понеділок, 11 червня 2007 07:05

Гендиректор "Селідоввугілля" Іван Пожитько викинувся з вікна

49-річний генеральний директор державного підприємства "Селідоввугілля" Іван Пожитько вранці 7 червня вийшов на кухню власної двокімнатної квартири в Донецьку. Доки дружина та двоє доньок спали, викурив цигарку і стрибнув із відкритого вікна сьомого поверху. Сусіди викликали "швидку", але Пожитько вже був мертвий.

До будинку N5 на вул. Чернігівській з"їхалися міліціонери, слідчі з прокуратури, перший заступник міністра вугільної промисловості Юрій Зюков. Перевіряли, чи Іван Іванович викинувся з вікна сам. На столі в кухні знайшли аркуш паперу — власноруч написана заява Пожитька: "Прошу уволить меня с занимаемой должности...".

Іван Пожитько народився в Донецьку в родині шахтарів. Закінчив місцеві технікум промислової автоматики та політехнічний інститут. Працював гірником у шахтоуправлінні імені газети "Правда". Потім тут же — начальником дільниці, головним інженером, технічним директором шахти імені Засядька. Позаторік у жовтні його призначили гендиректором "Селідоввугілля" — одного з найбільших вугледобувних підприємств Донбасу. Іван Іванович жив у Донецьку і щодня їздив на роботу в місто Селідово.

Вугільна промисловість — основна і єдина у Селідовському районі. Тут працює чотири із п"яти шахт. Із них лише "Росія" — прибуткова. Торік Іван Пожитько увійшов до списку найуспішніших керівників вугільної промисловості України.

Однак рядові шахтарі неоднозначно відгукуються про свого керівника. Кажуть, що він мав круту вдачу. Міг зірватися в розмові, грюкнути кулаком по столу, матюкнутися на підлеглого.

Облив жінку борщем прямо в приймальні

— Коли Іван Іванович був головним інженером, дружина приносила йому обід, — згадує колишній майстер із техніки безпеки шахти імені Засядька 72-річний Антон Талиманчук. — Одного разу йому щось не сподобалося, і він облив жінку борщем прямо в приймальні. Потім кинув: "Вот так нужно женщин воспитывать".

Кажуть, із призначенням Івана Пожитька не дуже хороша ситуація на шахтах ще більше погіршилася. На "Селідоввугілля" 7 червня мав приїхати міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб. Очікували, що на нараді з керівниками шахт і начальниками дільниць їм представлять нового гендиректора. Подейкують, що Пожитька мали звільнити через порушені проти нього кримінальні справи. Мовляв, Контрольно-ревізійне управління виявило, що замість нового вугледобувного комплексу на шахту "Росія" за бюджетні кошти поставили підфарбований старий. Причетність до махінації гендиректора не довели.

Іван Пожитько мешкав у звичайному будинку, дорогих машин собі не купував. Його характеризують як скромного в побуті чоловіка, бо деякі керівники вугільних підприємств мають по п"ять автомобілів.

— Із професійною діяльністю самогубство не пов"язане, — запевняє прес-секретар міністра вугільної промисловості Оксана Олійник. — На роботі в Івана Івановича не було неприємностей, кадрові зміни не планувалися. А нараду відмінили ще напередодні ввечері, бо у Сергія Тулуба кілька днів була висока температура.

Цього року з дев"ятиповерхівки, де мешкав Іван Пожитько, викинулася жінка.

Зараз ви читаєте новину «Гендиректор "Селідоввугілля" Іван Пожитько викинувся з вікна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі