вівторок, 09 грудня 2008 16:56

Четверо людей отруїлися горілкою

Розбавленим спиртом отруїлися в селі Здобуток Жовтня Тальнівського району Черкаської області троє чоловіків і жінка. За кілька днів усі померли.

Село Здобуток Жовтня — за кілька кілометрів від райцентру. 28 листопада в хаті по вул. Комунарській зібралося четверо: 26-річна Олена Городнюк, Василь Бондаренко, 67 років, і брати Белими — 29-річний Вадим та Віталій, 35 років. Святкували день народження останнього.

— День народження Віталія було 27 числа, але святкували в п"ятницю, 28-го, — кажуть селяни. — Спочатку гуляли втрьох у Тальному. Їх там бачили. Потім компанією перебралися сюди. Покликали сусіда Бондаренка. Запрошували й інших селян, але ті не пішли. Купили два літри спирту. Кажуть, то був розчин метилового, а не етилового спирту.

Метиловий спирт, або метанол — рідина зі слабким запахом звичайного спирту. Це розчинник для багатьох органічних речовин. Горить синюватим полум"ям, отруйний, швидко всмоктується в шлунку та кишечнику. Якщо людина вип"є до 10 мл — осліпне, більша кількість викликає смерть. Метанол використовують для виготовлення розчинників при виробництві лаків і фарб, як добавку до рідкого палива для двигунів внутрішнього згорання.

Селяни припускають, що Белими купили спирт у Тальному.

Олена Городнюк померла в ніч на 30 листопада. Дівчина співмешкала із тальнівським підприємцем. Віталій Белима помер уранці 30 листопада. Василя Бондаренка та Вадима Белиму відвезли до райлікарні. Чоловіки померли не приходячи до тями.

— Дядько був у лікарні з 30 листопада по 3 грудня, — плаче Лариса Кихтенко, 23 роки, племінниця Бондаренка. — Ми в одній хаті жили. Я тільки приїхала з іншого похорону. Зайшла до хати. Бачу, що він якийсь не такий. Блідий увесь, і очі запали. Викликала "швидку". Увесь час сиділа коло нього. Він народився в цьому селі, ріс у війну. Нікому нічого поганого не робив.

Бондаренка поховали в Здобутку Жовтня 4 грудня. Того ж дня у селі Лісове хоронили Вадима Белиму. У чоловіка залишилися 5-річна донька Наталія та дружина Надія.

— Пили дома у Вадима. Жінки Наді на той час удома не було. Вона їздила із дитиною на Дніпропетровщину до родичів, — згадують у селі. — Белими родом із села Лісове. Узимку 2005-го Вадим із Надею купили хату, в січні перебралися. Дитина їхня в тальнівський дитячий садок ходила. Вони теж працювали в Тальному. Щоранку мопедом їздили на роботу.

— Такого в нас ще не було. Історія якась дивна, — розводить руками сільський голова Здобутку Жовтня Тетяна Жоломко, 52 роки. — Зазвичай, якщо в селі щось трапиться, то мене викликають на місце події. Ні мене, ні моїх заступників не звали. До кінця не знаємо, що сталося. Не були ні в хаті, ні в дворі. Селяни шоковані.

У Здобутку Жовтня братів Белимів пияками не називають.

— Сильно не пили, але іноді любили, — кажуть. — Трохи були непевними. Років два тому їх зловили на тому, що підпільно виробляли хімічні добрива.

Брати Белими виросли в багатодітній сім"ї.

— В їх було одинадцять дітей, — кажуть у Лісовому. — Двоє померло ще малими, а тепер ще двох поховали.

Зараз ви читаєте новину «Четверо людей отруїлися горілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі