пʼятниця, 15 лютого 2008 07:04

Кредитна спілка обдурила 211 людей

Автор: фото: Василь КИЯШКО
  Ошукані вкладники кредитної спілки ”Народна скриня” у райцентрі Заставна Чернівецької області 28 листопада прийшли на збори. Керівники спілки зібрання проігнорували
Ошукані вкладники кредитної спілки ”Народна скриня” у райцентрі Заставна Чернівецької області 28 листопада прийшли на збори. Керівники спілки зібрання проігнорували

У привласненні понад 9 млн грн підозрюють працівників кредитної спілки "Народна скриня" із райцентру Заставна на Буковині: голову Марію Матеящук, 36 років, бухгалтера Марію Брус, 40 років, та інспектора 29-річного Петра Федіва.

— Я вже втратила надію повернути свої гроші, — бідкається 53-річна Любов Савчук.

Вона вклала у кредитну спілку $150 тис. Мешкає Любов Франківна у Заставній. Керує торговим центром "Супермаркет", має торгові точки у Чернівцях, Коломиї та Снятині на Івано-Франківщині, Заліщиках та Борщові на Тернопільщині. Продає побутову техніку, продукти, канцтовари. Вперше до "Народної скрині" звернулась у грудні 2003-го.

— Добудовувала тоді "Супермаркет", — згадує жінка. — Терміново треба було 37 тисяч доларів. У спілці видали під вісім відсотків на місяць, через п"ять місяців віддала 52 тисячі. Дорого, та виходу не було. Старший син із невісткою у Португалії та Іспанії заробляли, молодший пік піцу у німецькому Оденбурзі. Я ставила тут бізнес, за онуками дивилася.

Торік до Любові Савчук звернулася голова спілки Марія Матеящук. Попросила $30 тис. Начебто для того, щоб купити у Києві квартиру. Любов Франківна позичила.

— Вона ж мені допомогла, — пояснює жінка. — До того ж обіцяла повернути за кілька днів. Однак за тиждень принесла договір, начебто я стала членом спілки. Сказала, що гроші повернуть через рік із процентами. Мені не горіло, я вклала до спілки під відсотки ще 120 тисяч доларів.

"Народна скриня" діяла з 2003 року. Одним давала кредити під 4–6% на місяць, в інших брала гроші на зберігання під 24–40% річних. Банки пропонували гірші умови, тому кількість вкладників збільшувалася. У "Народній скрині" були кошти 211 жителів області.

— Це — типова фінансова піраміда, — розповідає старший слідчий Олександр Беженар, 33 роки. — Отримані гроші від нових членів віддавали на виплату відсотків старим вкладникам.

Торік у січні державна комісія з регулювання ринку фінансових послуг перевірила "Народну скриню". Виявили порушення. Департамент нагляду за кредитними установами анулював ліцензії, однак спілка продовжувала видавати позики. Наприкінці листопада кілька вкладників поскаржились у міліцію. Працівників спілки затримали. Їх підозрюють у шахрайстві, привласненні та розтраті майна, підробленні й використанні документів тощо. Всього вони не повернули вкладникам 9 млн 693 тис. 481 грн 7 коп. Їм загрожує до 12 років в"язниці. Банківські рахунки і майно працівників спілки арештували.

— Тепер справа за судом, — каже майор УБОЗу Григорій Полковников, 30 років.

Матеящук і Брус нині у слідчому ізоляторі, Федіва відпустили під заставу у 80 тис. грн. Чоловік на підписці про невиїзд.

Марія Матеящук родом із села Зелений Гай Заліщицького району Тернопільської області. Була двічі одружена. Двоє синів живуть із батьками Марії Василівни. 4 лютого у неї помер чоловік Ярослав, 42 роки. На похорон її не відпустили.

Зараз ви читаєте новину «Кредитна спілка обдурила 211 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі