пʼятниця, 06 березня 2009 16:47

Галині Дорошенко не дають пенсії

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Галина Дорошенко показує свідоцтво про народження і паспорт. У першому документі її записано Анною, у другому — Галиною
Галина Дорошенко показує свідоцтво про народження і паспорт. У першому документі її записано Анною, у другому — Галиною

"Уже сама не знаю, хто я така, — зітхає 46-річна Галина Дорошенко з села Оболоння Коропського району Чернігівщини. — Усе життя була Галею, а тепер виявляється — Анна. Скоро заплутають, скільки маю дітей".

Про плутанину з іменами в документах жінка дізналася восени торік. Тоді хотіла оформити пенсію як мати п"ятьох дітей.

— За документами, свою старшу дочку Наталію народили не ви, а Анна, — відмовили їй у районному управлінні соціального захисту. — Спершу впорядкуйте паспорт, трудову книжку, свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження дітей, документи на будинок. Тоді будемо говорити.

У хаті Дорошенків прибрано, вибілено, пофарбовано. Господиня в чорній хустці — дев"ять днів тому поховали свекра. Показує стос документів.

Анна Демих (дівоче прізвище Галини Федорівни. — "ГПУ") народилася 25 квітня 1962 року в селі Проходи Любешівського району на Волині. У цьому ж селі отримала паспорт на ім"я Галина.

— Уваги не звертала, бо я ж Галя, мене всі з дитинства так звали, — пояснює жінка.

Думала, пенсію оформлю і легше буде. Тепер ще гірше

Згодом жінка переїхала в селище Дубов"язівка Конотопського району Сумської області. Жила з чоловіком Володимиром Дорошенком. Розписуватися подружжя не поспішало. 1980 року народилася донька Наталія. Матір"ю дівчинки записали Анну Демих.

Після народження доньки подружжя зареєструвало шлюб. Згідно зі свідоцтвом, Володимир Дорошенко одружився не з Анною, а з Галиною Демих, яка народилася в селі Проходи Любимівського району Волинської області. Такого району на Волині немає.

Наступних дітей — Світлану, Олену, Олега й Петра — у свідоцтвах про народження записали вже на Галину. Старші вже мають власні родини, наймолодший Петро ще школяр.

У селі Оболоння Дорошенко понад 20 років пропрацювала дояркою. Усі знають її як Галину.

— Тепер юристи кажуть, що всі документи маю переробляти на Анну, — зітхає Галина Федорівна. — Уже чотири місяці майже щодня їжджу то в Короп, то в Конотоп, то в Чернігів. Усі гроші витратила на адвокатів, дорогу, ксерокопії. Якби не діти, то вже й без хліба сиділа б. Думала, пенсію оформлю і легше буде. Тепер ще гірше.

— Плутанина з іменами, по батькові, помилки у прізвищі в селах не рідкість, — говорить сільський голова Оболоння Любов Ступак. — Але в Дорошенко все набагато складніше, бо їй треба переоформлювати документи й на чотирьох дітей. До того ж вони переїжджали. Тепер, щоб відновити документи, доведеться попоїздити по всій Україні.

Зараз ви читаєте новину «Галині Дорошенко не дають пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі