пʼятниця, 18 січня 2013 05:15

Чотирьох чоловіків засудили за малюнок на стіні
5

Графіті, за яке засудили чотирьох студентів, досі є на фасаді будинку на вулиці Кірова в Сумах
Фото: фото з сайта www.news.liga.net
Сумських студентів засудили до різних термінів ув’язнення. Михайло Писарцов (на фото) та Дмитро Данилов отримали по два роки тюрми
Ігор Ганненко отримав  рік і вісім місяців в’язниці
Дмитро Данилов
Володимирові Никоненку дали рік трудових робіт

Рік трудових робіт отримав сумчанин 24-річний Володимир Никоненко за те, що намалював на стіні графіті. Зображення схоже на президента Віктора Януковича. На лобі — червона цятка, що нагадує прострілену голову. Вирок виніс 14 січня суддя Зарічного райсуду Сум 48-річний Микола Шершак.

З десяток графіті з'явилися позаторік на стінах будинків у центрі міста.

— Трафареты с Януковичем рисовал действительно я. Дело длится полтора года, ходил на подписке. Сначала мне вменяли особый цинизм. Потом, что "неввічливо поставився до жителів Сум". Но никаких заявлений и жалоб в милицию от горожан не поступало, никакого ущерба не было. Эти рожи вообще никто не заметил. Прокурор за уши притянул дело. Когда увидел, что оно разваливается, вызывал жителей домов, сотрудников жеков и коммунальных служб, которые обслуживают электроопоры. Чтобы хоть какой-то ущерб найти, — розказує телефоном Володимир. — В обвинувальному висновку немає жодного слова про президента.

Разом із Володимиром засудили 19-річного Ігоря Ганненка — до одного року восьми місяців тюрми, по два роки дали 19-річному Дмитрові Данилову та Михайлові Писарцову, 22 роки. Вони також малювали графіті.

Усіх чотирьох визнали винними у хуліганстві, за кримінальною статтею. Крім того, Ігоря, Дмитра і Михайла звинуватили в багатьох інших злочинах. Ганненка — що обливав фарбою місцеву синагогу. Під варту взяли в залі суду. Данилова й Писарцова визнали винними в підпалі гуртожитку. Вони близько року сидять у місцевому СІЗО.

Володимир — студент одного зі столичних вузів. Просить не вказувати назву — боїться, що відрахують. Не палить і не п'є, займається бойовим самбо. Каже, решта хлопців — такі самі.

— Цікавлюся політикою. Те, що відбувається в країні, мені не подобається. Несправедливо, наприклад, що мама працює санітаркою за тисячу гривень, батько в цеху за 2 тисячі. Графіті малював, бо це — вуличне мистецтво. Ідей, що намагався донести, шукати не варто, кожен бачить своє. Червона цятка на лобі — це знак кришнаїтів. Доводив це в суді. Але прокурор дивився зі скептицизмом, — додає Володимир Никоненко. — Трудові роботи — це новий вид покарання. Селище, де житиму і працюватиму, в Сумській області. Що робитиму, не знаю. При хорошій поведінці, можливо, відпускатимуть додому на вихідні.

Володимира й Ігоря захищає адвокат 64-річна Лариса Сукач.

— Мої підзахисні вчинили дрібне адміністративне правопорушення. Я не розумію, чому тут кримінальна справа. Слідчий районної міліції сам зробив висновок та сформулював його так: "Зображення містить обличчя чоловіка, яке в оточуючих викликає негативні асоціації з пораненням людини", — читає. — Побоявся назвати прізвище Януковича, щоб справа не виглядала політичною.

— Це вперше в Україні. Унікальне явище. Єдиний випадок у судовій практиці, коли судять за малюнок на стінах, — каже 43-річний Олег Левицький, провідний юрист Гельсинської групи з прав людини. — Нічого іншого просто не придумали — ні замаху, ні заклику до тероризму. Тут немає хуліганства. Це грубе порушення громадського порядку. Нічого кримінального. Може, це некрасиво й аморально — бажати смерті, політику зокрема. Але злочину немає. Раджу оскаржувати вирок у наших інстанціях, потім — у європейських. Слідчий застосував таке дивне формулювання, бо він — бюрократ. Якщо немає нічого, то мусить вигадувати "науковоподібні речі". Недолугість формулювання і те, що слідчий уникає називати, з ким асоціюється зображення, підтверджує, що він виконує чиєсь замовлення.

Руслан Роженко з Асоціації суддів України говорить, що суддя мав спиратися на експертизу. Яку саме, нікому невідомо.

— Зображення дуже віддалено нагадує першу особу держави. Якби там був напис "президент", то це було б уже адресно. А так — просто гра асоціацій. Червона крапка на лобі може бути крашанкою в індуській ідеології, приціл, усе, що завгодно. Але на приціл менше схоже. Криміналу точно нема, — каже 46-річний Олег Мартиненко, доктор юридичних наук. — Адміністративне покарання можливе тільки у випадку, якщо власник будівлі, на яку нанесене зображення, подав заяву в міліцію. І довів, що це нанесло йому збитки. Іншого нічого не можна висмоктати з цієї справи.

"Під цим зображенням готова підписатися половина України"

Графіті з портретом чоловіка, схожого на президента Віктора Януковича, з простріленою головою вперше з'явилися у червні 2011-го у Львові. Під трафаретом був підпис opir.info — це адреса сайта націоналістичного руху "Автономний опір". Тоді міліція порушила кримінальну справу за фактом.

— Графіті малювали наші активісти, — говорить представник руху. Не називається. — Ми впевнені, що під цим зображенням готова підписатися половина України. Саджати людей за створення графіті на фоні того, що міліціонери вбивають вагітних та лишаються працювати у внутрішніх органах, дуже цинічно. Такими діями влада тільки злитиме народ і сама підійматиме протестний настрій. У Львові міліція не впіймала нікого з авторів малюнка. Кажуть, збили штраф з якогось графітчика, який до нас не має стосунку.

39-річного Ігоря Мазура засудили до трьох років ув'язнення за участь в акції "Україна без Кучми" 9 березня 2001-го. Відсидів весь термін. Захворів у колонії на туберкульоз.

— Це — політичне замовлення. Показує обмеженість донецьких і принижує суддів, які дають такі вироки, — розповідає Мазур. — Думають, якщо на такому рівні це не прибити, то може бути акція "Україна без Януковича", Майдан або яйця та інші тупі предмети. Може, когось цей вирок налякає. Але, як на мене, всі зараз повинні у своїх містах малювати такі графіті. Це — приклад репресій. Хлопцям варто знайти хорошого адвоката, вийти на більш-менш порядних депутатів, громадськість, писати апеляції. В тюрмі раджу всім казати, що вони є результатом "покращення". І таке може статися з кожним, навіть міліціонером, який їх охороняє.

— Це — політичні репресії. А як ще можна коментувати? Суд мав узяти до уваги думку правозахисників та експертів, які виступали на захист хлопців, — говорить 44-річний В'ячеслав Кириленко, заступник голови депутатської фракції "Батьківщини".

— Захищатимете їх?

— Думаю, будемо це обговорювати у фракції. Тоді можна буде зробити з цього приводу повідомлення, — відповідає.

— Захищати людей, по яких уже винесено вироки, досить складно. Тим більше, що міліція їм повісила напади на мечеті, гуртожитки та синагоги. І вони зізналися. Ці хлопці — не члени "Свободи", а просто українські патріоти, — каже нардеп Ігор Мірошніченко, голова Сумської обласної організації "Свободи". — Ми плануємо провести багато акцій, аби показати владі, що у такий убогий сталінський спосіб вони все рівно не залякають людей.

 

Зараз ви читаєте новину «Чотирьох чоловіків засудили за малюнок на стіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі