середа, 21 травня 2008 07:10

"Дніпренерго" може вислизнути з рук держави

На березневих зборах акціонерів акціонерне товариство "Дніпренерго" змінило менеджмент одного з найбільших енергогенеруючих підприємств України. Проте це не стало гарантією повернення спірного активу в державну власність.

Головною проблемою в доведенні справи до логічного завершення є не зовсім чітка позиція Кабінету Міністрів та НАК "Енергетична компанія України". Вони обіцяли вивести "Дніпренерго" з-під контролю ДТЕК, за якою стоїть народний депутат від Партії регіонів Рінат Ахметов. Але потім, схоже, вирішили за краще зупинитися на півдорозі.

Нагадаємо, як розвивалися події. Нинішній уряд скасував постанову Кабміну Віктора Януковича, за якою "Енергетична компанія України" примушувала голосувати за додаткову емісію акцій "Дніпренерго". У такому разі воно потрапило б під повний контроль бізнес-групи Ахметова. Уряд Тимошенко вирішив повернути компанію в державний контроль. Але...

Рішення про скасування додаткової емісії акцій "Дніпренерго" Кабінет Міністрів ухвалив за 1,5 місяця після зборів акціонерів. На них підтвердили володіння державою 76%+1 акцій товариства. А також після того, як Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов міноритарного акціонера "Дніпренерго" до Кабміну. На тлі цих двох фактів рішення уряду починає нагадувати вимушений іміджевий хід. Насправді він не надто воліє повернути державі мало не викрадене ДТЕК енергогенеруюче підприємство. Просто так склалися обставини...

Не зовсім зрозуміла і позиція НАК ЕКУ. У "Дніпренерго" законно обраний на зборах 21 березня керівник Михайлов, який представляє інтереси держави на підприємстві. Проте НАК ЕКУ протягом двох місяців не може забезпечити йому фізичний доступ до управління.

"Ахметовці" ладні не допустити до участі у зборах представників держави

Звичайно, це може бути пов"язано з тим, що всі сили НАК були спрямовані на проведення зборів акціонерів в обленерго і генеруючих компаніях — аби очистити їх від менеджменту ДТЕК. За березень-квітень зміна керівництва торкнулася "Дніпренерго", "Центренерго", "Західенерго", "Крименерго", "Дніпробленерго", "Харківобленерго", "Донбасобленерго", "Донбасенерго" і "Вінницяобленерго". Та з іншого боку, можливо, керівники НАК ЕКУ нерішучі щодо закріплення Михайлова у "Дніпренерго" через відсутність підтримки з боку Кабміну та Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). У НАК розуміють, що самостійно не зможуть забезпечити виконання рішень 21 березня, а тому гальмують справу.

Тим часом ДТЕК не стояв на місці. Наближені до нього експерти і лояльні політики створили негативний інформаційний фон навколо урядового скасування додаткової емісії акцій "Дніпренерго". Основний акцент зробили на Конституції України. У ній ідеться, що закони не мають зворотної сили. Тому скасування розпорядження не може спричинити перегляду результатів голосування представниками НАК ЕКУ. Але  схожа аргументація непереконлива, оскільки постанова Кабміну не є законодавчим актом і може бути скасована.

Такі випади свідчать про безсилля групи Ахметова в цій суперечці. Адже без скасування рішення попереднього уряду ДТЕК міг би спробувати повторно провести збори акціонерів і знову ухвалити додаткову емісію. Та після ухвали уряду Тимошенко це неможливо. З іншого боку, Кабміну не можна зупинятися на досягнутому. Адже статутний фонд "Дніпренерго" незаконно збільшили. І хоча нові акції не були зареєстровані, вони досі фігурують у фінансовій звітності підприємства.

До речі, рішенням суду додаткова емісія визнана незаконною. Отже, Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку має винести постанову про анулювання акцій акціонерного товариства "Дніпренерго" додаткової емісії. Але керівництво ДКЦПФР мовчить. Фактично — сприяє ДТЕК. Це разом із перспективою проведення позачергових зборів акціонерів "Дніпренерго" 18 червня звільненим правлінням створює привід для хвилювання щодо появи в бізнес-групі Ахметова додаткових козирів у боротьбі за товариство.

Збори вирішили організувати після надходження інформації. Їх ініціюватиме НАК ЕКУ. До порядку денного внесли питання щодо розподілу прибутків за минулий рік, відкликання та обрання членів Наглядової ради і Ревізійної комісії. Крім того, акціонерам запропонують заслухати і затвердити звіти Правління, Наглядової ради і Ревізійної комісії за підсумками роботи компанії 2007 року. А також затвердити основні напрями діяльності на 2008-й. Тут існує серйозна небезпека. "Дтеківці" ладні не допустити до участі у зборах представників ЕКУ й ухвалити чергові незаконні рішення. У результаті бізнес-структури продовжить розпоряджатися "Дніпренерго". Розпливчата позиція влади може зіграти злий жарт із державою.

Зараз ви читаєте новину «"Дніпренерго" може вислизнути з рук держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі