пʼятниця, 01 серпня 2008 07:04

Депутата-"бютівця" судитимуть уп"яте

Цього тижня до суду передали справу 52-річного Валерія Саарова, депутата міськради міста Білозерське Добропільського району Донеччини. Торік з обрізом мисливської рушниці він вимагав у секретаря міськради переголосування земельного питання.

— 15 червня  2007 року депутати розірвали договір оренди землі із підприємцем Олегом Тарасенком, шурином Саарова, — згадує секретар Добропільської міськради Віктор Древаль, 55 років. — Він порушував санітарні норми.

Увечері біля власного будинку Древаль побачив чорний джип Саарова. "Треба поговорить", — запропонував депутат.

— Кажу: сідай у мою машину, там кондиціонер, — згадує Древаль. — Іду до свого "опеля", а Сааров заглядує у свою машину. Оглядаюсь, а він обрізом по долоні хлопає. "Все дуже серйозно", — сідає біля мене. Зламує одноствольний обріз, показує патрон, тицяє мені у живіт: "Завалю, або відміниш рішення по землі". "Мій один голос нічого не вирішує". "Захочеш — відміниш".

Віктор Древаль схопив обріз, став вивертати. Почалася стусанина, як раптом пролунав вибух. Куля пошкодила секретареві плече й крізь відчинені двері влучила у тин. Древаль викликав по мобілці міліцію.

— Сааров злякався: "Давай усе замнем", — веде далі Древаль. — Коли зрозумів, що не домовимося, крикнув: "Все одно завалю тебе!".

Обріз міліціонери побачили вже на землі, а набої — у машині Саарова. Два свідки розповіли, що зброю діставав депутат. Називали його "бандитом із Білозерки". У присутності міліції Валерій Сааров нібито крикнув: "Ну давай замирим, і БЮТ буде під тобою".

Наступного місяця пригоду обговорювали на сесії міськради. Депутати звинуватили прокуратуру й міліцію у покриванні Саарова. "Валерій Погосович погрожував податковим інспекторам, які перевіряли магазини його дружини й шурина", — говорить начальник податкової міліції. Скаржився на депутата й місцевий підприємець Владлен Самиляк.

— Було це десь у квітні, — каже підприємець. — Заходжу у свій пивбар "Сармат". Входить Сааров, палить. Тільки зробив зауваження, як влітають троє. Витягли, побили мене, забрали тисячу гривень, випили горілки. Міліція приїхала, але нічого не зробила.

Валерій Сааров народився у Грузії. Його засуджували чотири рази: 1974 року — за крадіжку держмайна, 1975-го — за розбій, 1983-го — за хуліганство, 1988-го — за вбивство з необережності, коли застрелив з обріза друга.

Чоловік працював на шахті "Червоноармійська", 2001 року вийшов на пенсію. Був членом Партії регіонів, згодом перейшов до осередку Соціалістичної партії, 2005-го — до Блоку Юлії Тимошенко. Позаторік балотувався у мери Білозерського.

Син депутата 26-річний Сергій Сааров — інвалід дитинства другої групи. Його недуга "олігофренія в ступені глибокої дебільності з психопатичною поведінкою" вимагає постійного лікування. Однак 17 жовтня 2005 року хлопець їхав батьковою "ауді". На смузі зустрічного руху зіткнувся з "жигулями". Водій, інспектор дорожнього руху 35-річний Євгеній Каптєлов, загинув.

Суд визнав, що родині Каптєлових має відшкодовувати збитки власник "ауді" Валерій Сааров. 15 тис. грн компенсації має отримати мати міліціонера, стільки ж — 14-річна донька Юлія та син Олександр, 10 років, від першого шлюбу і 30 тис. грн — вдова та її 5-річний син Дмитро.

На майно депутата суд наклав арешт. Однак Сааров усе продав або переписав на родичів, бо слідчий не передав до єдиного реєстру власників інформацію про арешт майна. Нині слідчого судять за халатність, допущену при розслідуванні аварії.

Оглядаюсь, а він обрізом по долоні хлопає: "Усе дуже серйозно"

— Мені боляче й образливо за Женю, — плаче перша дружина інспектора Тетяна Каптєлова, 37 років. — Женя відпрацював в органах майже 15 років. А його співробітники нечесно з ним обійшлися. Слідчий Швайченко, який вів справу, навіть допоміг Саарову продати джип "опель", іномарки БМВ, "ауді", подарувати будинок дружині.

Валерій Сааров нічого не заплатив родині Каптєлових. Офіційно він — пенсіонер, майна й бізнесу не має.

— Валерій Погосович навіть не поміг із похоронами, — обурюється Каптєлова. — А після апеляційного суду, який захистив наші права, мені та свекрусі довелося писати заяву в міліцію. Бо він пригрозив: "Додому, ви, с..ки, не доїдете".

Зараз ви читаєте новину «Депутата-"бютівця" судитимуть уп"яте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі