вівторок, 13 червня 2017 07:55

"Даси три тисячі доларів, і тебе пальцем ніхто не зачепить"

Автор: ФОТО надане Інною Мамаєвою
  Харків’янка Інна Мамаєва з чоловіком відкрили приватну фірму 2007 року. На її розвиток взяли кредит у банку під заставу житла
Харків’янка Інна Мамаєва з чоловіком відкрили приватну фірму 2007 року. На її розвиток взяли кредит у банку під заставу житла

— Толпа мордоворотов приехала тремя машинами, начали нам дверь выбивать. Один сказал, что они из коллекторской фирмы. Наша квартира больше нам не принадлежит. Дальше было все — драка, паника, "скорая" и полиция, — згадує 48-річна Інна Мамаєва з Харкова.

Торік у травні представники колекторської фірми "Кей-Колект" без судового рішення і представників виконавчої служби заявили про право власності на 3-кімнатну квартиру Мамаєвих. Коли і за скільки її придбали — не пояснили. Показали документ, виданий столичним приватним нотаріусом. Сказали негайно звільнити житло або викупити за ринковою ціною.

Мамаєві купили квартиру 1996-го. 2007 року відкрили приватну фірму. На її розвиток взяли кредит у банку під заставу житла.

— Фірма була невелика, але давала хороші доходи. Продавали стрейч-плівку з Ізраїлю. Планували розширитись. Три місяці працювали над новим проектом. Потрібні були гроші, — розповідає Інна Вікторівна.

— Ризикнули. Взяли 46 тисяч доларів кредиту на 10 років. Справно платили по 850 доларів щомісяця. Але криза 2008-го вибила нас із колії. Вистачало віддавати лише відсотки. Сума боргу зростала. Потім дізналися, що без нашого відома банк удвічі збільшив нам відсоткову ставку за кредитом.

2009-го подали до суду. Першу інстанцію виграли. Банк подав апеляцію. Там нас навіть не слухали. Зачитали готове рішення на користь банку. Мали їм відшкодувати 500 тисяч гривень. Платити не мали з чого. Лишились без роботи.

Торік нам почали дзвонити колектори. Заявили, що перекупили наш борг. Хоча банк не повідомив.

Інна живе з чоловіком 53-річним Латиславом і сином Русланом, 22 роки.

— Пропонували нам викупити власну квартиру. Спочатку за 32 тисячі доларів, потім збили ціну, просили 26. Радили погоджуватись, інакше покалічать. Пізніше колектор, який назвався Стасом, привів до нас якогось бандюка Хасана. Сказав: "Даси йому три тисячі доларів, і тебе пальцем ніхто не зачепить. Але квартира залишиться нам". Це було останньою краплею. Подала на них до суду, — говорить жінка.

— Стас відкрито заявив: у Харкові в них усі куплені — і нотаріуси, і суди. Нам ніхто не поможе. Проте дзвінки й погрози припинилися. Але ми з чоловіком розуміємо, що живемо в стінах, які юридично нам не належать.

Наступне судове засідання відбудеться 20 липня.

— Родина уклала з банком договір, в якому не передбачалось автоматичного переоформлення заставного майна.

Колектори діяли незаконно. Позбавити власників помешкання може лише суд, — каже 30-річна Ірина Хіоаре, адвокат Мамаєвих. — Подали позов про скасування та визнання недійсним рішення приватного нотаріуса. Колекторська фірма у свою чергу позивається про усунення перешкод у користуванні квартирою. Його розгляд призупинили.

Зараз ви читаєте новину «"Даси три тисячі доларів, і тебе пальцем ніхто не зачепить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі