвала. Боль була адська. Доця родилася недоношеною: 2550 грамів, 49 сантиметрів росту. Лікуюча казала, що на третій день її не випишуть. А прийшов якийсь інший лікар і наказав виписуватися, — розповідає чоловік.

Матір і свекруха Лідії приїхали з Італії на похорон.

— Я лише переступила порог до доктора за довідкою про смерть, а він мені: "Будете подавати до суду?" — говорить свекруха Надія Закорчевна, 53 роки. — При мені комусь звонить і питає: "То остаточний висновок, що ураження струмом?" Пише мені довідку і каже: "Але я цієї експертизи не робив". Пішли ми до начальниці, щоб печатку поставила. А він до неї: "Я не зроблю великого прєступлєнія, коли дам жінці таку довідку". Та скривилася.

За хвилини по смерті тіло оглянули міліціонери.

— Ми приїхали, жінка лежала на полотенці перед кроватью, — розказує слідчий міськвідділу міліції Наталя Томусяк. — Ніяких дротів і електроприборів у кімнаті не було. У спальні навіть телевізора немає. Я була шокована, коли дізналася про струм.

Від місця падіння Лідії до найближчої розетки — 2 м, до іншої — 2,5 м. Біля тіла були майже 20 людей: немовля, чоловік, родичі, сусіди, лікарі, міліціонери. Жодного не уразило струмом.

— Це трагедія, але родичі не можуть у неї повірити, — запевняє Андрій Ропотан, головний лікар Хмельницького пологового будинку.

Наступного дня після смерті до Романа прийшли лікарі з дитячого будинку. Хотіли забрати доньку. Батько не погодився. Зараз доглядає її із родичкою.

— Дитина родилася квола, недоношена, — розповідає Юлія Бункіна, 25 років. — Її треба годувати груддю. А моєму сину Яромиру сім із половиною місяців. То годую двох. Із чоловіком вирішили на час переїхати до Роми.

Зараз ви читаєте новину «Лідія Закорчевна померла за п'ять днів після пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі