понеділок, 09 липня 2007 07:00

Інна Васюта хоче позбавити матір батьківських прав

15-річна Інна Васюта розповідає, що 9 років разом із молодшими братом та сестрою жебракували для молдавської родини. Мати продала їх за $50.

Три роки тому Інна втекла від своїх поневолювачів. Однак повертатися до матері не захотіла і за власним бажанням пішла в Немирівську школу-інтернат. Зараз дівчинка рахує дні від останнього візиту матері. Коли спливе півроку, Інна проситиме позбавити її батьківських прав. Але не тільки на неї, але й на двох молодших сестер та брата.

Інна Васюта разом із 13-річним братом Васею та 8-річною сестрою Крістіною зараз відпочивають у дитячому таборі села Вовчок Немирівського району Вінницької області. Невисока коренаста чорнява дівчина неохоче розповідає про своє минуле.

— З ранку до ночі я сиділа в інвалідній колясці, а біля мене була жінка, яка нібито за мною доглядала, — згадує Інна. — Говорити з людьми не можна було, вся вигадана історія, яка мала розчулити людей, була написана на плакаті. Тільки один рух ногою — і вдома мене били і сварили.

Говорить, що мати кілька разів навідувала її у тих людей. Але з собою не забирала, хоч Інна слізно просила її. Одного разу в Білорусі правоохоронці затримали Інну з молдаванкою. У те, що вона її донька, не повірили. Викликали справжню матір.

— Вона щось розказала міліції і забрала мене в Україну. Мені тоді було 8 років. Ми ніколи не жили разом, тому звикнути було непросто. Відправила мене в перший клас, де я вперше дізналася, яке моє прізвище. Але через три роки знов віддала мене разом з Васею і Крістіною тим людям.

Коли Інна почала розуміти молдавську мову, із балачок дорослих зрозуміла, що кожного місяця вони висилають матері по $50 за кожну дитину.

Один рух ногою — і вдома мене били

— А якось побачила бумагу, де мати написала, що віддає мене і Крістіну цій сім"ї назавжди, а Васю тільки до 2007 року. Коли залишилась чергувати по квартирі, дочекалася, доки старші поснуть, і втекла. Оказалось, що ми тоді у Вологді були. А я й не знала, де мене возили. У Москві раз мо" п"ятнадцять була!

Дівчинка задумується на хвилину.

— Це вже кінець червня, а вона останній раз у січні в нас була, — підраховує про себе місяці. — Як вона в липні до нас не прийде, то будуть підстави позбавити її батьківства.

Заступник начальника управління у справах неповнолітніх Вінницької облдержадміністрації Таліна Руденко каже:

— Довести, чи відбувся факт продажу дітей, ніхто не може, так само як і довести, що дівчинку змушували жебракувати. Мати Інни раз на три-чотири місяці відвідує дітей в інтернаті, забирає їх на канікули додому. Поки що підстав для позбавлення її батьківських прав немає. Тим більше, що питання піднімає тільки одна дитина — Інна. А ми прагнемо, аби кожна дитина жила в сім"ї, навіть якщо там виникають конфлікти.

Сама Махіма Васюта, 45 років, від дітей відмовлятися не збирається. Каже, що віддала їх до інтернату через важкий матеріальний стан. Зустрічаємось із нею в її новому помешканні в Брацлаві Немирівського району. Сюди вона переїхала із села Скрицьке, коли її хата там зовсім розвалилась. Сусіди кажуть, що Махіма добра господиня і як може доглядає за 25-річним психічно хворим сином Артуром та 3-річною Світланою.

Народилася Махіма Кірімова у Ташкенті. Виросла без батьків у дитячому притулку. Одружилася, народила сина Артура.

— Але всі вони п"яниці, — згадує свого першого чоловіка. — Не могла з ним жити. А суседка-украінка якось каже мені, що покидає свого чоловіка і їде на родіну. І мене з собою приглашає. Я не довго думаючи зібралась, узяла сина, і поїхала.

На стіні на веранді висить ікона з трьома святими. Махіма пояснює, що прийняла православ"я, коли приїхала в Україну.

— Я як в Украіну приєхала у 86-м году, така гарна була: кожаний плащ, шляпа красівий женскій і волос длінний, до ног доставав, — хитає головою й аж примружується. — Мене Украіна встретіла добре. Хтіла чемодан почистить і зірвала теї курпиви. А воно мене як вжалило! Думаю: шо то за бур"ян такий, у нас такого не росте. Два дні не могла одійти!

Замуж вона у мене повинна чесна вийти

Одразу поїхала у село Скрицьке Немирівського району, неподалік від Брацлава, де жила подруга. Влаштувалася у колгосп дояркою. Там же познайомилася з Валерієм Васютою. Одружились. Проте після розвалу колгоспів чоловік запив. Махіма народила від нього чотирьох дітей: Інну, Василя, Крістіну та Світлану.

— Тяжко нам було жить. От моя кумова, вона молдаванка сама, і каже мені, шо як тяжко, то віддай дітей мені, а коли лучче стане, забереш. Інні тоді й року не було. Забирала вона їх на літо, а потом привозила. Інна нічо мені не розказувала, а то б я її більше до них не пустила. І ніхто мнє ніякі 50 доларов не платів, неправда то всьо!

Коли правоохоронці повернули дітей через харківський розподільник, Махіма не забрала їх додому, а відправила до інтернату.

— Жити тяжело мнє було. А Інна маладая ще, вона виросте і пойме, я на неї не сердюсь. А як звідти вернеться, то я їй вже мєсто підшукала — продавщицею буде у магазині, робота не тяжка. А замуж вона у мене повинна чесна вийти, це обязатєльно!

Наостанок, проводжаючи подвір"ям, де грається її найменша донька Світлана, Махіма додає:

— Я мать-героїня, у мене п"ятеро дітей, бо у нас так принято. І я тобі так скажу, можеш написати: я своїх дітей не віддам! А як хто надумає їх усиновити, я бензіна і спічок не пожалію! Буде в нього всьо горіти синім пламєнєм!

Зараз ви читаєте новину «Інна Васюта хоче позбавити матір батьківських прав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі