вівторок, 03 грудня 2019 07:20

Бойового генерала залишили під вартою

Автор: OBJECTIV.TV
  Харків’яни влаштували мітинг на підтримку генерал-майора Дмитра Марченка. Його арешт вважають несправедливим. Подібний пікет ­проводили й у Києві
Харків’яни влаштували мітинг на підтримку генерал-майора Дмитра Марченка. Його арешт вважають несправедливим. Подібний пікет ­проводили й у Києві

28 листопада Київський апеляційний суд залишив під вартою генерал-майора 41-річного Дмитра Марченка, начальника Головного управління розвитку й забезпечення Збройних сил України. Сидітиме в ізоляторі до 3 січня або може вийти під 20 млн грн застави.

Генерала та чотирьох його підлеглих звинувачують у закупівлі неякісних бронежилетів "Корсар-М3" компанії "Темп-3000". 26 червня слідчі Державного бюро розслідувань провели обшуки в Міноборони. Вилучили 11 тис. жилетів. Експертиза показала, що сім із десяти — прострілюються, коли намокнуть. Збитки держави оцінюють у 100 млн грн.

Дмитро Марченко — кадровий військовий. Родом із райцентру Вознесенськ на Миколаївщині. Командував розвідкою в 79-й десантно-штурмовій бригаді. Воював у Донецькому ­аеропорту. У вересні 2015‑го призначений начальником Головного управління розвитку й забезпечення Міноборони. Арешт пов'язує з політикою.

— Якщо доведуть, що бронежилети неякісні і в цьому винен я — проситиму максимального покарання. Але якщо це не так, то навіщо оббріхувати, — сказав на суді.

Дмитра Марченка на засідання не привезли — влаштували відеоконференцію. Присутні зустріли рішення вигуками "Ганьба" і "Волю Марченку". Звинуватили прокурорів у зраді.

— Марченко живе на орендованій квартирі, а ви йому 20 мільйонів застави? — кричить до суддів керівник громадської організації "С14" Євген Карась, 31 рік. — Ви ж знаєте, що це замовна справа. Якщо посадите його — вас судитиме військовий трибунал. Одумайтеся! Захворійте, зваліть зі справи. Бо станете ворогами української державності.

— Захисникам України показали, що вони — ніхто. Наша думка нічого не значить, — обурюється полковник 40-річний Максим Миргородський, командир 95-ї десантно-штурмової бригади. — Триває слідство. Суд ще не вирішив, винні військові чи ні, але їх уже тримають за ґратами. Люди, які проливали кров заради країни, мають доводити, що гідні поваги. На свободу до вироку випускають кого завгодно. А офіцерам виставляють заставу в 20 мільйонів. Я хотів поручитися за Марченка своєю честю (Максим Миргородський — повний лицар Ордена Богдана Хмельницького. — ГПУ). Виявилося, цього недостатньо.

У Міністерстві оборони обурені рішенням суду. Кажуть, Марченко не переховувався та співпрацював зі слідством.

— Він — бойовий генерал, учасник оборони Донецького аеропорту, відмінно несе службу, — кажуть в оборонному відомстві. — Його хотіли взяти на поруки кілька народних депутатів та героїв України, але їм відмовили.

Експертиза підтвердила, що Дмитро Марченко не підписував документи про купівлю бронежилетів. Лише писав для них технічні умови. Закупівлі погоджував тендерний комітет Міноборони.

— Обвинувачення абсурдні, — вважає волонтер 34-річний Назар Приходько. — Київський апеляційний суд залишив Марченка під вартою. Днем раніше цей же суд відпустив під домашній арешт екс-командира харківської роти "Беркута" Віктора Шаповалова, якого звинувачують у злочинах проти майданівців.

Генеральний штаб замовив додаткову незалежну експертизу бронежилетів "Корсар".

— Візьмемо зразки не лише з тої партії, яку вилучило ДБР. А з кількох попередніх і тих, що надійшли пізніше, — каже начальник Генштабу 52-річний Руслан Хомчак.

Підлеглих Марченка також залишили під вартою. Сергій Почтаренко два місяці перебуватиме на гауптвахті, Михайло Каморянський лишається в ізоляторі, Ольга Капінус і Василь Саковець — під нічним домашнім арештом.

Зараз ви читаєте новину «Бойового генерала залишили під вартою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі