пʼятниця, 08 жовтня 2010 07:00

"Двічі на тиждень ми задихаємося"

Автор: фото: Тамара ТРЕТЯК
  Обсмалене тіло зараженої кішки лежить у пічці на території Київської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини у місті Вишневе
Обсмалене тіло зараженої кішки лежить у пічці на території Київської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини у місті Вишневе
"Живемо, як у газовій камері, - розповідає 75-річний Михайло Дударенко з міста Вишневе Київської області. - Двічі на тиждень задихаємося, бо біля нас спалюють дохляків". Понад 10 років у Вишневому працює саморобний крематорій, де спалюють заражені трупи тварин. Він на території Київської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини. Поряд - кінцева зупинка маршруток "Київ?"Вишневе", гуртожитки, гаражний кооператив "Кристал".

- Коли ці трупи палять, дим такий чорний і смердючий, шо голова репає. Хіба ж так можна? - каже Михайло Павлович. - Я пішов до директорки, а вона: "Ми тут півстоліття. Я знаю, що роблю".

Ветеринарній лабораторії у Вишневому понад 100 років. Головне її завдання - виявляти збудники хвороб і запобігати епідеміям. Хворих тварин тут знешкоджують.

- Раніше закопували дохляки в себе на території, - каже Дударенко. Він працює заступником голови автокооперативу "Кристал". - А потім прийшла санстанція, перевірила воду. Узяли проби з джерела, з якого брали воду ми, жителі вулиць Баликова та Привокзальної і села Крюківщина. Найшли там бактерії чуми й туберкульозу. Попали туди від закопаних трупів. Колонки зразу опечатали.

Санепідемстанція заборонила закопувати тварин. У лабораторії звели грубку.

- Як запалять, то ця гнила вонь все встеляє, - каже Сергій Климчук, власник гаража в "Кристалі". - Таке враження, що це все не від однієї топки, а від скотомогильника.

Через дорогу від лабораторії стоять малосімейні гуртожитки. У дворах грають діти, гуляють матері з немовлятами.

- Ну зараз наче не дуже смердить, - каже Поліна Якименко, мешканка гуртожитку. - А місяці три назад узагалі не могли дихати.

 

Із директором лабораторії поспілкуватися не вдалося. Із лікарняного вона одразу пішла у відпустку. Працівники погодилися показати крематорій. Це пічка з вогнетривкої цегли заввишки до метра. Топка закрита залізною засувкою. Попіл падає в піддувало, розташоване трохи нижче.

- Крематорій у ветклініці працює понад 30 років, - каже Олександр Павлюк, заступник головного державного санітарного лікаря Київської області. - Керівництво клініки отримало офіційний дозвіл на кремацію. Власники гаражів скаржаться на сусідство, але вони побудувалися значно пізніше, ніж лабораторія.

Зараз ви читаєте новину «"Двічі на тиждень ми задихаємося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі