четвер, 31 травня 2007 07:05

Хрести з могил Вадим Зубко витягував машиною

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Помічник дільничного Василь Голяк показує могилу з вирваною огорожею в селі Самгородок Смілянського району Черкаської області
Помічник дільничного Василь Голяк показує могилу з вирваною огорожею в селі Самгородок Смілянського району Черкаської області

У ніч на 25 травня жителі села Самгородок Смілянського району Черкаської області спіймали на кладовищі чоловіка та двох жінок, які складали на причіп до "москвича" хрести та огорожі.

Цвинтар у Самгородку розміром 50 на 150 м розташований на виїзді з села. Через дорогу на полі заклали нове кладовище, де вже є кілька могил.

— Напередодні зателефонувала Аня Головченко, яка живе напроти, — каже 57-річний сільський голова Олександр Сокуренко і від хвилювання раз по раз запалює цигарку. — Сан Санич, каже, на кладовищі погром. На могилі вашої тещі немає труб. Я за помічника дільничного Василя Голяка — й туди. Картина там ужасающа — на двадцяти могилах немає труб, стовпів з огорожі. Деякі хрести ще стояли.

Голова попросив чоловіків, які входять до загону самооборони, постежити вночі за цвинтарем.

— На початку четвертої ранку я вийшов надвір, — каже 40-річний Михайло Наконечний. — У ближчих дворах до цвинтаря гавкотять собаки. Прислухався, чую якийсь лязгіт, потім ще і ще. Труба вдарилася об трубу. Усе зрозумів, подзвонив "шерифу" — Василю Голяку. Він наказав дзвонити сусідам Івану Дакаленку й Миколі Щербаку, сам набрав дільничного в Ротмистрівці.

Наконечний із Щербаком побігли до кладовища. Зайшли з боку Набережної. Залягли за мурованою стелою й чекали на підмогу. Бачили постаті людей, які вантажили хрести на причіп. Раптом на трасі показалося світло фар — на "ниві" їхав сільський голова, сусід Дакаленко та дільничний Голяк. Злодії кинулися до машини й почали тікати в сусіднє село Макіївка.

Картина там ужасающа — на двадцяти могилах немає труб

— Бачили, як жовтогарячий "москвич" заревів і пішов по полю, —  кажуть чоловіки. — Гнався по грудках і калдобинах. Із прицепа вилітали хрести. Люди потім їх по всьому степу збирали. Ми його ледь наздогнали. Він так підрізав, що наша машина опинилася над ярком, на волоску були від смерті. Порівнялися і крикнули у вікно, що стрілятимемо, якщо не зупиняться.

"Москвич" став. Із нього першим вискочив водій і побіг у поле. Навздогін із "ниви" за ним побігло двоє. Голова лишився біля машини.

— Чую, в "москвичі" хтось є, — згадує він. — Відкриваю двері, а там трусяться дві жінки. Одна, дружина водія, вагітна. Відпустив її, вона пішла десь у поле. Друга казала, що з Черкас до друзів приїхала.

Водія спіймали, зв"язали, поклали на причіп до хрестів і повезли на кладовище. Там зібралося мало не все село, приїхав дільничний. Люди плакали, кидалися на чоловіка з ломаками, пропонували закопати живцем. Селяни побачили, як забетоновані хрести виривали машиною з тросом. Неподалік угледіли сліди коліс вантажної "газелі". Припускають, цією машиною їхали спільники затриманих.

— Нетронутими залишилися лише два ряди цвинтаря, — каже голова. — Усього осквернили 34 могили. Те, що в них позабирали, перевезли на збереження в сільраду.

Злодій представився 30-річним Вадимом Зубком. Із ним була його вагітна дружина 25-річна Леся Лагоджинська, родом із села Балаклея Смілянського району, та черкащанка Оксана Деркач, 35 років. Вадима вже засуджували на три роки умовно за крадіжку з цвинтаря в селі Орловець Городищенського району. У Балаклеї кажуть, що Вадим постійно цупить огорожки на кладовищах, але йому сходить із рук, бо дід був головою сільради.

Селяни вимагають судити вандалів привселюдно. Кажуть, суд має відбутися в Самгородку.

Зараз ви читаєте новину «Хрести з могил Вадим Зубко витягував машиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі