середа, 14 травня 2008 07:05

Карусель у Луганську "рубала людей, як м"ясорубка"

Увечері 9 травня у луганському парку відпочинку Дружба лунали святкові феєрверки, молодь вишикувалася у черги до кас атракціонів.

О 21.20 почувся гуркіт — на землю впала карусель "Центрифуга". На ній було 12 осіб. 23-річний Олексій Корнєєв та Яніна Тимченко, 17 років, загинули на місці пригоди. Вісьмох людей шпиталізували, решта відмовилися від допомоги. Стан 32-річної Наталії Смаглової лікарі називають критичним. У жінки відкрита черепно-мозкова травма, чисельні переломи, відрубані пальці.

— Карусель різко піднялася догори й раптом завмерла, — згадує луганянка Ольга. Жінка з донькою чекала в черзі. Із Ольгою розмовляємо за годину після трагедії. Від хвилювання вона ледве говорить. — Зверху посипалися люди.

— Вилітали, як іграшки, — додає луганянка Олеся. Вона стояла поряд. — Усі кричали. Карусель рубала людей, як м"ясорубка. Дівчина так гепнулася, що огорожа зігнулася. Її кров бризнула на всі боки.

До місця трагедії збіглися люди. Друзі та родичі потерпілих жбурляли у працівників атракціону камінням. Одна цеглина влучила в касу. Бійку зупинили міліціонери, які чергували в парку.

— Є така прикмета — якщо з людини злетіло взуття, то вона на 99,9 відсотків мертва, — каже правоохоронець, що чергував неподалік. — І дівчина, і хлопець падали вже роззуті.

Атракціон "Центрифуга" належить столичному  приватному підприємцеві. До Луганська карусель доправив депутат міськради Арсен Клінчаєв.

— Я його привіз, але атракціон не мій, — запевняє депутат. Він відпочивав неподалік у парку. Чоловік схвильований, очі заплакані. — Поки що маю дві версії трагедії: умисна шкода і короткочасне відключення електрики. Ми перевіряли атракціон, перед запуском він крутився хвилин зо 20. Хоча під час експлуатації має працювати три хвилини. Усе було гаразд. А зараз видно якийсь підріз.

Клінчаєв не хоче брати на себе відповідальність за трагедію.

— Я не власник, нічого не знаю, — знервовано пояснює. — Директор товариства "Київ-круїз" у столиці.

До парку під"їжджає міський голова Луганська Сергій Кравченко.

— Ми не давали дозвіл на установку атракціонів, — обурюється чиновник. — Ми розберемося в цьому самоуправстві.

— У березні техніку перевірили у Кременчуцькому товаристві "Науково-виробничий центр "Атракціон". Карусель допустили до експлуатації, видали акт про обстеження, — зазначає начальник луганського територіального управління Держгірпромнагляду Олександр Труфанов. — На основі того документа луганський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду видав дозвіл на діяльність.

10 травня в міськраді створили комісію з ліквідації наслідків аварії. Встановили: карусель не перевіряли. Документи були підробними. Атракціон упав через поламаний циліндр, що підтримував головну вісь.

Якщо з людини злетіло взуття, то вона на 99,9 відсотків мертва

"Центрифугу" виготовили в чеському місті Брно 1991-го. Термін експлуатації — 10 років. Згідно з правилами, атракціон мали зупинити о дев"ятій вечора. Усередину не повинні були пускати дітей, молодших ніж 13 років. Однак серед потерпілих виявилася 10-річна Олена Савчук. Обласна прокуратура порушила кримінальну справу, власника каруселі затримали.

12 травня загиблих поховали. Витрати взяла на себе Луганська мерія. Виконком виділить потерпілим грошову компенсацію від тисячі до 2 тис. грн.

Яніна Тимченко родом із райцентру Лубни Полтавщини. Її мати Олена працює вчителькою початкових класів у міській школі N6, батько Іван понад рік тому помер від серцевого нападу. У дівчини залишилася старша сестра Ганна.

У школі Яніна писала вірші, друкувалася в місцевих газетах, захоплювалася малюванням.

— Вона була лідером у колективі. Коли клас чергував, виходила газета чи у класного керівника був день народження, вона все організовувала. Однолітки слухалися її, — розповідає Віта Коноваленко, заступник директора школи N6.

Торік Яніна Тимченко закінчила школу із золотою медаллю, вступила до одного з вишів у Луганську. Жила там зі своїм хлопцем Богданом. 9 травня вони разом пішли до парку. Дівчина купила квиток за 15 грн на "Центрифугу", хлопець відмовився. "Не довіряю я йому", — пояснив і залишився чекати внизу.

Зараз ви читаєте новину «Карусель у Луганську "рубала людей, як м"ясорубка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі