вівторок, 22 травня 2007 07:01

Бромарецькі не отримають компенсації за загиблого сина

Близько третьої дня 11 травня неподалік села Чемер Козелецького району Чернігівської області загинув 15-річний курсант ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Руслан Бромарецький. Хлопець уперше стрибав з парашутом.

— У нашій групі на літаку АН-2 було десятеро, — розповідає Олександр Євдокименко, 15 років. — Ми жартували. Руслан стрибав дев"ятим, я — за ним. Кинув "Ну давай!" і полетів. Я бачив, як парашут упав на бік і його поволокло полем. Ми приземлились, і я з Саньою Шумним побігли дивитись. Він лежав нерухомий лицем догори. Чіпати боялися, гукнули старших. Щоб ніхто не бачив, керівники накрили Руслана парашутом.

Бромарецький родом із райцентру Ямпіль Вінницької області. Його батько Віктор працює слюсарем на місцевому приладобудівному заводі, мати позаторік померла, старша сестра вийшла заміж. Минулого року Руслан поза конкурсом вступив до ліцею. Тут йому подобалось, мав хороші оцінки.

Кожен зі 137 першокурсників обирає гурток дозвілля. Руслан займався парашутним спортом під керівництвом майстра спорту Віктора Малошенкова. Наприкінці року ліцеїсти робили перший стрибок. Для цього треба дозвіл від лікарів, письмова розписка від батьків і 120 грн. Батько Руслана підписав лист 2 травня.

— До стрибків допустили 65 хлопців із 92, які займалися парашутним спортом, — каже начальник ліцею Іван Остренко. — Комусь заборонили лікарі, комусь батьки грошей не дали, хтось сам відмовився.

Висота польоту 800–1000 м, швидкість польоту парашутиста з розкритим куполом — 6 м/с. Сила удару об землю така ж, як і від стрибка з триметрової висоти без парашута. Перед вильотом був вітер 7–12 м/с. Хлопці почали стрибати, коли він стих до 5 м/с.

— При приземленні його парашут чомусь не погасився, тобто не впав на землю, — продовжує Остренко. — Руслана потягло по полю більш як півкілометра. А запасний парашут розкрився, коли вже хлопця волокло по землі.

Експерти встановили, що Бромарецький помер від травми голови.

Руслана потягло по полю більш як півкілометра

Наступного дня по тіло до Чернігова приїхали родичі Руслана. Батько хотів просити компенсацію за смерть сина, та йому відмовили.

— Бромарецький навчався у державному закладі, — пояснює начальник ліцею. — Стрибав на базі Чернігівського авіаційного клубу при Товаристві сприяння обороні України. В укладеному з ліцеєм договорі страховка не значиться.

Торік 20 серпня на цьому ж полі неподалік Чемера розбилася 35-річна майстер спорту Олена Сердюк. Осиротіли двоє її дітей. Слідчі встановили, що жінка загинула через неполадки в парашуті. Винним визнали завод-виробник.

Зараз ви читаєте новину «Бромарецькі не отримають компенсації за загиблого сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі