середа, 24 вересня 2008 07:08

Ірина Солтис застрелила чоловіка

Автор: фото із домашнього архіву Ірини Солтис
  Ігор Солтис тримає доньку Уляну на святкуванні Дня незалежності 2001 року. Поруч стоїть дружина Ірина
Ігор Солтис тримає доньку Уляну на святкуванні Дня незалежності 2001 року. Поруч стоїть дружина Ірина

Жителі міста Рава-Руська Жовківського району Львівської області вимагають, щоб міліціонери відпустили затриману 33-річну Ірину Солтис.  Її підозрюють у вбивстві чоловіка Ігоря, 41 рік. На захист жінки сусіди збирають підписи.

— Повертаюся з роботи додому, чую: Ігор репетує, — згадує події 9 вересня 64-річна Марія Ісмаїлова, сусідка Солтисів. — Десь на вулиці його за штанину собака вхопив. Ігор забіг у квартиру, схопив рушницю. "Повбиваю всіх собак. Після дев"ятої ніхто не гавкне", — крикнув і сів на лавку.

За деякий час до Ісмаїлової прийшла жінка з комунальної служби. Принесла квитанції. Солтис продовжував сидіти.

— Жінка вийшла з будинку, а він як вистрілить по парадних дверях! — веде далі Марія Феодосіївна. — Та зі страху присіла, картки розгубила.

Близько шостої вечора чоловік зайшов до своєї квартири. Сусіди почули постріл.

— Хоч би Іру не пристрелив, подумали, — зітхає Ісмаїлова. — Через півгодини Іра сама вийшла. Ігор лежав. Просила викликати "швидку" та міліцію. Прибув лікар. "Труп. Легені розірвало", — сказав він.

Правоохоронці затримали жінку.

— Вона зізнається у вбивстві, — зазначає Роман Зінчук, слідчий Жовківського райвідділу міліції. —Поки що триває слідство. Деталі не розповідатиму.

Ігор та Ірина Солтиси прожили разом 12 років. Мешкали у двокімнатці на першому поверсі. Виховували трьох дітей. 12-річний Микола та Уляна, 8 років, навчаються у Рава-Руській школі-інтернаті, нині живуть у сусідів. 2-річного Дмитрика забрали родичі жінки в село Нова Кам"янка Жовківського району.

— Вони хочуть мами. Подивіться, що на стіні вишкребли, — сестра Ірини показує напис "Мама + життя".

Після вбивства сусіди Солтисів написали прохання випустити жінку. Збирають підписи та гроші на адвоката й ліки.

— Усі в Рава-Руській говорять, що попідписуються. На суд гуртом поїдемо, — говорить 40-річна Марія Томчані. — Зібрали 1 400 гривень, ще збираємо. За 12 років життя з Солтисом Ірина покарання вже відбула. Чоловік над нею знущався. Сусіди скаржилися на нього. Бува, вийде на вулицю й стріляє з рушниці. А там діти бігають. Власних із хати виганяв. Жінку тижнями у підвалі без їжі закривав.

Ставив бутилки на голову та стріляв із дробовика

Ігор служив прапорщиком у військовій частині. 12 років тому проти нього порушили кримінальну справу за незаконне зберігання зброї. Звільнили. Відтоді чоловік колекціонував ножі, стволи, рушниці. Полював на дичину, проводив розкопки могил убитих німецьких солдатів. Ігоря часто бачили з лопатою. Називали "німцем".

Ірина — друга дружина Солтиса. Перша — Тетяна, з донькою Оксаною виїхали до Італії.

— Із першої дружини теж знущався, — розповідає сестра Ірини. — Ставив бутилки на голову та стріляв по них із дробовика. Таня запхала йому мисливський ніж у стегно. До розводу в батьків ховалася. Доньці сказала, що тато вмер. А наша Іра завагітніла від Солтиса. Боялася позору, тому мусила за нього піти.

Сусіди згадують, що чоловік часто бив дружину. "Вибив праве око, що тепер ледь бачить, скрутив вуха, під нігті шпильки пхав, виделкою ногу проколов", — перераховують. Нога розпухла, Ірина не могла ходити. Отримала ІІІ групу інвалідності, мала пенсію.

— А він ту пенсію забирав і ховав, — продовжує сестра. — "Гроші належать мені, бо я тебе зробив калікою", — казав. Ми зібрали на операцію, а він всі кошти забрав і сховав у сейф. Знайшли їх після похорону. Їсти не давав, хоч холодильник був завалений м"ясом та рибою.

Ірина сім разів скаржилася до міліції. Викликала дільничного Тараса Кріля. У червні проти Солтиса порушили кримінальну справу.

— Міліція рідко в нас з"являється, — махає рукою Наталія Зайцева, 60 років. — Їм цікаві дороги й кордон, бо там є чим поживитися. На два кілометри три пости стоять.

На службу по Ігорю прийшли три сусідські родини із 36.

— Комусь же треба було молитву мовити, — пояснює Зайцева.

Родичі Солтиса вибачили Ірині вбивство.

— Ми знаємо, який був наш Ігор, — пояснює мати чоловіка 60-річна пенсіонерка Ольга Солтис. Вона живе в селі Клебани Жовківського району. — Пробачили Іру. Просили слідчого відпустити її, бо дітям треба мама.

Сестри Ігоря 39-річна Ольга й Ганна, 30 років, підтримують матір.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Солтис застрелила чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі