субота, 20 жовтня 2007 07:00

Ларису Марченко збив п"яний лісник

Автор: фото: Сергій ГАЛЬЧЕНКО
  У Малій Рачі на Житомирщині ховають Ларису Марченко. Ліворуч склавши руки плаче чоловік Віктор, праворуч (у шкірянці) син Олег
У Малій Рачі на Житомирщині ховають Ларису Марченко. Ліворуч склавши руки плаче чоловік Віктор, праворуч (у шкірянці) син Олег

Увечері минулої неділі 38-річна Лариса Марченко з села Мала Рача Радомишльського району Житомирщини поверталася зі свиноферми із 15-річною донькою Ніною. Дівчина допомагала матері.

Ішли узбіччям понад ставом. Обговорювали, кого запросити на 16-річчя Ніни в неділю, 21 жовтня. До хати залишалося близько півкілометра.

— Раптом я побачила одну фару, — згадує дівчина. — Спочатку думала, що це мотоцикл. Потім нічого не пам"ятаю.

У спину Марченків вдарила "лада" п"ятої моделі. Легковик спочатку виїхав на зустрічну смугу, далі — на обочину, де йшли мати з донькою. Дівчину відкинуло вліво — вона йшла далі від дороги. Лариса впала під правий бік автівки. "Лада" потягла її в ставок і зупинилася лише біля прибережної верби. На шляху знесла стовп. Жінка померла.

— Я прокинулася, — згадує далі Ніна. — Проїжджаюча машина присвітила. На дорозі промайнуло взуття матері. Я почала зупиняти когось, однак ніхто не ставав. Побігла додому сказати батькові.

22-річний Костянтин Павленко прибіг на місце аварії одним із перших. Він відпочивав у барі неподалік і чув удар.

— Думав, що у ставок з"їхала машина, — говорить Костянтин. — Підбіг, а під машиною лежить жінка. Водій спав за кермом. За 15 хвилин під"їхали "швидка", пожежна, міліція.

До автівки збіглися місцеві жителі.

— Я витягував із-за керма "мертвого" водія, — згадує 42-річний Віктор Гачковський. — Він випив, мабуть, літрів три горілки. Почав щось говорити лиш після того, як я вкинув його у воду.

Міліціонери припускають, що через сильне сп"яніння чоловік заснув за кермом.

— Уночі приїхала якась жінка, — веде далі Ніна. — Почала на нас кричати. Пояснювати, що ми не по правилах ішли.

Він випив, мабуть, літрів три горілки

Того вечора 26-річний Ігор Гальченко повертався додому в село Межирічка. Дорога пролягала через Малу Рачу. Каже, перед виїздом розпили з друзями пляшку горілки.

Гальченко неодружений. Живе з батьками. Працює лісником у селі Біла Криниця за 25 км від дому. Кажуть, розбиває машину не вперше. В усіх випадках був напідпитку.

Ховали Ларису Марченко минулого вівторка. У день похорону на місці трагедії лежить відбитий поворотник, побите бокове скло, видно чорні смуги від коліс авто. У воді на вербі висить вінок. Поряд проїжджає на велосипеді чоловік років 80. Зупиняється, придивляється до колій. Каже, після війни ще не бачив такої трагедії.

Біля хати Марченків зранку збираються люди. Стоять мовчки. Дехто плаче.

У родині четверо дітей. Найстаршому Олегові 19 років, Ніні — 15, Оксані — 8, Олександрові — півтора. Старші в чорному вбранні. Чекають, доки з хати винесуть тіло матері.

Чоловік загиблої 43-річний Віктор Марченко, водій маршрутного таксі, стоїть мовчки.

— Треба, щоб держава Віті помогла, — бідкається 30-річний сусід Іван Скідченко. — Село що змогло, зробило. Ніхто не розуміє, що найменший Сашко до останнього ссав молоко в матері. Тепер де його брати? А ще є троє дітей. Хтось має допомогти.

Коли труну несуть вулицею, люди, а їх майже півтисячі, мовчать. У дворах скавулять собаки.

— Лариса була чудовою жінкою, справжньою господаркою, — нашіптує один сусід іншому. — Усе життя за дітьми, господарством дивилася, на ферму бігала.

У листопаді цього року Марченки мали святкувати 20-річчя подружнього життя.

Священик відспівує покійну. Першою засипає труну матері Оксана. Згодом люди розходяться. Віктор залишається біля берези сам. Плаче.

Проти Ігоря Гальченка порушили кримінальну справу. Йому загрожує до восьми років ув"язнення. Він чекає завершення слідства на волі. Його друг Сергій Андрощук, який теж був у машині, втік з місця аварії. Його розшукують. Гальченко запевняє, що випив того дня 300 г горілки.

Зараз ви читаєте новину «Ларису Марченко збив п"яний лісник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі