четвер, 16 квітня 2020 07:46

Генерал-майора СБУ підозрюють у державній зраді

Автор: SSU.GOV.UA
  Контррозвідники Служби безпеки України затримали генерал-майора Валерія Шайтанова. Він — колишній керівник Центру спецоперацій ”Альфа”. Його підозрюють у терористичній діяльності та державній зраді. За ним стежили з вересня 2019 року
Контррозвідники Служби безпеки України затримали генерал-майора Валерія Шайтанова. Він — колишній керівник Центру спецоперацій ”Альфа”. Його підозрюють у терористичній діяльності та державній зраді. За ним стежили з вересня 2019 року

Генерал-майора Служби безпеки України 56-річного Валерія Шайтанова затримали 14 квітня. Його підозрюють у державній зраді та причетності до терактів. Начебто за завданням російських спецслужб планував убивство командира добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва 38-річного Адама Осмаєва.

На життя Осмаєва було два замахи. Перший — 1 червня 2017 року в Києві його з дружиною, добровольцем батальйону "Київ-2" Аміною Окуєвою, намагався вбити Артур Денісултанов-Курмакаєв на прі­звисько "Дінго". Під час другого — 30 жовтня того ж року у селищі Глеваха Васильківського району на Київщині 34-річна Аміна загинула, Адама поранили.

Слідство зібрало докази, що Шайтанов є агентом Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Це підтверджують матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

— Людина, яка мала захищати Україну, працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це надважливе викриття, — каже голова СБУ Іван Баканов, 45 років.

Контррозвідка з'ясувала, що Шайтанов був на агентурному зв'язку під псевдонімом "Бобиль" у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником департаменту контррозвідувальних операцій першої служби ФСБ — підрозділу, що спеціалізується на диверсійно-терористичних акціях на території України та інших держав.

— Слідство володіє беззаперечними доказами, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України, — розповіли у відомстві. — За це представник ФСБ гарантував 200 тисяч доларів винагороди та паспорт громадянина РФ. Виконавця Шайтанов підібрав серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Окрім того, він збирав і передавав російській стороні інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних у них людей, про міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб та іншу. Агентурні зустрічі Єгорова з Шайтановим та іншими завербованими українцями відбувалися на території європейських країн.

Валерій Шайтанов 18 лютого 2014 року керував штурмовою групою силовиків, яка в Києві захопила Будинок профспілок під час Майдану. Шайтанов — бойовий генерал. Його іменем назвали спецпідрозділ СБУ "Шайтанбат", що діяв на фронті та в тилу ворога.

У квітні 2014-го у складі "Альфи" вів переговори з керівником бандформування ДНР Олександром Ходаковським. 31 жовтня 2015-го керував групою з арешту ексзаступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадія Корбана.

Генеральське звання отримав 23 серпня 2015-го як перший заступник начальника Центру спеціальних операцій боротьби з тероризмом. Того ж року був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Слідчі встановлюють причетних до злочинної діяльності Шайтанова. Його можуть ув'язнити на 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Генерал-майора СБУ підозрюють у державній зраді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі