четвер, 06 травня 2021 07:51

"Братові давав останній шанс. Але він не виправився"

Автор: YOUTUBE.COM
  Киянина 16-річного Максима арештували без права на заставу 28 квітня. Підозрюють у вбивстві батьків і молодшого брата
Киянина 16-річного Максима арештували без права на заставу 28 квітня. Підозрюють у вбивстві батьків і молодшого брата

Першокурсник зарізав батьків і молодшого брата

У Києві 16‑річний Максим зарізав 49‑річного батька, 41‑річну матір і брата Андрія, 7 років. Це сталося 22 квітня. Три доби жив у квартирі з тілами — ходив у справах, готував їжу. Коли 26 числа прийшла баба й почала стукати в двері — втік. Заліз у квартиру сусідки поверхом вище, звідти — на вулицю. Там його і затримали.

У підлітка знайшли закривавлений ніж. Купив його заздалегідь, зізнався. Під час чергової сварки з батьками скористався ним. Брата не хотів вбивати, каже.

— Мене перемкнуло. Не знав, що робити. Братові давав останній шанс. Але він не виправився, — говорить оперативникам Максим.

Він — студент, ­навчався на першому курсі Київського регіонального вищого професійного училища будівництва за спеціальністю "автослюсар". Слюсарем працював і батько. Мати була безробітна. Обоє пиячили, билися. Жінка кілька років тому підрізала чоловіка. Сусіди неодноразово викликали до них поліцію.

7‑річний Андрій був першокласником. Недоглянутий, відставав у розвитку, за словами сусідів. Про Максима кажуть: вихований, ввічливий, спокійний.

Хлопця арештували без права на заставу 28 квітня, за рішенням Дарницького райсуду столиці. У скоєному зізнався.

Сказав, що не усвідомлював до кінця свої дії. Але не каявся. Найближчим часом йому призначать психолого-психіатричну експертизу. Також поліція перевіряє, чи був Максим під наркотиками.

— Рано говорити, що відомі всі обставини трагедії. Треба перевірити покази юнака, дочекатися висновків експертів, — каже Надія Максимець з обласної прокуратури.

Поведінка хлопця могла бути наслідком сімейного насилля, каже психіатр Олександр Іванов, 53 роки.

— Могло мати місце насилля в ранньому віці. Але це припущення. Судово-психіатрична експертиза повинна відповісти на головні питання — чи усвідомлював свої дії, чому жив із трупами, — говорить Іванов. — Поштовхом могло стати те, що мати бралася за ножа. Бо модель поведінки дітей формують не школа і вчителі, а батьки. Чи можливо було запобігти трагедії — ні. У нас не працюють соціальні інституції. Раніше дільничий міліціонер мав знати всіх, хто мешкає на його дільниці. Робити обходи. Насамперед сімей, де зловживають. Зараз це ніхто не робить. Якщо сусіди вирішать втрутитися, то їх пошлють куди подалі.

— Хлопцеві потрібна психіатрична та психологічна корекції. Але як вона спрацює — спрогнозувати важко, — додає.

За вбивство двох і більше людей карають довічним терміном. Але Максим неповнолітній. Якщо його визнають осудним, зможуть ув'язнити максимум на 15 років.

Зараз ви читаєте новину «"Братові давав останній шанс. Але він не виправився"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі