середа, 28 листопада 2007 07:02

До золотого весілля Остапюки не дожили два дні

Жителі села Торговиця Млинівського району Рівненщини лягають спати з увімкненим світлом. Думають, що в їхньому селі живе маніяк.

18 листопада у сусідньому хуторі Завалля знайшли убитою родину Остапюків. 67-річна Віра Гнатівна лежала на ліжку з мішком пшениці на грудях, Петро Васильович, 75 років, — з розбитою головою за 150 м у лісі. Його лице об"їли лисиці. Із хати пенсіонерів нічого не зникло. На столі лежала тисяча гривень, під матрацом — 20,5 тис. На стіні висів мобільний телефон.

— Убивство жорстоке й загадкове, — хитає головою 47-річний сільський голова Петро Данильчук. — Кілька років тому подібне було у сусідньому селі Хорупань. Чоловік забив дружину, пасинка і доньку. Тоді люди боялися виходити на вулицю.

За радянських часів Завалля було великим селом. Нині, щоб його дістатися, треба 7 км іти пішки. У хуторі — три хати. Дві належать Остапюкам, у третій живе колишній лікар-стоматолог 57-річний Володимир із матір"ю.

Першою занепокоїлася Галина, 49 років, донька Остапюків. Вона живе у Луцьку. Дзвонила батькам на мобільний, але слухавку ніхто не брав. Тоді жінка зателефонувала братові Миколі. Він теж живе в обласному центрі.

— Мобільний висів на стіні у кімнаті, — розповідає Микола Остапюк, 47 років. — Спочатку думав, мама його не чула. Але ж у хаті жив собака, який гавкав, коли дзвонив телефон. Набрав знайомого у Торговиці, щоб він попросив сусіда збігати до батьків. За деякий час Володимир сам подзвонив: "Батько в лісі, мама — на ліжку. Приїжджай ховати!".

Міліцію викликав сільський голова. Коли Микола з Галиною приїхали, тіло матері вже виносили з хати.

За версією слідчих, убивця двічі вдарив жінку обухом по голові. На крик прибіг Петро Васильович. Побачив, як нападник затуляє подушкою рота дружині, й кинувся до лісу. За 150 м його наздогнали й розбили голову.

— Потім убивця повернувся у хату. Віра Гнатівна витирала хусткою кров, — каже міжрайонний прокурор Анатолій Перетятко. — Її вдарили ще раз, кинули на груди мішок пшениці. Петро Васильович лежав непритомний у лісі, помирав усю ніч.

Подушку знайшли у колодязі. Там шукали й сокиру, якою вбили подружжя. Але не знайшли.

Власне розслідування проводить сільський голова. Він не виключає причетність до вбивства сусіда.

— Тут багато незрозумілого, — міркує Петро Данильчук. — Остапюків убили 14-го, знайшли — через чотири доби. Коли ми приїхали, худоба мовчала, бо була сита. Значить, хтось годував корову, курей і трьох свиней. Ще мені не дає спокою отой мішок із зерном.

Сусід Володимир свого часу з відзнакою закінчив університет у Львові, одружився. П"ять років тому розлучився й переїхав до матері у Завалля. Город не обробляв, свої паї здав у оренду підприємцям. За це отримував зерно, яким і годував трьох курок.

— Йому навіть по мамину пенсію було лінь ходити, — каже голова. — Завжди просив Петра Васильовича. Своє зерно теж лінувався забрати з Торговиці. Позичив мішок у Остапюків.

Голова підозрює, що саме мішок пшениці міг стати причиною сварки. Володимир позичив його, а віддавати не хотів. Тоді Петро Васильович пообіцяв вирахувати гроші з пенсії його матері.

Із хати пенсіонерів нічого не зникло. На столі лежала тисяча, під матрацом — 20,5 тисячі гривень

— Володимир, коли забирали тіла Остапюків, кинув: "Подавіться цим зерном", — згадує голова. — Однак прямих доказів немає.

Колишній лікар каже, що 14 листопада нічого не чув і не бачив. Його мати — також.

Віру та Петра Остапюків поховали. Спотворене лисицями обличчя чоловіка накрили білою хусткою.

— Батьки навіть весільних фотографій у хаті не мали, лише ікони. До 50-ї річниці шлюбу не дожили два дні, — говорить Галина.

Вони із братом розпродують батьківське майно. Бояться, що його розкрадуть. Собаку збираються подарувати знайомим. Петро Васильович навіть їв із ним з однієї миски. Собака досі сумує за господарем — лежить на його ліжку.

Зараз ви читаєте новину «До золотого весілля Остапюки не дожили два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі