середа, 03 листопада 2010 06:00

Геннадієві Шпілєру сусіди розвалили хату

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Геннадій Шпілєр показує хату сусіда Григорія Бондаря
Геннадій Шпілєр показує хату сусіда Григорія Бондаря

"Чистої води крадіжка, — розказує 31-річний Геннадій Шпілєр із райцентру Бершадь Вінницької області. — Сусіди знали, що в будинку є власник, але розвалили його".

Геннадій — громадянин Ізраїлю, там живуть його родичі. Бабуся мешкала в Бершаді в половині будинку. 1995 року вона теж виїхала до Ізраїлю.

— Залишила там усе: речі, меблі, фотографії, дореволюційну німецьку швейну машинку "Зінґер". Щороку до Бершаді хтось приїжджав — то брат із Німеччини, то дядько з Омська. Сусідам казали, щоб ніхто нічого не чіпав. Востаннє брат приїжджав 2006-го, будинок стояв.

Спадкоємницею будинку була матір Геннадія. Кілька років тому вона захворіла на рак. Запропонувала Геннадієві переоформити хату на себе.

— 2008 року я приїхав у Бершадь, пішов до адвоката Тамари Плахотнюк. Вона подивилася документи, там усе законно. Але перепитала, чи будинок ще є. Я ще й не зрозумів. Коли пішов: нашої хати нема, замість неї — нова, сусідська. Виявляється, вони розвалили все, землю приватизували.

Тепер Геннадій із дружиною і дітьми зупинились у готелі "Версаль" під Вінницею. У другій половині його будинку живе подружжя Бондарів.

— Та ніхто за тою хатою не дивився, — запевняє 54-річний Григорій Бондар. — Ми живемо тут 18 років. 10 років тому появився якийсь Саша, мабуть, один з онуків колишніх хазяїв. Каже: давай 200 баксів і вали хату. Я відмовився, бо в нього не було ніяких документів. Та хата була стара, побудована на слупах. Дощі її підмивали, осідала, тягнула мою. Я взяв дозвіл у міській раді, мені дозволили розвалити. Цей Геннадій раніше не приїжджав.

Бондарів підтримує архітектор бершадської міськради Анатолій Запорожчук, 49 років:

— Два роки тому Гена приїжджав, будинок уже був розвалений, але він нічого не казав. Ніяких документів на право власності не показував. Хотів побудувати синагогу, шукав хату, та нічого не знайшов. А його хата повалилася від старості, речі люди рознесли. Коли ми давали дозвіл на знесення, від будинку залишилися тільки два стовпи і стіна. Земля пішла в запас міської ради. Потім сусіди написали заяву і забрали її собі.

Зараз ви читаєте новину «Геннадієві Шпілєру сусіди розвалили хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі