середа, 13 жовтня 2010 05:34

"До нас зливають гівно з половини міста"

Автор: фото: Ірина КОПИСТИНСЬКА
  Сергій Бєрцен з міста Тисмениця Івано-Франківської області
Сергій Бєрцен з міста Тисмениця Івано-Франківської області

"Головний інженер водоканалу казав, що наш будинок легше підірвати, ніж зарити цю яму. Ніби треба аж мільйон гривень", — говорить 50-річний Микола Харь, військовий пенсіонер з міста Тисмениця Івано-Франківської області. Живе у багатоквартирному будинку поряд з відстійником відходів.

Міністерство оборони України чотири роки тому звело 5-поверховий будинок на вул. Липовій, 7б. Дім ввели в експлуатацію, коли не було води і газу, дах протікав. Помешкання роздали військовослужбовцям. Із 75 заселені 50.

— Решту квартир теж роздали, але люди не хочуть тут жити, — каже майор Любомир Демчук, 31 рік. — А я мушу, бо іншого житла нема. Воду і газ якось ще вибігали, а вигрібна яма лишилася.

Відстійник — це заповнений фекаліями ставок 30х20 м. Над ним рояться мухи і комарі. До будинку 14 м, до дитячого садка — 180 м. Неподалік — загальноосвітня і музична школи. Сморід на всю вулицю.

— До нас зливають гівно з половини міста: з приватних будинків, з маленьких хутрових фірм, — розповідає офіцер 40-річний Сергій Бєрцен. — Водоканал вже років 20 використовує яму як аварійний резервуар для міських нечистот. Але спочатку поряд не було житлових будинків. Яму заповнюють постійно. Тут справжній розсадник різних інфекцій. Під час повені машини з нечистотами їздили одна за одною. 4 липня ми підстежили одну, яка привезла нечистоти з тубдиспансеру. Заблокували виїзд, викликали прокуратуру. Після того хоч машини не їздять. Водоканал має возити відходи на очисні споруди у сусідню Ямницю.

Показує трубу, яка тягнеться від насосної станції до озера, звідки її і видно.

— Зі станції нечистоти зливають серед білого дня, — каже. — А перекачують уночі. Бо удень перекачка кубометра коштує 70 копійок, а вночі — п'ять.

До відстійника підходить 29-річна Юлія Богданова. Тримає хусточку і постійно кашляє. Вона щойно вийшла з лікарні.

— Я ніколи не хворіла. А як тільки сюди поселилася, підхопила хронічний бронхіт з астматичним компонентом. Син теж почав кашляти, алергію дістав. Усі наші вікна виходять на цю сторону. Провітрити хату неможливо — смердить так, що хоч тікай.

— Нам влада каже: "Нащо сюди заселялися?" А куди ми мали дітися? — говорить 47-річна Любов Рябова.

Торік у її родині народився онук. Від народження має алергічний кашель.

Головний санітарний лікар України та обласна екологічна інспекції надіслали приписи до Тисменицького водоканалу. Зобов'язали засипати відстійник. Однак той досі працює. Мешканці будинку поскаржилися на міську раду і водоканал до суду. Відбулося шість засідань.

58-річний Микола Кривенчук, інженер каналізаційно-насосної станції,  заперечує злив. Запевняє, що нечистоти зливають тільки у разі серйозної аварії.

У Тисменицькій міській раді обіцяють вирішити проблему за два тижні.

— Тисменицький водоканал і справді щодня зливає фекалії у цей відстійник, а ввечері перекачує на очисні, — каже міський голова Ярема Галига, 61 рік. — Засипати його не можна, бо у разі повені вода піде у людські підвали. А на накриття треба великі гроші. Це обіцяли зробити військові забудовники, але обдурили. Ми вирішимо проблему по-іншому. Маємо рішення про передачу водоканалу Івано-Франківському "Водоекотехпрому", який відразу перекачуватиме відходи до Ямниці.

Зараз ви читаєте новину «"До нас зливають гівно з половини міста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі