вівторок, 07 лютого 2012 05:15

Івана Телегуза засудили до страти у США

Автор: Фото з архіву Івана Телегуза
  Іван Телегуз родом із райцентру Кам’янка Черкаської області. Чекає смертної кари у в’язниці американського штату Вірджинія
Іван Телегуз родом із райцентру Кам’янка Черкаської області. Чекає смертної кари у в’язниці американського штату Вірджинія

Весною 2012 року у штаті Вірджинія, США виконають вирок суду щодо вихідця з України 33-річного Івана Телегуза — смертну кару. Його визнали винним у замовленні вбивства дружини Стефані Сайп.

— Він стовідсотково не винен, але після виголошення вироку суд уже не бере до уваги доказів, — каже Софі Вокер, адвокат Івана Телегуза.

Іван родом із райцентру Кам'янка Черкаської області. У родині росли дев'ятеро дітей. Батьки були прихильниками Євангельської віри. 1987-го виїхали до Італії, за два роки переселилися до США. Іван здобув там освіту механіка, працював на будівництві. Із співмешканкою Стефані Сайп виховував сина. 2000-го пара розійшлася, син залишився з матір'ю. Іван щомісяця виплачував аліменти. 23 липня 2001-го Стефані Сайп знайшли зарізаною у квартирі. 2-річний хлопчик сидів у ванній кімнаті.

— На місці злочину слідчі виявили ДНК Майкла Хетріка. Затримали. Він зізнався, що йому допомагав Патрік Гілкс. Щоб зменшити собі покарання, вони збрехали, що вбивство замовив Іван, бо не хотів платити аліменти, — каже адвокат. — Але це нелогічно, бо ж тоді вся відповідальність за сина лягає на Івана.

Івана Телегуза заарештували, 2006 року зачитали вирок.

— Після вироку Гілкс зізнався, що оббрехав Івана, — каже Софі Уокер. — Був ще свідок Сафонов, колишній колега Телегуза. Його затримали за контрабанду зброї, погрожували депортувати в Афганістан. Обіцяли, якщо свідчитиме проти Івана, то не депортують. Він збрехав, що засуджений йому казав про вбивство. Його слова взяли до уваги, але все одно депортували. Перед самою відправкою в Афганістан зізнався, що оббрехав. Та і не міг він такого чути, бо востаннє разом з Іваном працювали за два роки до убивства.

Американські поліцейські мали б повідомити про затримання Телегуза українських міліціонерів, за умовами Віденської конвенції. Однак не повідомили. Іван українського громадянства не мав і на американське теж не претендував.

— Він хотів отримати громадянство України. Пам'ятає своє дитинство, говорить українською мовою. Написав листа президенту Вікторові Януковичу, просить пришвидшити цей процес. Якщо отримає український паспорт, то тоді українські міліціонери зможуть вести переговори з губернатором Вірджинії. Він єдиний може оголосити помилування.

Іван Телегуз чекає смертної кари в одномісній камері. Виходить із неї лише, щоб помитись і годину погуляти у дворі.

— Українська влада не хоче допомагати емігрантам, — каже правозахисник 49-річний Володимир Чемерис. — Згадайте, як визволяли судно "Фаїна" (моряків із сомалійського полону визволяли понад чотири місяці. — "ГПУ"). А засуджені до страти українці в Лівії? Вони чекають гільйотини, а тут ніхто не звертає уваги. Смертна кара — це взагалі пережиток. Європейські країни це зрозуміли, а США — ні.

Зараз ви читаєте новину «Івана Телегуза засудили до страти у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі