вівторок, 12 лютого 2008 07:11

Комунальники вимагають платити за холодні батареї

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Відрізана труба центрального опалення у місті Нова Каховка Херсонської області повністю забита вапняним накипом. Гаряча вода не потрапляла до квартири, однак комунальники нараховували плату за тепло
Відрізана труба центрального опалення у місті Нова Каховка Херсонської області повністю забита вапняним накипом. Гаряча вода не потрапляла до квартири, однак комунальники нараховували плату за тепло

— Ми вже не пам"ятаємо, коли батареї гріли нормально, — говорить 55-річна Людмила Гаврилюк із міста Нова Каховка Херсонської області. — Та комунальники змушують оплачувати й холодні. Кажуть: "У вашій хаті тепло, от і платіть".

Людмила Сидорівна живе сама у двокімнатній квартирі 5-поверхівки по вул. Букіна, 14. Цей будинок звели понад 30 років тому.

— Систему опалення не ремонтували років зо 20, — згадує жінка. — Із чотирьох батарей гріла лише одна, тому ми платили вдвічі менше. А останні кілька років знімають тільки п"ять процентів. Тому я відрізалася.

Люди викликають контролерів комунального підприємства "Енергозбереження". Раніше за холодні радіатори вони зменшували нарахування на 50–60–70%. Із 2005-го заміряють у кімнатах температуру повітря. Якщо є 18 градусів — змушують платити повну вартість.

— У нашій редакції всі батареї забиті вапняним накипом, вода не потрапляла зовсім, — головний редактор місцевої газети Ольга Островерхова показує перерізану трубу. — Щоб не замерзнути, включали калорифер, пили гарячий чай, працювали в рукавицях. Торік комунальники прийшли і заміряли — плюс 15. Це в той день, коли на вулиці було дев"ять градусів тепла. Зняли лише 10 відсотків. За приміщення площею близько 70 "квадратів" платили десь 370 гривень. Якби цього року не відрізалися, віддавали б більш як 440.

Комунальники запевняють, що не порушують закону.

— Діємо згідно з постановою Кабміну N630 про правила надання послуг централізованого опалення, — каже начальник Новокаховського підприємства "Енергозбереження" Олег Євсіков. — Там написано: "Санітарною нормою для квартир вважається 18 градусів тепла. За відхилення від норми за кожен градус знімається п"ять відсотків від нарахування".

За радянських часів у місті функціонувало дев"ять котелень централізованого опалення та дві автономні. Нині — лише п"ять, що працюють не на повну потужність. Близько 70% населення відмовилися від послуг комунальників, переобладнують помешкання на індивідуальне газове опалення. Коштує воно майже 10 тис. грн. Ті, хто таких грошей не має, платять за напівхолодні батареї. Від"єднатися не можуть, бо слід розрахуватися з боргами. Якщо перекрити труби самовільно — платіжки продовжуватимуть надходити.

Зараз ви читаєте новину «Комунальники вимагають платити за холодні батареї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі