пʼятниця, 08 лютого 2008 07:01

Банда Ніфонтова відібрала понад 100 квартир

Автор: фото: Аліса ВАЛЕНТИНОВА
  Колишній сталевар Олександр Бережний показує свою квартиру у Ленінському районі Донецька. Андрій Ніфонтов з друзями розбили тут мийку, плиту, унітаз
Колишній сталевар Олександр Бережний показує свою квартиру у Ленінському районі Донецька. Андрій Ніфонтов з друзями розбили тут мийку, плиту, унітаз

31 січня Київський райсуд Донецька розпочав слухання справи 43-річного Андрія Ніфонтова, 28-річного Володимира Шмідта та Олександра Ліляка, 25 років. За шість років вони відібрали квартири у більш ніж 100 сімей.

У тісній залі — підсудні, конвой та адвокати. 12 потерпілих слухають із коридору.

— Наша квартира розташована на вулиці Чапаєва, — розповідає бухгалтер Любов Михайлова, 51 рік. — Жили з колишньою свекрухою. Вона в одній кімнаті, а ми з сином — у другій. Відносини були не дуже, і вона продала свою кімнату Ніфонтову. Навесні 2006-го він сказав: "Даю три дні на збори і три тисячі доларів за вашу кімнату. Або почнеться веселе життя".

Банду Ніфонтова називають "підселенцями". Вони викупляли частину приватизованого житла, що належало декільком членам сім"ї, а решту вимагали віддати за символічні гроші.

— У кімнату свекрухи селили повій, алкашів, — продовжує Михайлова. — "Не уявляєш, скільки я печінок випустив, скільки мізків повідбивав таким, як ти. Йди в міліцію і скажи моє прізвище — мене всі знають!" — лякав Ніфонтов. Це була правда. Бандити нас били, труїли газом, грабували. А міліція на виклики не приїжджала.

— Далекій родичці належала чверть нашої трикімнатної "сталінки", — говорить 30-річний Олег Пахолка з будинку N63 по вул. Щорса. — За свою частину вона отримала від Шмідта шість тисяч доларів. Бандити побачили мою трирічну доньку і здивувалися: "На вулицю з дитиною підете? Погоджуйтеся, доки пропонуємо взамін квартиру на околиці". Дільничний відбирав у мене ключі і віддавав Ніфонтову. Мовляв, він теж має право тут жити.

Пахолка подав позов про визнання операції недійсною. Ворошиловський райсуд змусив його виплатити Шмідту чверть вартості квартири — $15 тис. Олег  узяв кредит.

Син пенсіонерки 65-річної Ірини Смирнової з будинку N26 по вул. Університетській продав свою частину двокімнатної квартири за тисячу гривень.

— Ніфонтов і його друзі вивезли все, не залишили навіть теплого одягу, — говорить жінка. — Поселили негідників, які гасили об мене недопалки.

Пенсіонерка дійшла до Європейського суду з прав людини. Знайшла 18 таких же сімей. Сергій Піщулін із міськвідділу з боротьби з організованою злочинністю сказав їй, що Ніфонтов і його друзі відібрали 130 квартир.

— Щодня я стояла у Ворошиловському райвідділі міліції і кричала: "Допоможіть! Грабують, убивають!". А мені відповідали: "Це і їхня квартира, змиріться". Дільничні сміялися.

У Ніфонтова заарештували декілька квартир і кабріолет "мерседес" — всього на 3,5 млн грн. Але цього не вистачить, щоб погасити всі позови. А люди не вірять, що суддя задовольнить їхні вимоги. Одного суддю, який мав розглядати справу, уже відсторонили.

— Коли дізналася, що суддею буде Віктор Попревіч, відчула жах, — говорить Юлія Чепік. — Адже у нього дружина — приватний нотаріус. Вона проводила половину бандитських операцій. Нам навіть не повідомили про дату першого розгляду, дізналися випадково.

Після закінчення слухання колишній сталевар Олександр Бережний, 45 років, показує свою квартиру в Ленінському районі.

— Зараз це бомжатник, але ще років п"ять тому вона була під сигналізацією, — розповідає Олександр. — Моя перша дружина приватизувала свою третину й обмінялася з Ніфонтовим. Бандити вивезли все, що їм сподобалося, решту розбили. Шкода мамину люстру — особистий подарунок посла СРСР у Чехословакії. Ми якось трималися без світла, телевізора і телефону. Але коли розбили унітаз, переїхали на дачу.

— Зек Віталій Ткаченко поселився в нас у лютому 2005-го, — продовжує вчителька 38-річна Ірина Бережна, друга дружина Олександра. — Ми його питаємо: "Як до нас потрапив?". А він: "Та ось — звільнився, прийшов у Ленінський райвідділ міліції, пояснив, що ніде жити. Вони дали телефон Ніфонтова і сказали: він тебе поселить".

Зараз ви читаєте новину «Банда Ніфонтова відібрала понад 100 квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі