неділя, 04 березня 2007 17:01

Безробітний білорус удавав священика у Харкові

38-річний Олександр із білоруського міста Новополоцьк оселився в Харкові у серпні 2005-го. Чоловік купив у церковній лавці ризу, кадило, хреста та почав освячувати харків"янам квартири, машини, офіси.

— На вулиці до мене підходили люди, — розповідає Олександр. — Я казав, що служу в одному з міських храмів — Благовіщенському або Святопокровському монастирі. Ми розмовляли про духовне. Мене просили прийти додому й освятити будинок чи машину. Я святив, й усі були задоволені.

За книгами Олександр вивчив деталі обряду освячення. До того ж змалечку мав певне уявлення про церковні порядки, бо ходив із бабусею до церкви. Каже, за послуги з людей грошей не вимагав — люди самі платили від 20 до 600 грн. Документів із чоловіка в ризі ніхто не питав. За півтора року Олександра провів обряд освячення для кількох сотень харків"ян.

Минулого понеділка шахрая викрила одна набожна парафіянка. Вони запросила Олександра освятити куплену квартиру й запідозрила його в незнанні канонів. Зателефонувала до міліції.

— Виявилося, що в храмі його не знають, — розповідає "ГПУ" начальник Центру громадських зв"язків обласного УМВС Лариса Волкова. — Ми затримали його. З"ясувалося, чоловіка розшукують у Білорусі.

Проти Олександра порушили справу за підозрою в шахрайстві. Він зізнався, що на батьківщині також удавав священика. За це 2001 року отримав сім років тюрми, але відсидів менше трьох. Ще кілька років не мав права полишати країну.

— У мене середня освіта, до в"язниці я працював завмагом, — розповів Олександр слідчим. — Але із судимістю у Білорусі ніхто не бере на роботу. Я переїхав до України. Жив нелегально, кожні три місяці мав перетинати кодон. Тут без прописки теж не беруть на роботу. От і взявся за те, що вмію — святити.

Олександр просить покарати його за українськими законами й не відправляти на батьківщину, де суворіші закони.

Зараз ви читаєте новину «Безробітний білорус удавав священика у Харкові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі