пʼятниця, 13 грудня 2019 07:50

Директорку згорілого коледжу відправили під домашній арешт

Автор: odessa-life.od.ua
  Любов Кочергу призначили директором Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу 2016 року
Любов Кочергу призначили директором Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу 2016 року

Директорку Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу 65-річну Любов ­Кочергу відправили під цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета. Таке рішення виніс Київський райсуд Одеси 11 грудня.

Любов Михайлівну підозрюють у службовій недбалості та порушенні правил пожежної безпеки, що спричинило тяжкі наслідки. Коледж, яким керує, спалахнув уранці 4 грудня. В будівлі були майже 400 людей.

"Любов Кочергу призначили на посаду 2016-го на п'ять років. Знаючи про порушення правил пожежної безпеки, які виявили в коледжі раніше, нічого не зробила для їх усунення", йдеться в ухвалі суду.

Поліцейські з'ясовують, чому в коледжі вчасно не організували евакуацію. Перевіряють інформацію, ніби одна з працівниць бачила, що в кімнаті задимівся подовжувач. Тривоги не оголосила. Запанікувала. Зачинила кабінет і побігла шукати керівництво. Втратили час. Полум'я швидко дісталося даху. Виходи з будівлі відрізало вогнем.

Студенти рятувалися, стрибаючи з вікон. Так загинула 16-річна Ксенія Бабенко. Інша дівчина стрибнула на рятувальника 43-річного Сергія Шатохіна, який стояв на пожежній драбині. Він помер у лікарні через три дні. Загалом під час пожежі травмувалися 32 людей. Ще 14 — вважалися зниклими.

У приміщенні не було пожежної сигналізації. На згарищі не виявили жодного вогнегасника, каже начальник обласної поліції 43-річний Олег Бех.

— Склад вогнегасників знайшли під ліжком у коменданта, — говорить Бех. — Оповіщення про пожежу в коледжі здійснювалося в ручному режимі — на першому поверсі треба було натиснути кнопку застарілої сигналізації типу "Ревун".

На контрактній основі в коледжі навчалися понад 600 студентів. Платили по 10–14 тис. грн на рік. Слідство розбиратиметься, куди витрачали ці гроші.

Серед основних версій пожежі — несправність електропроводки, навмисний підпал і необережне поводження з вогнем.

Рятувальники працюють на згарищі цілодобово. Під завалами протягом шести діб знайшли тіла 10 людей. 9 грудня пошуки зупинили через загрозу обвалу стіни. Продовжили після її демонтажу. І вже станом на ранок 12 грудня сповістили, що пошукова операція завершена. Тіла усіх зниклих безвісти знайшли.

Із знайдених на згарищі тіл упізнали чотирьох — викладачку вищої математики та інформатики 43-річну Анну Бортюк, секретаря коледжу 56-річну Марію Коваль, студента 16-річного Кирила Трофимчука та 48-річну Наталію Третьякову — завідувала відділенням правового спрямування коледжу. З іншими — працюють експерти.

— Проводяться експертизи ДНК, без цього рідні відмовляються ховати загиблих, — каже заступник міського голови Світлана Бедрега.

Окрім поліції, справою займається спеціальна урядова комісія. Результати слідства оголосять до 20 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Директорку згорілого коледжу відправили під домашній арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі