Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2007 07:01

Чотиримісячну дитину задушив домашній кіт

4-місячного Артура Швайку поховали в середу, 10 жовтня, у селі Задвір"я Буського району Львівської області. У понеділок на обличчя хлопчикові ліг кіт Мурчик.

Батьків Артура, 26-річну Наталію та 27-річного Назара, в селі називають зразковою сім"єю. Після одруження вони оселилися в новій мурованій хаті на одному подвір"ї з Назаровими батьками, Василем та Любою. Назар працює робітником на фірмі "Галичфарм".

Півтора року тому в подружжя народилася донька Світлана. 29 травня 2007-го з"явився на світ син Артур.

— Я в понеділок на полі вчиняв буряки, — розповідає батько Назара 57-річний Василь Миколайович. — Мій син разом із сусідом пішов косити, а невістка десь о п"ятій вийшла на город гарбузи впорядкувати. Світланка коло неї бігала. Двері Наталя лишила відчиненими, тому кіт зайшов до хати.

За 20 хв. жінка увійшла до кімнати й побачила, як із синової колиски вискакує Мурчик. Вона нахилилася до дитини — Артур уже не дихав. Наталя вибігла надвір і почала кричати.

— На невістці лиця не було, — веде далі Василь Швайка. — Вона зблідла й лементувала: "Моєї дитини вже немає, його вже немає". Ми кинулися до колиски, а там мертвий Артурчик лежить, у нього все личко в шерсті було.

Мурчик після цього випадку втік із дому.

У нього все личко в шерсті було

— У нас три коти було, — показує на тварину, що ходить біля подвір"я, Василь Миколайович. Кіт боїться зайти на обійстя: там на похорон зійшлися родичі та сусіди. — Жили надворі, але час від часу заходили до хати. Мурчик інколи в дитячій колясці спав, але в колиску не заскакував ніколи. Тепер він пішов з дому, видно, зрозумів, що накоїв. Та якщо повернеться, ми його вбивати не будемо. Хай живе. Так мало бути, така в тої дитинки доля.

Василь Швайка заходить до хати. Іде будити Світланку, аби зібрати на похорон брата.

— Вона хоча ще маленька, мало розуміє, але переживає, — зітхає чоловік. У нього на очах виступають сльози.

Родичі негайно викликали медиків з амбулаторії Задвір"я. Та лікарі лише констатували смерть дитини. Одразу на місце події прибули представники Буської районної прокуратури. Тіло хлопчика відправили в морг на судово-медичну експертизу.

Медики та судмедексперти припускають, що Артур помер уві сні. Вони говорять, що у хлопчика міг бути "синдром раптової смерті" — через сповільнений розвиток системи регуляції дихання або парадоксальної реакції уві сні.

— Та я на сто відсотків упевнена, що дитину задушив кіт, — стверджує сімейний лікар амбулаторії села Задвір"я Марія Жабинець, 60 років. — Бо коти мають бути надворі, а собаки — в буді. Батьки часто не розуміють, що не можна тримати в одній хаті маленьку дитинку та домашніх тварин. Мало того, що вони розносять інфекцію, ще й бачимо, до якого нещастя це призвело. Хлопчик був одним із найздоровіших на дільниці, жодних проблем із дихальними шляхами у нього не було. Просто кіт ліг йому на обличчя й перекрив доступ кисню. Тварина зробила це несвідомо: коти не здатні ревнувати до господаря — так роблять лише собаки.

Буські судмедексперти проводитимуть додаткову експертизу, бо до прибуття медиків родичі витерли шерсть із личка Артура та переодягнули дитину.

— Лікарі казали, що не треба було малого чіпати, — обурюється Василь Швайка. — Але вони не розуміють, що ми робили все, аби врятувати дитину.

Голова Львівського товариства захисту тварин ветеринар Андрій Курач, 39 років, називає такий випадок унікальним.

— Я вперше чую про таке, — каже він. — Зараз осінь, тому тварини шукають теплі місця. Цього разу кіт шукав близькості з дитиною, притулився до неї. А те, що сталося, — нещасний випадок, в якому не можна звинувачувати тварину.

Зараз ви читаєте новину «Чотиримісячну дитину задушив домашній кіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути