вівторок, 21 жовтня 2008 07:09

"Беркутівці" побилися з селянами

Автор: фото: REUTERS/Tomas Bravo
  Співробітники міліцейського спецпідрозділу ”Беркут” затримують активіста акції протесту на дорозі з Сімферополя до Севастополя. 17 жовтня близько 400 селян перекрили трасу. Вимагають визнати незаконним рішення суду й повернути їм земельні наділи
Співробітники міліцейського спецпідрозділу ”Беркут” затримують активіста акції протесту на дорозі з Сімферополя до Севастополя. 17 жовтня близько 400 селян перекрили трасу. Вимагають визнати незаконним рішення суду й повернути їм земельні наділи

Удень 17 жовтня на дорогу із Сімферополя до райцентру Бахчисарай у Криму вийшли майже 400 селян. Приїхали із сіл Віліне, Піщане й Берегове Бахчисарайського району. Ходили пішохідним переходом. Рух автомобілів зупинився.

— Це була десь 13-та година дня, — згадує заступник голови Бахчисарайської райдержадміністрації Геннадій Муждабаєв. — Автомобілі утворили затор. З міліції приїхала машина, яка возить в"язнів. Вискочили "беркутівці", почали стріляти, накинулися на пенсіонерів із кийками.

Трьох активістів забрали до машини.

— Мені завернули руку, давили до землі, — каже 82-річний Іван Лисенко. — Вся рука тепер синя.

Протестувальники — колишні колгоспники. Наприкінці 1990-х їхній колгосп "Крим" розпаював землю. 1,5 тис. робітників отримали по наділу — загалом 6,5 тис. га. Селяни приватизовували паї. Віддавали їх в оренду новоствореній агрофірмі "Крим".

— Усе було гаразд, але 2003 року в агрофірмі змінилося керівництво, — веде далі Муждабаєв. — Спочатку селянам не платили за оренду. Потім подали в суд, вимагали визнати розпаювання незаконним. Відбулися десятки засідань. Усі визнавали землю за селянами. А торік Севастопольський апеляційний назвав розпаювання незаконним.

Війна йде за десятки мільйонів

Селяни обурилися. Упевнені, що таким чином у них хочуть відібрати землю. Керівництво агрофірми називають рейдерами.

— Війна йде за десятки мільйонів, — говорить Муждабаєв. — Один наділ офіційно оцінюють десь у 100 тисяч гривень. Насправді ж там багато земель над морем. Сотка землі на узбережжі вартує 5 тисяч доларів. Люди виступатимуть далі. Наступну акцію протесту запланували на 23 жовтня.

Правоохоронці кажуть, що селяни напали першими.

— Міліціонери слідкували за громадським порядком. Попереджали ініціаторів, що перекривання дороги неприпустиме. Якщо перекриватимуть, буде застосована сила, — зауважує заступник начальника Головного управління міліції Криму Микола Федорян. — Люди не послухалися. Ми намагалися не допустити їх на трасу, але вони відштовхували правоохоронців. Страждали інші громадяни. Було зупинено рух по трасі, не виконувалися законні вимоги працівників міліції. Щоб заспокоїти селян, довелося кілька разів стріляти в повітря. Трьох найактивніших затримали.

Зараз ви читаєте новину «"Беркутівці" побилися з селянами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі