пʼятниця, 14 грудня 2007 07:09

Французькі поліцейські побили наших співаків

Співаки Національної капели України "Думка" 30-річний Олег Боднарук та Микола Цюра, 32 роки, зайшли о пів на третю 7 грудня до супермаркету французького міста Клермон-Ферран. З початку місяця співаки гастролюють Францією.

— Нас було чоловік тридцять, — згадує Боднарук. — На групку з п"яти осіб видали добові — купюру 500 євро. Ходили по супермаркету годин чотири. Коля купив джинси, я — кофтинку доньці.

Перед касою всі зібралися. Товари Олега й Миколи коштували 107 євро. Боднарук хотів поміняти 500 євро, але касирка купюру не взяла. Колеги позичили Олегу сотню. Двадцятку він мав у кишені.

— Щойно вийшли надвір, як під"їхало чорне "пежо", — говорить Олег. — Вискочило троє в спортивних костюмах і кросівках. "Мані-мані", — кричать. Ну, думаю, попали на рекет. Забрали з мого гаманця ті 500 євро. Коля побіг до маркету, кричав: "Хелп! Поліція!". Я відбивався. Мене били наручниками по голові й ногами по нирках.

Згодом виявилося, що співаків схопили поліцейські з бригади швидкого реагування. За спротив відвезли в наручниках до найближчого комісаріату. Прокурор Клермон-Феррана видав ордер на тимчасовий арешт. Затримали і художнього керівника "Думки" Євгена Савчука та директора капели Миколу Трофімова, які приїхали виручати хлопців.

— Мені довелося просити допомоги в посла, — каже 60-річний Савчук. — Лише за чотири години всіх відпустили. Навіть не вибачилися. Це просто свинство.

— У посольстві України у Франції дізналися про інцидент увечері 7 грудня, — каже речник Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця, 42 роки. — Одразу звернулися до місцевої поліції, МЗС Франції та в офіс прокурора міста Клермон-Ферран.

10 грудня постанову про арешт українців оскаржили. Проте Боднарук та Цюра зняли побої й готують судовий позов проти французьких поліцейських.

Нині Олег Боднарук лікує забій лівої нирки і струс мозку в місті Вишневе під Києвом. Його зняли з гастролей.

— А Коля задихається на концертах. Мабуть, груди скалічили, — припускає Боднарук.

Національна капела "Думка" заснована 1920 року як "Перша мандрівна капела під керівництвом Нестора Городовенка". У 1930-х Городовенка звільнили за те, що не погодився змінювати в репертуарі класичні твори на виробничі й ідеологічні пісні.

23 роки капелу очолює професор Євген Савчук. Співаки часто гастролюють, виконують вокально-симфонічні твори Баха, Моцарта, Бетховена, Шуберта. 2004-го в США за краще хорове виконання "Думку" номінували на премію "Ґреммі".

Зараз ви читаєте новину «Французькі поліцейські побили наших співаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі