четвер, 02 квітня 2020 07:51

Колишнього міністра підозрюють у вбивстві
3

Підозру дипломату Леонідові Кожарі оголосили на 33-й день після загибелі в його будинку товариша Сергія Старицького
Фото: FACEBOOK.COM/LEONID KOZHARA
У неумисному вбивстві бізнесмена Сергія Старицького зізналася Марина Козерод. Вона — дружина колишнього мініст­ра закордонних справ Леоніда Кожари
Бізнесмена-медійника Сергія Старицького поховали на Берковецькому кладовищі столиці

27 березня Печерський районний суд Києва арештував ексміністра закордонних справ 57-річного Леоніда Кожару. Під вартою буде до 25 травня. Його підозрюють у вбивстві товариша — столичного бізнесмена 56-річного Сергія Старицького. Кожара може вийти під заставу в понад 14 млн грн.

21 лютого Старицький приїхав у гості до Кожари у село Чайки під Києвом. Дружина ексміністра накрила стіл, випили спиртного. Потім пролунав постріл. Жінка була в іншій кімнаті, розповідала тоді. Коли зайшла на кухню — Старицький був мертвий. У його руках — пістолет Леоніда, казала. Поліція зафіксувала самогубство, та невдовзі справу перекваліфікували на вбивство.

Слідство місяць вивчало докази, проводили експертизи. Мають підтвердження, що Кожара застрелив товариша, а потім інсценував його самогубство.

— Між чоловіками виникла сварка й переросла в бійку. Під час неї були пошкоджені окуляри Кожари. На оправі виявили краплі крові Сергія Старицького, — говорить під час судового засідання прокурор. — Тоді Кожара піднявся на другий поверх у спальню, взяв пістолет і повернувся на кухню до Старицького. Вдарив ним гостя в потилицю з правого боку і вистрелив йому в око. Сергій Старицький отримав наскрізне поранення в голову й одразу помер.

У слідства також є відеозаписи з нагрудних камер патрульних поліцейських, на яких зафіксовані підозрюваний, його дружина і потерпілий. На одному відео Кожара говорить: "Все равно буду расстреливать, кто мне будет угрожать". А також каже: "Я защищал свой дом", за словами прокурора.

Підозру Кожарі оголосили на 33-й день після загибелі Сергія Старицького. Поліцейські зупинили його авто серед дороги і вручили документ із вимогою з'явитися в суд для обрання запобіжного заходу. Того ж дня дружина ексміністра Марина Козерод заявила, що її чоловік до вбивства не причетний.

— Жінка написала зізнання. З її слів, убивство сталося випадково. Вона побачила в руках Старицького пістолет і спробувала відібрати. Зброя вистрелила, — каже адвокат Кожари на засіданні.

Захист також стверджує, що Кожара того дня міг тримати пістолет, але здійснити фатальний постріл — ні. Адвокат посилається на чотири експертизи.

Марина Козерод народилася в Чернігові. Займалася боксом і кікбоксингом. Вигравала нагороди на міжнародних змаганнях. 2002-го — закінчила Київський політехнічний інститут.

Заява Марини Козерод викликає багато запитань, кажуть у юридичній компанії "Міллер", що представляє інтереси родини вбитого Сергія Старицького.

— Заяву-зізнання Марина Козерод подала більше як через місяць після вбивства. У той день, коли її чоловіку повідомили про підозру, — каже адвокат 28-річний Олексій Носов. — Чому цю версію раніше не розглядали? Звідки в потерпілого сліди на потилиці від удару пістолетом? Хто вклав зброю в праву руку Сергія? Вважаємо, що заява Козерод — лінія захисту підозрюваного. Але слідство має розглянути всі версії.

Сергій Старицький був головою правління телеканалу "Інтер", останні 13 років — директором рекламного холдингу "Атлантик груп". Дружив ­з ­Леонідом Кожарою майже 40 років, навчалися в одній групі в Київському національному університеті ім.Тараса Шевченка. У нього лишилися дружина й донька.

Леонід Кожара — дипломат, народний депутат кількох скликань від Партії регіонів, міністр закордонних справ України з грудня 2012-го до лютого 2014 року. Зараз заступник голови партії "Соціалісти".

Те, що підозру оголосили більше ніж за місяць — виправдано. Справа резонансна, каже адвокат 46-річний Сергій Старенький:

— Одразу оголосити комусь підозру у вбивстві не могли. Адже в будинку після злочину було двоє осіб. Мали дочекатися результатів експертиз, аби підозра була обґрунтованою. Заява дружини Кожари — це намагання врятувати ситуацію і заплутати слідство. Навіть якщо постріл стався, коли вона намагалася відібрати пістолет — це все одно вбивство, хоч і з необережності. Можливо, таке зізнання потрібне було, щоб не дати арештувати підозрюваного. До жінок лояльніше ставляться під час обрання запобіжного заходу. Від Кожари на свободі більше впливу і фінансових можливостей.

Якщо слідство доведе, що стріляв Кожара, а його дружина була свідком і приховувала обставини злочину, давала неправдиві свідчення — її також можуть притягти до відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього міністра підозрюють у вбивстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі