субота, 09 лютого 2008 07:13

"Київміськбуд" програв суд своїм працівникам

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Мешканці двох столичних гуртожитків святкують на загальній кухні виграш суду над ”Київміськбудом”. За позови Ігоря Казимірського (крайній справа) та Ірину Глодову (друга справа) погрожували звільнити
Мешканці двох столичних гуртожитків святкують на загальній кухні виграш суду над ”Київміськбудом”. За позови Ігоря Казимірського (крайній справа) та Ірину Глодову (друга справа) погрожували звільнити

"Досі в голові ледь вкладається, що суддя задовольнила наш позов, — каже 38-річний Ігор Казимирський зі столичного гуртожитку на вул. Академіка Корольова, 9а. — Як почули — так і стали в залі засідань як вкопані. Ніхто не ворухнувся. Обнімалися й цілувалися вже, як вийшли".

10 січня мешканці двох гуртожитків виграли суд у будівельної компанії "Київміськбуд". Її змусили повернути споруди у власність держави. Якщо Апеляційний суд залишить вирок у силі — постояльці зможуть приватизувати свої кімнати.

— Я побігла за суддею, хотіла її розцілувати, — сміється 46-річна Валентина Власенко. — Але друзі зупинили. Сказали: "Несолідно".

П"ятиповерхові гуртожитки на просп. 50-річчя Жовтня, 18б та Академіка Корольова, 9а звели у 1960-х роках. 1995-го їх разом з іще 55 спорудами передали у власність холдингової компанії "Київміськбуд". Тут поселяли робітників-будівельників. Згодом їхні родини зростали, люди захотіли приватизувати кімнати. Але керівництво холдингу заборонило це робити. Житло, мовляв, приватне.

До суду на "Київміськбуд" подали півроку тому. Вимагали повернути будинки в державний фонд, бо лише так їх можна приватизувати.

— Не могли вже бути рабами цього холдингу, — пояснює Ігор Казимирський. — Робимо за копійки, а звільнитися не можемо, бо залишимося без притулку. Слова нікому не скажи, скоса не глянь — бо виженуть, як собаку. А у нас сім"ї, діти.

На роботі нам влаштували терор: не запізнись, не відійди на секунду

Засідання переносилися кілька разів: не з"являлися відповідачі то з "Київміськбуду", то з регіонального Фонду держмайна чи столичної міськдержадміністрації.

— Півроку ми жили у страху, — говорить 39-річна Ірина Глодова з гуртожитку на просп. 50-річчя Жовтня. — Нам казали: "Ну хто ви такі? І з ким війну затіяли? Вони ж усіх куплять!". На роботі за ці позови нам влаштували терор: не запізнись, не відійди на секунду. Чуть що — геть! Деякі колеги боялися з нами розмовляти.

Позивачів викликали до кабінету директора заводу, вимагали забрати заяву, погрожували звільненням. Із Ігоря Казимирського зняли щомісячні преміальні — 200 грн.

Він у "Київміськбуді" 17 років. П"ять із них працював фрезерувальником на заводі залізобетонних виробів, аж поки фриза не ушкодила око. Отримав ІІ групу інвалідності й зайнявся благоустроєм території. За 900 грн зарплати прибирає разом із колегами понад 10 га території заводу.

— Як втратив зір — "Київміськбуд" пообіцяв квартиру, — згадує чоловік. — Однак виділив тільки кімнату в гуртожитку. Але виявилося, що можуть вигнати в будь-який момент. А де тоді мені, напівсліпому інваліду, шукати роботу? Як купити квартиру?

Після суду в гуртожитку влаштували бенкет. Випили, потанцювали.

— Знаємо, що це лише початок, — каже Ірина Глодова. — Компанія готує апеляцію, нас давитимуть іще більше. Але ми вже не відступимо.

— Виграш суду в "Київміськбуду" — це прорив у вирішенні проблем мешканців гуртожитків, — зауважує голова Всеукраїнської громадської спілки захисту конституційних прав мешканців гуртожитків 45-річний Сергій Дамарацький. — По всій Україні таких понад чотири мільйони. Свого часу гуртожитки незаконно включили до статутних фондів підприємств, і нові господарі їх тепер продають. А людей-інвалідів, матерів-одиначок викидають на вулицю. І судитися з такими монстрами, як "Київміськбуд" чи "Ленінська кузня", дуже тяжко.

Зараз ви читаєте новину «"Київміськбуд" програв суд своїм працівникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі