четвер, 22 травня 2008 07:06

Канґ Джонґвона забили до смерті за те, що він родом із Кореї

Автор: фото: Людмила БАШКІРОВА
  Справа наліво: Єгор Барков, Микита Поліщук, Дмитро Нуца та Ілля Головський слухають вирок суду 5 травня. Вони отримали по 13 років в’язниці
Справа наліво: Єгор Барков, Микита Поліщук, Дмитро Нуца та Ілля Головський слухають вирок суду 5 травня. Вони отримали по 13 років в’язниці

5 травня Апеляційний суд Києва вперше за часів незалежності заслухав справу щодо  вбивства на національному ґрунті. 20-річні Микита Поліщук, Ілля Головський, на рік молодший Єгор Барков та 18-річний Дмитро Нуца отримали по 13 років в"язниці за вбивство громадянина Кореї Канґ Джонґвона.

— Підсудні вчинили вбивство, спрямоване на розпалювання національної ворожнечі та расової ненависті, — читає вирок суддя Тамара Юденко.

30-річний Канґ Джонґвон навесні 2007 року приїхав із дружиною до Києва. Мали туристичну візу, планували вивчити слов"янські мови. Увечері 23 квітня на виході з магазину "Велика кишеня" по вул. Васильківській чоловіка перестріли 10 юнаків.

— Узкоглазый! — закричали. Головський, Барков і Нуца пішли услід, Поліщук кинувся через двори напереріз.

У темному провулку Поліщук ударив Джонґвона без попереджень у голову й ногою нижче колін. Іноземець упав. Троє друзів добивали його.

— Мы славяне, это наша земля, — кричав Микита. — Узкоглазым здесь не место.

Перед утечею він стрибнув ногами на голову Джонґвону. Той помер у лікарні швидкої допомоги. Судмедексперти зафіксували вдавлені переломи черепа, крововилив у мозок, травми нирок і запальну реакцію серця.

— Хлопців виказали їхні друзі-скінхеди, — каже Михайло Руденко з Голосіївського райвідділу міліції столиці. — Вони хизувалися, що побили іноземця. Поліщук вихвалявся, як плигав на голові. Це геройство для скінхедів.

Усіх чотирьох затримали за три тижні. Вони зізналися у скоєному.

Консул Республіки Кореї в Україні Кім Дохьйонвін вимагає покарати підсудних і змусити виплатити родині потерпілих мільйон гривень моральної шкоди.

Суддя підтримує консула. Родині потерпілих мають виплатити мільйон гривень моральної і 25,5 тис. матеріальної шкоди.

— Миллион за узкоглазого? — обурюється хтось із присутніх. — Ни фига себе!!!

Хлопці сидять за ґратами. Під час оголошення вироку сміються, говорять між собою. Микита Поліщук постійно щось жує. Підтримати підсудних прийшли родичі й друзі — майже 20 людей. Вітають хлопців піднятою догори рукою — нацистським жестом. Адвокати планують оскаржити вирок.

Після суду, коли журналісти вмикають камери, родичі голосять. Щойно відключають — ті відвертаються й сміються.

— Це покарання, на яке заслуговують ці хлопці, — каже Ірина Кравченко із прокуратури Києва. — Жоден із підсудних не шкодує. Для них убивство було розвагою.

Поліщук вихвалявся, як плигав на голові

Хлопці дружили. Микита Поліщук жив із матір"ю і молодшим братом. Після армії працював помічником менеджера на приватному підприємстві "Плацент формула".

— Никита всегда был сложным в воспитании. До армии жил в монастыре, носил татуировку — свастику на плече, — розповідає мати Микити. Жінка — єдина, хто просив вибачення в консула.

Найагресивнішим міліціонери вважають Дмитра Нуцу. Із Миколою він був членом угруповання скінхедів. Дмитро постійно ходив у військовій формі, берцях. "Я — український повстанець, очищаю націю", — казав друзям. Із батьками жив у селі Тарасівка Києво-Святошинського району, навчався на третьому курсі Київського геологорозвідувального технікуму.

Головський — киянин. Працював помічником менеджера у товаристві "Зерно-злато". Єгор Барков навчався у Міжрегіональній академії управління персоналом. Однокурсники називають його найспокійнішим. Мовляв, бив за компанію, щоб не вважали боягузом.

В Україні скінхеди з"явилися півтора року тому

Скінхеди — послідовники фашизму. Перші угруповання з"явилися у Великій Британії 40 років тому. Робітники били темношкірих мігрантів, через яких втрачали роботу.
В Україні рух скінхедів набув популярності півтора року тому. Люди віком від 16 до 30 років об"єднуються у групи, принижують і б"ють іноземців. Найбільше калічать вихідців з Азії та Африки, рідше — євреїв та кавказців. Найвищим досягненням вважають стрибки на голові побитого.
Одягаються скінхеди в чорні короткі шкірянки, військову плямисту форму, підкочені знизу джинси. Ходять у берцях — військових чоботях на товстій підошві. Коротко стрижуться, роблять татуювання — фашистську свастику, хрести. Між собою вітаються "Зік хайль!", читають книгу Адольфа Гітлера "Майн Кампф". Найчисельнішими вважають угруповання у Києві, Львові, Харкові та Миколаєві.

Зараз ви читаєте новину «Канґ Джонґвона забили до смерті за те, що він родом із Кореї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі