четвер, 21 січня 2021 00:50

Двоє людей згоріли в готелі

Автор: dumskaya.net
  Пожежники гасять вогонь у готелі ”Аркадія” на вулиці Посмітного, 10/12, в Одесі 17 січня. Там перебували  19 постояль­ців, двоє загинули
Пожежники гасять вогонь у готелі ”Аркадія” на вулиці Посмітного, 10/12, в Одесі 17 січня. Там перебували 19 постояль­ців, двоє загинули

— Услышали страшный треск и крики людей о помощи. С крыши выбивались языки пламени, дышать нечем было даже на улице. Люди выскакивали голые и босые. Другие, спасаясь в панике, падали с третьего этажа, — одеситка 21-річна Вікторія Досова розповідає про пожежу в готелі "Аркадія" на вул. Посмітного, 10/12.

Вогонь спалахнув в одеському готелі "Аркадія" 17 січня близько 20:30, коли всередині було 19 постояльців. Зайнялося в кімнаті №204, звідти пожежа перекинулася на третій поверх і дах. Двоє людей загинули — чоловік і жінка. Їхні імена встановлюють. Власник закладу слідству допомогти не може, бо не вели обліку мешканців. Ще вісім людей постраждали. Двоє з них — у реанімації.

Вогонь гасили понад 3 год. Рятувальникам заважала щільна забудова.

Триповерхову будівлю на 36 кім­нат здавали взимку на тривалий час. Влітку готель приймав відпочивальників. Серед постояльців були й іноземці.

Пожильці кажуть, що з електрикою часто виникали проблеми. Розетки тріщали й іскрили, електроприлади били струмом. Напередодні пожежі мережу лагодили.

— Мы собрались спать, как вдруг свет погас. Подумали, пробки выбило, не волновались. Попросила соседку глянуть, светятся ли окна у соседей. Она выглянула, а ей в лицо гарь. В коридоре ничего не видно, дышать было нечем. Люди прыгали из окон, — розповідає 22-річна Дарина Райш із Подільська. Жила з подругою Анастасією Шпильовою поряд із кімнатою, в якій сталося займання.

Пожилець Сергій Різничук стрибнув із вікна другого поверху. Каже, це не перша пожежа в готелі.

— Звукоизоляции никакой. Слышал треск из соседней комнаты. Возможно, проводка, — каже Сергій. — Горіло не вперше. Тижнів зо три тому зайнялося на другому поверсі. Тоді швидко загасили. Казали, наче проводка замкнула.

За документами, згоріла будівля — приватний будинок, а не готель. Заклад працював щонайменше два роки, кажуть мешканці.

— Кто-то называет это отелем, кто-то хостелом. Никакого учета жильцов не было. Точно сказать, сколько людей было во время пожара, никто не мог, — каже голова Приморської райдержадміністрації 38-річний Марат Корольов. — Жодних дозвільних документів на роботу готелю не видавали. Єдиний документ, що зараз вдалося розшукати, — про введення в експлуатацію житлового будинку 2010 року. Але його законність треба перевіряти. Будинок використовували не за призначенням.

Двоє постраждалих перебувають в опіковому відділення міської лікарні №10. Це 21-річний іноземець-студент та 47-річний українець.

— В обоих отравление угарным газом, у старшего мужчины еще и ожоги 50 процентов тела и дыхательных путей, — каже завідувач опікового відділення Олександр Ставратій. — Пацієнти у стабільно тяжкому стані. Ймовірно, старшому знадобиться пересадка шкіри.

Справу розслідують як порушення вимог пожежної безпеки.

— Розглядаємо всі можливі версії. Основні — необережне поводження з вогнем та несправність електрообладнання, — говорить Олег Бех з обласної поліції. — Призначено пожежно-технічну і судово-медичні експертизи.

Від згорілої будівлі залишилися лише стіни. Перекриття між другим і третім поверхами обвалилося. Постояльці не можуть забрати вцілілі речі. 13 осіб відселили в тимчасове житло. Як далі допомогти людям, які залишилися без грошей і документів, вирішуватиме міська влада.

Одеський мер Геннадій Труханов доручив керівникам райадміністрацій перевірити всі приватні хостели в місті.

— Згорілий готель — це притон. Ми повинні щодня писати листи у відповідні органи, щоб реагували, — каже Труханов. — Бо наша бездіяльність дає людям можливість думати, що покриваємо це.

Труханов наказав перевірити, хто саме здавав будівлю в експлуатацію. А також договори оренди приватних хостелів і готелів, не­оформлених офіційно.

20 000 готелів, хостелів та апартаментів різних форм власності працюють в Україні. Сертифікати й категорії мають 5%. Органу, що перевіряв би їх, не існує. Перевірка відбувається, якщо готель подає документи на категоризацію, за словами президента національної туристичної організації України Івана Ліптуги. У законі про туризм немає закладів, що називаються "хостелами".

Загинула медсестра і шестеро пацієнтів

За останні три роки в Одесі сталися чотири масштабні пожежі з людськими жертвами.

Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу загорівся вранці 4 грудня 2019-го. У приміщенні було до 400 людей. 16 загинули. Ще 32 отримали травми. У справі п'ять підозрюваних — колишній керівник одеських рятувальників і четверо працівників коледжу.

17 серпня позаторік спалахнув готель "Токіо Стар". Від вогню й чадного газу загинули дев'ять людей, 10 постраждали. У справі четверо підозрюваних. Один із них — співвласник закладу 48-річний Вадим Чорний, помер від коронавірусу на початку грудня торік. Слідство триває.

10 червня 2019 року зайнявся корпус №7 Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я. Загинула медсестра і шість пацієнтів. Справу розслідують за чотирма статтями, зокрема — про службову недбалість.

Пожежа в дитячому оздоровчо-спортивному таборі "Вікторія" сталася в ніч на 16 вересня 2017-го. Загинули три дівчинки. Вирок винесли виховательці табору Наталії Цокур, яка на папері відповідала за техніку безпеки. Жінка провину визнала. Їй дали три роки умовно. Щодо керівника закладу Петроса Саркісяна тривають суди.

Зараз ви читаєте новину «Двоє людей згоріли в готелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі