субота, 12 квітня 2008 07:11

Дарію Синицю обікрали й підпалили

Автор: фото: Валентина ОСТЕРСЬКА
  Дарія Синиця сидить на ліжку у Козелецькій райлікарні Чернігівської області. Після пограбування жінка щоночі кричить від кошмарів
Дарія Синиця сидить на ліжку у Козелецькій райлікарні Чернігівської області. Після пограбування жінка щоночі кричить від кошмарів

Два тижні в лікарні райцентру Козелець Чернігівської області лежить 87-річна Дарія Синиця. 26 березня її пограбували, побили й підпалили живцем.

— Ось подивіться, били мене по голові і тут, — жінка відхиляє полу халата. На її очі навертаються сльози. Права частина грудей і ліве стегно нагадують синець. Ноги забинтовані, на правій руці обідрана шкіра.

Дарія Синиця живе в селі Пилятин Козелецького району. Важке життя баба Даша прожила, кажуть у селі. Дівчиною її вивезли до Німеччини. Три роки працювала на хазяїна, повернулася в село з чоловіком і малою дитиною. Чоловік подався на заробітки на Донбас і пропав. На руках у Дарії Дмитрівни залишилася донька, хвора матір і племінник Василь. Його сім"ю німці спалили. Дітей виховувала сама. Тримала корову, козу, козла, кролів, курей.

— Ми маму давно до себе в Козелець звали, — каже донька Віра Горбунова, 62 роки. — У Пилятині майже щомісяця самотніх стариків оббирають. Усі здогадуються, хто. Але бояться заявляти. Торік пограбували вчителя 83-річного Андрія Кузьменка, забрали 11 гривень. Напали на Василя і Параску Юрченків. Праскою катували, били, вимагали гроші. Вони півроку по лікарнях лежали, а у своїй хаті більш не могли жити, виїхали. А мати одне твердить: "Чому бути — того не минути".

Дарія Синиця не мала заощаджень. Остарбайтерські гроші віддала доньці й онукам, на тисячу гривень Ощадбанку тільки документи подала.

Увечері 26 березня жінка попоралася біля худоби й зайшла до хати.

— Люблю казки діда Стаса по радіо слухати, — розповідає. — Чекала передачі. Думаю, опісля повечеряю, ноги помию. Аж раптом щось загурчало. Я вийшла в сіни. Питаю: хто такий, що треба? Тут мені фільонка з дверей на ноги впала. Скочила в хату, схопила мобільника і нажала "п"ятірку". Це до дочки моєї.

Тільки жінка встигла сказати "алло", як у хату забіг чоловік у чорній масці і рукавичках. Щосили вдарив хазяйку по голові. Ввімкнений мобільник лишився лежати на холодильнику.

— Схопив мене за грудки. Деньги! Или тебе последняя жизнь! — прошипів і заніс наді мною ніж. Прошу: синочок, не ріж, не вбивай, — згадує жінка.

Одяг навиворіт повдягали, так спішили маму рятувати

— Я як почула ці слова по мобільнику, кричу чоловіку: Валєрка, матір ріжуть! — додає Віра Горбунова. — Побігли викликали міліцію. І тут зв"язок обірвався. Ми й одяг навиворіт повдягали, так спішили маму рятувати.

Нападник почув звуки з мобільного і кинув його у відро з водою. Пенсіонерці наказав мовчати.

— Я за руки його хапаю: не ріжте. Дотяглася до гаманця, — згадує Дарія Синиця. — Кажу: ось "двадцятка". Йому здалося мало. Схопив сокиру, якою я гарбузи у веранді рубала. Заніс над головою. Не рубайте, пожалійте — просилася і молитви читала. А він мене обухом по голові, ногах, грудях, коліном межи ноги. Відступила до запічка, там у мене 120 гривень у газеті загорнуті лежали. "Оце все, що маю. Получу пенсію, приходьте, віддам і нікому не скажу. Тільки не вбивайте". Він посадив мене на полу, порвав під"юбника. Зв"язав руки, ноги, очі. Хтіла вивільнитися, так руку до м"яса і крові розідрала. Сиділа зв"язана. Чула, що мій мучитель з кимсь перешіптується.

— Ми в Козелець у міліцію як подзвонили, машина швидко приїхала, — продовжує донька. — Проте їм треба було гроші на заправку. А в мене істерика. Там же маму вбивають! До Пилятина 14 кілометрів. Поїхав Валєра.

Валерій Горбунов заскочив у хату першим. У кімнатах було повно диму. Напівпритомна, зв"язана теща сиділа на підлозі.

— Злодій міцно зв"язав маму. Ноги ганчіркою обмотав і підпалив. На мамі шкарпетки поплавилися, тіло попеклося. Борошно у мішку за піччю обвуглилося, сухарі почорніли. Якби вчасно не нагодилися, мама згоріла б, — каже Віра Горбунова.

Нападників міліціонери не затримали. Дарію Синицю доправили до лікарні. У жінки струс головного мозку, опіки ноги, дихальних шляхів. Вона наковталася диму. Коли вивели надвір, ще й пневмонію підхопила. Селянці зробили операцію, видалили мертву тканину. Додому планують виписати за місяць, одужає вона до середини літа.

— Більше в Пилятин маму не пустимо, — каже донька. — Козлика зарізали, козу і кролів сусідам віддали, курей я забрала.

Сусідка Дарії Синиці по палаті Марія розповідає, що жінка кричить щоночі.

Зараз ви читаєте новину «Дарію Синицю обікрали й підпалили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі