четвер, 12 квітня 2007 07:00

Донька Світлани Бєлкіної тримає в квартирі 15 пуделів

Автор: фото з родинного архіву Бєлкіних
  Вінничанка Світлана Бєлкіна (в центрі) з дочками Оленою (ліворуч) і Наталею. Олена тримає на руках першого свого собаку-пуделя Вісточку, Наталя — другого пуделя Анрішку. Фото 1998 року
Вінничанка Світлана Бєлкіна (в центрі) з дочками Оленою (ліворуч) і Наталею. Олена тримає на руках першого свого собаку-пуделя Вісточку, Наталя — другого пуделя Анрішку. Фото 1998 року

"У цій антисанітарії, де купа собак, я не могла жити", — каже 56-річна вінничанка з вулиці Космонавтів Світлана Бєлкіна. Вона 11 березня перебралася мешкати до сусідки шістьма поверхами нижче. — Пси вночі виють. А я просто хочу прийти з роботи, швачкою працюю, і відпочити. А там таке робиться, що жінки, які прийшли з комісією із психлікарні, вибігали у під"їзд, і їх нудило.

Світлана Бєлкіна давно розлучилася з чоловіком-військовим і виховувала двох доньок сама. Молодша Наталка потім переїхала в свою квартиру. Старша 34-річна Олена, професійний кінолог, залишилася з матір"ю у двокімнатній квартирі. Дванадцять років тому дівчина зайнялася розведенням породистих собак.

— Вона хотіла вивести супер-пуделя. Їздила на виставки, схрещувала кращих. Останні 3–4 роки в неї вже було 15 собак. Відтоді між нами почалися непорозуміння, — жінка сідає на тумбочку в коридорі.

Вона говорить у квартирі подруги-сусідки, що мешкає на четвертому поверсі. У коридорі у зеленому махровому халаті стоїть власниця помешкання Діна Яківна. Господарка не дозволяє зайти — бо доньки Світлани вже намагалися забрати матір силоміць. Уперше до Діани жінка втекла у 2003 році.

— Тільки тоді її впустила, як прибігли доньки та грюкають, — стукає кулаком в уявні двері Діна. — Кричали, що їх мати психічно хвора. Якщо я її приймаю, то й щоб прописала у себе. Я тоді ще не думала, що все настільки серйозно. На моїх очах вони виволокли Світлану за руки і ноги, посадили в машину і завезли до психлікарні. А вийшла сусідка звідти вже інвалідом другої групи, з діагнозом "шизофренія". Свєта нічого не хотіла розповідати, мовляв, то сімейні проблеми. Але якось обмовилася, ніби доньки хотіли взяти якісь документи на квартиру. Того дня навіть не пускали її на роботу, доки вона не знайде паперів.

— Лєна стала у дверях і сказала, що не пустить мене на роботу, доки не віддам їй техпаспорта на квартиру, — говорить стиха Свєта, ніби боїться встряти у чужу розмову. — Я сіла на диван, не знаю, що робити. Знайомий Лєни, колишній лікар вінницької психлікарні, пенсіонер Валерій Дмітрієв прийшов і сказав, щоб я не боялася віддавати техпаспорт. Бо без моєї згоди все одно квартиру не продадуть.

Вона хотіла вивести суперпуделя

Жінка розповідає, що вперше її в лікарню поклали доньки, аби зробити групу інвалідності. Це сталося в березні 2003 року.

— До того був, правда, ще випадок, давно. У 80-х я розвелася з чоловіком й мусила виховувати дітей. Ми постійно переїжджали, і якось у нас не склалося. У мене тоді просто нерви не витримали. Але з тих пір все було добре, і більше ніколи, на щастя, ніяких проблем не виникало.

Світлана Бєлкіна гортає сімейний фотоальбом. Розповідає, які добрі стосунки були в неї із доньками. А недавно вона сама лягла на обстеження й отримала висновок лікарів, що цілком здорова.

— Тоді прийшла Наташа, — додає Діна, — і говорить Свєті дослівно: "Да, ты здорова, а твоя подружка все наши дела перегадила". І мені тоді стало образливо: діти здорову маму хотіли зробити хворою.

У розмові по телефону молодша донька Світлани Наталя Бєлкіна називає розповідь про плани продажу квартири брехнею.

— Я була на заробітках у Москві. Сама заробила собі на квартиру. Олена також нещодавно купила помешкання. Нам не треба квартира мами, — кричить у слухавку жінка. — Насправді вона хвора, і періодично її хвороба повторюється. Вона і раніше ненормальною була.

Поспілкуватися зі старшою донькою Оленою, яка розводить собак, не вдалося. На дзвінки та стук у квартирі хтось тихо підходить до дверей, заспокоює собак, але не відчиняє. Сусіди кажуть, нібито Олена збиралася переїжджати в нещодавно куплений будинок.

— Але вона вже кілька років це обіцяє, — махає рукою сусідка Аня, виглядаючи з напіввідчинених дверей. — А ми мусимо в цьому смороді жити. Набридло гірше гіркої редьки. У нас така грязь. Відчуваємо відразу до цього під"їзду й поверху, — продовжує жінка. — Вона стриже тут же в коридорі своїх собак. Отакий шар шерсті завжди лишає, — показує. — Це ж пуделі. Ні разу не прибрала. Отак ми по черзі прибираємо. А вночі, як собачкам скучно, вони вити починають, гавкають. Тут в однієї сусідки дитина має народитися. Не знаю, як вона буде.

В обласній психлікарні "ГПУ" погодилися прояснити ситуацію із Бєлкіною, "бо жінці треба врятуватися від родичів". Проте головлікар Вадим Клочко у коментарях відмовив. Послався на кримінальну відповідальність за розголошення лікарської таємниці.

Світлана Бєлкіна звернулася з проханнями захистити її від доньок до Асоціації пенсіонерів "Поділля", у райвідділ міліції, прокуратуру району.

— Вірите, я боюся повертатися додому, — каже жінка.

Зараз ви читаєте новину «Донька Світлани Бєлкіної тримає в квартирі 15 пуделів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі