субота, 26 квітня 2008 07:08

Чотири леви і два вовки живуть на автовокзалі

Два з половиною місяці на автовокзалі у райцентрі Краснодон на Луганщині стоїть пересувний зоопарк. У металевих клітках живуть четверо левів, стільки ж ведмедів, два вовки, мавпи, лисиці, єноти, верблюд. Митники не пропускають звірів в Україну. "Власник не подавав документів на розмитнення", — кажуть.

— Ревуть вони сильно, — скаржиться літня жінка, яка мешкає неподалік. — Та й смердять. Зараз же весна, у диких кішок любовні ігри. А останнім часом ревуть від голоду.

Пересувний зоопарк належить 47-річному Давидові Худаняну.

— Одному леву щодня треба 7–10 кілограмів харчу, — пояснює він. — На всіх звірів, а їх 25, витрачаю 400 гривень у день. Через митників зоопарк не працює, прибутків немає. Довелося зменшити раціон удвічі. Звірі чахнуть. Уже здохли тигр, мавпа і верблюд.

Місцеві кажуть, що Давид згодовує своїм хижакам бродячих кішок і собак. Створили комісію з чиновників мерії та міліціонерів. Вона перевіряла скарги.

— Мені довелося возити інспекцію до супермаркету, — каже Худанян. — Продавці підтвердили, що я регулярно купую продукти.

Давид Григорович жив у Луцьку, працював мотогонщиком в атракціоні.

— Раніше шатри, де проходили мотогонки, ставили поряд із пересувними зоопарками, — розповідає він. — Завдяки цьому приходило більше відвідувачів. Тож я ще з молодості разом із дикими тваринами.

Чотири роки Худанян працював директором державного зоопарку в Луцьку.

— Потім пішли балачки: чого це зоопарком керує вірменин, невже своїх не вистачає, — згадує чоловік. — Заклювали так, що довелося піти. У 1993-му з приятелем створили приватний пересувний звіринець. Купували тварин по всіх зоопарках України. Першими придбали чорну пантеру і лева.

Спочатку звіринець гастролював Україною. Влітку 2005-го з довготривалою мандрівкою виїхали до Краснодарського краю Росії. Звірів розмитнили.

6 лютого цьогоріч зоопарк повертався додому. Кордон перетнули через митний пост "Ізваріно".

— Скільки країн СНД об"їздив, але тільки в Україні такий безлад, — обурюється Давид Худанян. — Я подав документи на постійне ввезення, а луганські митники їх не прийняли. Сказали, що звірі російські і я маю оформити тимчасовий ввіз. Це означає, що двічі на рік зоопарк має виїжджати в Росію і повертатися. Коштує це близько 25 тисяч гривень. Тобто щороку маю платити 50 тисяч.

Власник вантажу має право сам обирати режим ввозу. Худанян вимагав оформити йому постійний.

Здохли тигр, мавпа і верблюд

— Митник натякнув, що треба покласти 2 тисячі, — каже чоловік. — Дав йому гривні, а він обурився. "Доларів, — каже, — Нащо мені твої гривні". Таких грошей у мене немає. Відмову платити митник сприйняв як особисту образу.

Митники запевняють, що не можуть пропустити зоопарк .

— Власник не давав ніяких документів, — каже начальник митного оформлення N 1 Луганської області Анатолій Чех. — Тварини належать Росії. Їх треба або розмитнити, або ввозити тимчасово. На розмитнення у власника немає коштів, а тимчасово він не хоче.

Зараз ви читаєте новину «Чотири леви і два вовки живуть на автовокзалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі