пʼятниця, 03 жовтня 2008 09:29

Кредитна спілка ошукала 1755 людей

Протягом трьох років на Донеччині працювала кредитна спілка "Слов"янська". Люди вкладали гроші, отримували відсотки. 3 липня працівники спілки раптом зникли. Разом із ними — щонайменше 17 млн 199 тис. грн внесків.

Кредитна спілка — сучасний відповідник каси взаємодопомоги. Громадяни вкладають гроші, отримують за них прибутки. Водночас кожен член спілки може взяти кредит. Умови вигідніші за ті, які надають банки. Звертаються до кредитних спілок зазвичай ті, кому відмовили у фінустановах.

Донеччани несли гроші до "Слов"янської". Найбільші виплати по депозитам обіцяли ветеранам війни.

— Бачив рекламу "Слов"янської" — і дивувався. Як вони дозволяли собі такі ставки по депозитам — 32 відсотки? — не розуміє 40-річний Тигран Арушанян, директор донецького філіалу кредитної спілки "Спілка пенсіонерів України". — Ми вираховували ефективну ставку. У нас виходило не більше 28 відсотків.

Офіс — одна кімнатка, два паршиві комп"ютери, три співробітника

76-річна донеччанка Маргарита Константинівна мешкає навпроти бізнес-центру на Київському проспекті, де орендувала офіс "Слов"янська". Спочатку жінка віднесла 5 тис. грн. Згодом накопичила, збільшила внесок до 27 тис.

Геннадій Рудик спочатку теж вклав небагато. Вчасно отримав проценти. Вдруге збільшив вклад до 60 тис. грн, третину яких позичив у брата.

Із квітня 2008 року члени спілки не могли отримати гроші. Люди обурилися. Водночас реклама агітувала нових вкладників. Працівники "Слов"янської" продовжували приймати заощадження.

У червні група вкладників поскаржилися на кредитну спілку до Київського райвідділу міліції Донецька. Співробітники "Слов"янської" на роботу ще ходили. На початку липня зникли. Їх кабінети опечатали.

— Нечиста сила мене туди понесла, — бідкається 70-річна Катерина Григорівна. — Побачила рекламу в газеті, погналася за відсотками. Їхній офіс — одна кімнатка, два паршиві комп"ютери, три співробітник. Договір — на півлисточка. Та дівка, яка його складала, і за касира була. Десять хвилин — і готово. Ми довгі роки з чоловіком гроші збирали, відвезли 20 тисяч, поклали на півроку. Якось у червні увечері побачила по телевізору, що спілка лопнула десь у Дніпропетровську. Ледь ранку дочекалась. Дзвоню у "Слов"янську", а там гудки.

Міліціонери порушили кримінальну справу за фактом шахрайста. Підозрюють голову ради правління 33-річного жителя міста Торез Сергія Поляхова.

— Зараз ми його розшукуємо, — пояснює Вадим Лачін з відділу розслідування економічних злочинів обласної міліції.

Слідчі нараховують 1755 потерпілих. Їхня кількість може зрости. Зникло щонайменше 17 млн 199 тис. грн.

— Ми вимагаємо, щоб президент і прем"єр-міністр взяли на себе відповідальність за кожного обдуреного, — каже Геннадій Рудик. — Щоб нам присвоїли статус потерпілих від фінансової афери і прирівняли до потерпілих від природніх катаклізмів. Адже майже усі ми — інваліди та пенсіонери.

Ошукані вкладники об"єдналися в ініціативну групу. Очолює її 59-річна Валентина Макарова.

— Я, Рудик та інші надавили на нашого голову Сергія Поляхова, — згадує жінка. — Він зізнався: "Брали інші, я — підставна особа". Ми привели його у райвідділ, але там відмовилися брати явку з повинною. Було це в середині червня. 1 липня мобілка Поляхова ще відповідала. Утік одразу, як порушили справу, — 2 липня.

Вкладники провели ревізію спілки. Виявили подвійну бухгалтерію. З"ясували, що головного бухгалтера раніше засуджували за шахрайство, екс-керівника новоазовського філіалу викривали у крадіжках. Дослідили, куди могли подітися гроші.

— Шляхів кілька, — говорить Макарова. — Близькі до керівництва "Слов"янської" люди брали позики, які не повертали. Сумніваюся, що перший голова спілки Дмитро Сіренко повернув 150 тисяч гривень. Голова наглядової ради Сталіна Джіоєва має борг 208 тисяч гривень, колишня керівниця макіївського філіалу "Слов"янської" — 154 тисяч. Друге джерело, куди витікали гроші, — кредити підставним людям.

Колишній головний бухгалтер спілки зняла з рахунків організації майже мільйон гривень. Вона оформила візу на виїзд до Італії. Вкладники написали про це послові Італії в Україні.

— Одні й ті ж засновники фігурують у всіх кредитних спілках, які за останні два роки лопнули у Луганській і Донецькій областях, — веде далі Макарова. — У нашій біді винні не тільки махінатори, а й чиновники з Державної комісії по регулюванню фінансових послуг. Вони мали контролювати спілки. Дію ліцензії "Слов"янської" Держфiнпослуг зупиняв двічі — у квітні 2006-го та січні 2008-го. Але ми про це не здогадувались.

Кредитна спілка "Слов"янська" — друга, яка "лопнула" на Донеччині з початку року. Перша — "Капітал-сервіс". Там у 2,5 тис. потерпілих видурили майже 9 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Кредитна спілка ошукала 1755 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі