вівторок, 11 червня 2019 07:30

Іванові Кононенку спалили хату, яку не хотів продавати

Автор: Михайло МАКАРУК
  43-річний Іван Кононенко стоїть біля свого спаленого будинку у центрі Білої Церк­ви на Київщині. На його ремонт грошей не має
43-річний Іван Кононенко стоїть біля свого спаленого будинку у центрі Білої Церк­ви на Київщині. На його ремонт грошей не має

— Я звідси все рівно нікуди не поїду. 20 років тут живу, — каже 43-річний Іван Кононенко із Білої Церкви на Київщині. У ніч на 20 травня підпалили його хату. Вважає, що це зробили власники офісного центру неподалік. Хочуть на місці його двору збудувати парковку.

— Полум'я простяглося на 200 метрів. Вогонь знищив дах і хату. Задіяли п'ять машин і 16 пожежників, — говорить Геннадій Кваша з пожежної служби міста.

Дім розташований на вул. Івана Франка, 1 у центрі міста. Збудований із білої силікатної цегли. Сьогодні стоїть з обвугленими кроквами, стеля місцями провалилася в кімнати.

Іван Кононенко виносить брухт із подвір'я, складає у мікроавтобус "Газель". Збирається здати, щоб купити поліетиленову плівку. Нею вкрити будинок, аби не протікав у дощ. Троє дітей тягнуть залізяки, хочуть допомогти. Батьки сваряться, щоб не піднімали важкого.

— Підпалили сусідню частину будинку. Вогонь перекинувся на мою. Ці двори "лакомий кусочок". Коли я зроблю дах, вони знову підпалять, — говорить Іван Кононенко. На відновлення будинку коштів не має. Живе в напівзруйнованому.

— Приходили із соціальної служби. Дали список документів, які треба подати, щоб виплатили матеріальну допомогу, — продовжує.

Кононенко в минулому займався єдиноборствами. На змаганнях в Азії отримав черепно-мозкову травму.

— Іван — інвалід другої групи. Живе на пенсію. Продає в електричках батарейки й липучки від мух. Сім'ї не має, — говорить 57-річний Олександр Волик, член громадської організації ''Товариство відродження Української нації''. — Допомагаю йому, бо він нікому непотрібний. Сам навіть розписатися не може, а пенсії на ремонт не вистачить.

— Від його імені я написав листи до мера й голови районної адміністрації. Просив допомоги в громадських організацій і політичних партій. Не схотіли навіть реєструвати листи. Мовляв, це не їхня юрисдикція. Відгукнулися лише небайдужі у "Фейсбуку". Привезли Івану тисячу гривень. Після цього написав президенту Зеленському, що місцева влада нічого не робить.

— З мене вийшов би хороший міліціонер. Знайшла чоловічий сандаль та резинову медичну перчатку. Мабуть, то тих, хто підпалив будинок, — говорить сусідка 49-річна Світлана. Огрядна, одягнена в квітчастий халат. Має коротке підстрижене світле волосся.

— Тут наркомани часто залишають "закладки". Накидала їм скла, щоб не могли ніде заховати наркотики, — веде до гаражів. Дорогою курить цигарку.

— У день пожежі, перед тим як загорілося, була бійка. Приїжджали якісь київські на сірій іномарці. Може, це через них. Але, скоріш за все, що це діло рук власників торговельного центру. Тут будують неподалік, — жінка показує на новобудову на перехресті просп. князя Володимира і вул. Юрія Гагаріна.

Сусіди кажуть, що після пожежі до Івана приходили дві жінки з агентства неру­хо­мості. Пропонували йому продати будинок за $24 тис. — 643 тис. грн. Такий дім у центрі міста коштує майже 2,6 млн грн.

Офісний центр будує товариство з обмеженою відповідальністю "Сучасна Єврооселя". Займає 0,3 га. 2018-го взяло землю в оренду на три роки.

— Там буде триповерхове офісне приміщення, — кажуть працівники фірми. — У приватному секторі ніяку стоянку побудувати неможливо. Про пожежу нічого не знаємо.

У поліції Білої Церкви зареєстрували кримінальне провадження за фактом підпалу.

Соціальна служба міста пообіцяла почати виплачувати Іванові допомогу з середини червня. Суму не називають.

Зараз ви читаєте новину «Іванові Кононенку спалили хату, яку не хотів продавати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі