вівторок, 24 липня 2018 07:55

Двадцять шість людей загинули на дорогах за добу

Автор: Національна поліція України
  Слідчий працює на місці аварії, що сталася на трасі Київ — Чоп вранці 20 липня. Тоді маршрутка з пасажирами в’їхала в кузов вантажівки ДАФ. Загинули десятеро людей
Слідчий працює на місці аварії, що сталася на трасі Київ — Чоп вранці 20 липня. Тоді маршрутка з пасажирами в’їхала в кузов вантажівки ДАФ. Загинули десятеро людей

20 липня в Україні в семи автокатастрофах загинули 26 людей. Шестеро з них — діти.

Уранці 20 липня на трасі Київ — Чоп біля села Глибочинці Житомирської області маршрутка з пасажирами в'їхала в задній міст вантажівки ДАФ. Загинули 10 людей, дев'ятеро потрапили до лікарні з травмами.

— Маршрутка летела на всех парах со стороны Киева на Житомир. Похоже, водитель даже не собирался тормозить. Удар был страшной силы. На миг все затихло, а потом слышались только жуткие крики раненых, — розповідає рівнянин Вадим Плахотник, 37 років. — Асфальт навколо був залитий кров'ю. Поки не приїхали рятувальники, людей виймали очевидці. Потім дорогу перекрили, загиблих у ряд складали на узбіччі. В обидві сторони утворився затор кілометрів 10.

— Фура їхала не більш як 60 кілометрів за годину в правій смузі, коли в неї влетів бус. Вантажівка протягла його ще метрів 30 і зупинилась, — згадує очевидець Микола. — Маршрутку сильно зім'яло під кузовом. Люди, які сиділи спереду, були мертві. Витягли хлопчика років 10. Був без свідомості. Інших сильно затисло. Зламали останній ряд сидінь, аби решта пасажирів змогли вибратись.

Маршруткою керував 44-річний житель міста Полонне Хмельницької області. Разом із ним загинули дев'ятеро пасажирів — 14-річний Павло Герасимчук із села Гульськ Новоград-Волинського району на Житомир­щині, кияни — 60-річна жінка та 54-річний чоловік, рівнянки 13 і 23 років, 74-річна жителька Нової Каховки Херсонської області, 56-річний громадянин Грузії та 33-річна росіянка з донькою, 8 років.

Травмованих рятують у лікарнях Житомира. У тяжкому стані лишається 10-річний росіянин. Він у реанімації. У ДТП втратив сестру та матір.

— Шукаємо його родичів. Надамо необхідну допомогу, аби дитина потрапила додому, — каже уповноважена Верховної Ради з прав людини 58-річна Людмила Денісова.

Попередня причина аварії — порушення правил дорожнього руху.

— Там сучасна дорога з хорошим покриттям. В обидва боки по дві смуги, розділені між собою, — каже Алла Ващенко з поліції Житомир­щини. — Вантажівка виїхала із заправки. Мікроавтобус рухався за нею. Попередньо, водій не розрахував швидкість та не впорався з кермуванням. Тіла загиблих не могли ідентифікувати одразу. У багатьох не було документів.

Водій маршрутки міг заснути за кермом, припускають пасажири.

— Їхали дуже швидко. Раптом — удар. Люди говорили, що він заснув. З 12-ї ночі за кермом. Із Рівного приїхав у Київ, а вже о п'ятій ранку вертався назад, — говорить потерпіла Олена, 38 років.

Водій позичив мікроавтобус на добу в товариша. Не мав відповідної водійської категорії. Фірма-перевізник, за якою значиться маршрутка, зареєстрована в приватному будинку села на Рівненщині.

— Перевезення нелегальне, жодних дозвільних документів на рейс не було, — розповів заступник начальника управління Державної служби "Укртранс­безпека" Іван Герега.

Власника маршрутки затримали, оголосили підозру. Обставини аварії встановлюють ­слідчі.

20 липня о 5:00 на трасі Київ — Одеса рейсовий мікроавтобус "Фольксваґен" протаранив вантажівку, яка стояла на узбіччі.

Водій та четверо пасажирів маршрутки загинули, 12 людей із травмами забрали до лікарні. Всі постраждалі — громадяни Білорусі. Повертались із відпочинку в Одесі до Гомеля. 42-річний водій вантажівки не виставив біля неї попереджувальні знаки, лише причепив на задні двері жилет із світловідбиваючими смугами. Пояснив, не міг їхати через несправність.

Наймолодшій постраждалій в аварії — 19 років. Її чоловік загинув. Пасажири кажуть: про поїздку домовились із водієм на автовокзалі в Гомелі. В Одесі відпочивав разом із ними.

— Просили водителя ехать утром. Он ни в какую — только вечером. Куда-то очень спешил, — згадує потерпілий Ігор Потапенко з селища Жлобин Гомельського району Білорусі. — Пасажири спали. Водій сказав, що о третій годині зупиниться, аби могли в туалет сходити, покурити. Потім я заснув, зупинки не було. Отямився від удару.

Дев'ятеро білорусів повернулися додому. Ще троє перебувають на лікуванні в медичних установах. Водія вантажівки затримали, оголосили про підозру. Якщо провину доведуть — йому загрожує до 12 років в'язниці з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

Того ж дня на в'їзді в село Прибузьке Хмельницької області у вантажівку "Івеко" влетів "Фольксваґен Ґольф".

36-річний водій, його на рік молодша дружина та 4-річна донька загинули на місці. За попередніми даними, легковик виїхав на смугу зустрічного руху.

Двоє людей залишаються в лікарні після ДТП під Києвом.

Увечері 20 липня на Старо­обухівській трасі зіштовхнулися три автомобілі. Удар був такої сили, що машини вибухнули. Вогонь сягав кількох метрів заввишки. В одному з авто загинула родина — батьки з 2-річною донькою. Причиною аварії могла бути розмітка, припускають експерти з безпеки дорожнього руху. Її нанесли із порушенням норм, і водіям складно зорієнтуватися на звуженні дороги.

Смертельні аварії також стались у Київській, Вінницькій та Харківській областях. Там загинули п'ятеро людей.

Зараз ви читаєте новину «Двадцять шість людей загинули на дорогах за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі