середа, 25 липня 2007 07:00

Діти отруїлися хлором у басейні

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Вихованці Ужгородської дитячо-юнацької спортивної школи Аксен Семак (ліворуч) та Даніель Стрєльцов сидять на ліжку в соматичному відділенні дитячої лікарні. Кажуть, що більше ніколи не ходитимуть у басейн
Вихованці Ужгородської дитячо-юнацької спортивної школи Аксен Семак (ліворуч) та Даніель Стрєльцов сидять на ліжку в соматичному відділенні дитячої лікарні. Кажуть, що більше ніколи не ходитимуть у басейн

На заняття з плавання до басейну "Спартак" в Ужгороді зранку 7 липня прийшла група вихованців місцевої дитячо-юнацької спортивної школи. П"ятдесятьох дітей віком від 7 до 10 років супроводжували два тренери, а також мами й бабусі. Басейн належить Закарпатському держуніверситетові.

— Я стрибнув у воду й побачив, як із труби йдуть бульбашки, — каже 8-річний Даніель Стрєльцов. — Устиг наковтатися води. Коли з"явилася пара, усі почали кашляти. Мені здавило легені.

Багатьом дітям стало зле. Вони кашляли, обличчя й очі почервоніли, з рота та носа витікав слиз. Дорослі відчули різкий запах хлору.

— Тренер Юрій Писарєв закричав: "Хто пустив хлор?" — згадує 37-річна мама Даніеля Наталія Стрєльцова. — Ми побігли в бойлерну, звідки йшла та труба, але там нікого не було. Двері були незачиненими, а на підлозі стояв балон із газом.

У басейні почалася паніка. Викликали швидку. Десятьох вихованців відвезли до міської дитячої лікарні. Даніель Стрєльцов та Катерина Самаєва потрапили у реанімацію.

До басейну приїхали батьки інших дітей і забрали їх додому. Малі розходилися кашляючи. У декого піднялася температура. Тренер наказав батькам купити молока.  Наступного дня з симптомами отруєння до лікарні привезли ще двох.

За 50 метрів від басейну неможливо було дихати

З дітьми зустрічаємося у лікарняній палаті. Після доби лікування вони почуваються краще. Стрєльцова та Самаєву з реанімації перевели до соматичного відділення. Лікарі кажуть, що наслідків отруєння немає.

— Це перший такий випадок за моєї двадцятидев"ятирічної лікарської практики, — каже головлікар ужгородської дитлікарні Оксана Передрій, 53 роки. — Тому довелося проконсультуватися з республіканським токсикологом Семеном Шейманом. Після подібних отруєнь може розвинутися трахіобронхіт, пневмонія, набряк легенів.

Міська прокуратура порушила кримінальну справу за фактом службової недбалості працівників спортивно-оздоровчого комплексу. Правоохоронці кажуть, що витік газу допустив один із працівників басейну. Хто саме, встановлюють.

Працівники басейну й батьки деяких потерпілих дітей вважають, що аварію спровокували.

— Коли б це була звичайна поломка, то газ витікав би довго, — каже Наталія Стрєльцова. — Він виходив би малими порціями. А вийшло, що газ повалив несподівано у величезній кількості. За 50 метрів від басейну неможливо було дихати.

Батьки припускають, що аварію вчинила міська влада. Мовляв, мерія хоче забрати басейн Ужгородського університету на свій баланс. Боротьба за спорткомплекс точиться вже другий рік.

— Правоохоронці казали мені й про таку версію, — коментує ректор Ужгородського університету Федір Ващук. — Але мені важко уявити людину, яка здатна на таку провокацію за рахунок здоров"я дітей.

У мерії такі припущення відкидають.

— Батьки, які вважають, що заради бізнесових інтересів можна поставити під загрозу життя дітей, не можуть вважатися людьми, — обурюється прес-секретар мера Олег Подебрій. — Будь-яке голослів"я — це свинство.

Після пригоди басейн закрили. Правоохоронці з"ясовують деталі. Різні адміністративні покарання отримали ректор університету, директор спортивно-оздоровчого комплексу й головний інженер басейну.

Зараз ви читаєте новину «Діти отруїлися хлором у басейні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі