середа, 07 травня 2008 07:13

Дмитра Кузьменка побили інспектори ДАІ

Бригадир тракторної бригади агрофірми села Тростянчик Тростянецького району на Вінниччині 49-річний Дмитро Кузьменко 11 січня був на поминках односельця. За столом випив горілки. Потім поїхав власним "уазиком" на ферму перевіряти, як робітники відкачали гній.

— Діма казав, що випив не більше 50 грамів, — розповідає 47-річна дружина Лідія Кузьменко. — Коли повертався додому, за ним погналася машина даїшників із мигалкою. Чоловік не зупинився, бо злякався. Виїхав на гору, до нашого нового будинку. Думав, міліцейський легковик не пройде по грязюці.

Кузьменко зупинився, коли інспектори почали погрожувати через вікно пістолетом. Спустився до міліцейської машини. Двоє даїшників витягли водія з УАЗа.

— Вони назвали тільки свої прізвища: Плаксивий і Рибачок, — веде далі Лідія Мефодіївна. — Були в формі. Наділи Дімі наручники, кинули на землю і почали гамселити по голові. Гепали ним об дорогу. Чоловікова сестра Алла подзвонила мені, як побачила бійку. Коли ми з сином прибігли, Діма сидів у міліцейській машині, з голови капала кров.

Інспектори пояснили, що затримали чоловіка, коли той намагався втекти.

— Так батько ж сам до вас спустився, он по сліду видно, — зауважує 21-річний Вадим Кузьменко, син Дмитра. — Він не тікав. І чого у вас руки в крові?

Дмитра Кузьменка спробував захистити сусід Анатолій Гуменюк, який бачив бійку. Даїшники наказали йому не лізти.

Лідія Кузьменко просила відпустити чоловіка. Інспектори закрили Дмитра в машині з тонованими шибками. Запитували, звідки в жінки "такий крутий син". Вимагали у Вадима показати документи. У розпалі суперечки Лідія Кузьменко знепритомніла. У цей час до села під"їхав начальник районного відділу ДАІ Микола Щербатий. Наказав інспекторам відвезти Кузьменка до райлікарні.

Лідія і Дмитро Кузьменки виросли в Тростянчику. Після закінчення педінституту жінка була вчителькою біології у сільській школі. Дмитро вивчився на механізатора, працював в агрофірмі "Тростянчик". Кузьменки виховували двох дітей. Син Вадим — студент четвертого курсу Вінницького технічного університету, донька Мар"яна навчається в десятому класі.

— З лікарні Діма вернувся зелений, — згадує дружина. — Уся шия синя. "Піди зніми побої", — кажу. Не схотів, боявся, що права не повернуть. Він тихий був, мухи не обідить. Якось помітив на полі п"яного тракториста. Сказав, щоб пішов додому проспався, а той поліз битися, порвав чоловікові шкіряну куртку. Діма простив, бо не хотів скандалу.

Сидів у міліцейській машині, з голови капала кров

Інспектори віддали Кузьменкові права. Він написав розписку, що "не має претензій до міліціонерів".

За кілька тижнів чоловікові стало зле. Його відвезли до реанімації Тростянецької райлікарні, звідти — до обласної лікарні. У Кузьменка відмовили нирки, 25 лютого він помер. За висновком експертів, причиною смерті став крововилив у праву півкулю мозку.

— Нам усе село помагало, — плаче дружина Кузьменка. — Навіть діти в школі збирали гроші на лікування.

За кілька днів після похорону Кузьменка селяни зійшлися на сходку. Поскаржилися на міліціонерів до прокуратури. Вимагали порушити проти них кримінальну справу. Депутати Тростянецької райради зверталися з клопотанням до обласного управління міліції. Однак справу не порушили. У їхніх діях не знайшли складу злочину.

— Погіршення стану вашого чоловіка пов"язане з фізичним перевантаженням, — пояснили вдові. — На розтині не виявили ознак насилля. Якби його побили, то чоловік помер би максимум за тиждень.

Начальник медичної частини обласної лікарні ім. О. Ющенка Віктор Мац запевняє, що після таких травм людина може померти за три-чотири тижні.

Зараз ви читаєте новину «Дмитра Кузьменка побили інспектори ДАІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі