середа, 08 грудня 2010 03:00

Другокласницю Христину Новікову вивезли до Греції

Автор: фото надане Лідією Новіковою
  Олександр Новіков з донькою Христиною у райцентрі Хмільник Вінницької області
Олександр Новіков з донькою Христиною у райцентрі Хмільник Вінницької області

П'ятий рік 36-річний Олександр Новіков не може бачити свою доньку Христину, 11 років. Її вивезла до Греції теща 57-річна Стефанія Кушвара.

— Сваха в очі сказала сину: "Доньку побачиш у 16 років, коли вона приїде паспорт получати", — каже 64-річна Лідія Новікова, матір Олександра.

Новіков із дружиною Оленою і донькою Христиною жив у місті Самбір на Львівщині. 10 років тому жінка загинула.

— Саша з Христьою переїхали до нас, — продовжує мати. Вона живе у місті Хмільник Вінницької області. — Саша їздив на заробітки в Київ, Христю ми виховували. Вона ходила у садік, у перший клас.

Стефанія Кушвара 10 років на заробітках у Греції. Влітку приїздить до родичів у Самбір.

— Після першого класу сваха забрала Христю в Самбір на канікули, — говорить Лідія Новікова. — І більше дитини ми не бачили. У серпні Христя дзвонить: "А я в Греції". Виявляється, сваха позбавила Сашу батьківства і оформила опікунство на себе. Наговорила на нього, що він п'яниця, не працює, за дитиною не дивиться, не має постійного місця проживання. Саша нічого не знав, бо його жодного разу не викликали до суду. Навіть не прислали рішення, щоби зміг його оскаржити.

Цього літа Олександр поїхав до Греції побачити дочку.

— Сваха привела Христю на 10 хвилин, — переказує Лідія Новікова. — Коли Саша запитав, чи не хоче донька в Україну, — забрала дитину. Мовляв, не домовлялися говорити про таку тему. Сваха з другою дочкою живуть там у якомусь підвалі. Христя — в одній комнаті з двоюрідним 14-річним братом. А у нас мала отдєльну. У січні їй виповниться 12 років. За грецькими законами, її має право удочерити тьотя. То вони требують від Саші, щоб він відмовився від дочки.

Справу опікунства над Христиною розглядає Хмільницький районний суд. Він послав запит до українського консульства в Греції з проханням спитати в дівчинки, з ким вона хоче залишитися.

— Це незаконно, — переконаний 48-річний Олександр Никитюк, адвокат Новікових. — Суд мав би зобов'язати Стефанію Кушвару привезти дитину в Україну і тут спитати її думки. Христина — громадянка України. У Греції вона незахищена. Завтра її бабусю виженуть з країни, і дитина залишиться на вулиці.

— Стефанія Василівна забрала дитину у Грецію, бо зрозуміла, що зможе забезпечити їй краще життя, — перечить йому 50-річний Валерій Захарченко, адвокат Кушвари. — Вона знала про відношення зятя до Христини. Її дочка Олена загинула у червні 2000 року, а Олександр через дев'ять місяців одружився з іншою жінкою. У нову сім'ю Христинку не взяв, а завіз мамі в Хмільник. У Греції дівчинка навчається на "відмінно", на всіх фотографіях задоволена. А батько за сім років не прислав доньці жодного подарунка.

Зараз ви читаєте новину «Другокласницю Христину Новікову вивезли до Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі