вівторок, 22 квітня 2008 07:06

Ярослав Галич зламав ногу на військових навчаннях

Автор: фото з сімейного архіву Валентини Машталяр
  Валентина Машталяр із сином Ярославом у Дідківській середній школі Чуднівського району Житомирщини. Жінка на колінах вмовляла сина піти на випускний, бо хлопець соромився поламаної ноги
Валентина Машталяр із сином Ярославом у Дідківській середній школі Чуднівського району Житомирщини. Жінка на колінах вмовляла сина піти на випускний, бо хлопець соромився поламаної ноги

Другий рік Валентина Машталяр, 47 років, намагається покарати керівників Чуднівської райдержадміністрації Житомирської області. Жінка звинувачує їх у тому, що 19 травня 2006-го її син-одинадцятикласник зламав ногу на військових навчаннях.

— Мій Ярослав став калікою, я посивіла, — бідкається Машталяр. — І нікому до того немає діла. А мене ще й крайньою роблять.

Жінка живе з матір"ю у селі Дідківці Чуднівського району. Раніше працювала економістом у райспоживспілці, нині живуть з власного городу. Чоловік Василь покинув родину 12 років тому. 25-річний син Роман працює юристом у Києві, 19-річний Ярослав — другокурсник столичної Медичної академії.

— Позаторік Ярославчик закінчував школу, — Машталяр дістає з папки документи. — 19 травня хлопців повезли на стрільбища у селище Вакуленчук за 50 кілометрів. Там не полігон, а якийсь пустир. Після команди "До бою!" Ярик спускався в траншею. Раптом третя сходинка розкришилася, і він провалився. Зламав ліву ногу.

Хлопця відвезли до райлікарні.

— Я саме там була, — згадує жінка. — Брала направлення синові в медакадемію. Завідувач хірургії одразу сказав: "Ніхто не винен".

Школяреві наклали апарат зовнішньої фіксації. Мати їздила до районної та обласної адміністрації. Просила допомогти придбати ліки. Коли відмовили, поскаржилася до прокуратури.

— Десь 27 травня директор школи показав акт, датований 19 числом. Там написано, що Ярослав спіткнувся об бордюрну цеглину. Але ж бордюру не було, сходинка провалилась! — обурюється жінка. — Акт підписав найкращий друг сина Олександр Галанзовський. Згодом він поміняв покази.

На випускний вечір Ярослав пішов на милицях. Із костурами здавав і вступні іспити. На екзаменах з ноги витікав гній.

— Тоді я й посивіла, — веде далі Валентина Ананіївна. — Ярика забрали у студентську клініку. Давали кінську дозу антибіотиків і так виходили.

На екзаменах у хлопця з ноги витікав гній

Нині хлопець навчається на контракті. Щороку мати платить 8 тис. грн. Торік продала по двоє корів і телят, цього року взяла кредит у банку. Ярослав милицями не користується, але досі шкутильгає.

Жінка домагається покарання представників районної адміністрації, які відповідали за навчання.

— Дітей із 17 шкіл повезли в закинуту частину, — каже Машталяр. — Це халатність керівництва, а не необачність сина. Після інциденту стрільбище знищили.

Дістає документи з Житомирської облдержадміністрації. Там зазначено, що Ярослав спіткнувся і впав. Вивчити місце пригоди не вдалося, бо гарнізонне стрільбище ліквідоване.

Директор Дідковецької середньої школи 40-річний Володимир Ляшук вважає: про нещасний випадок треба забути.

— Було таке, але минуло два роки, — зауважує він. — Районна й обласна прокуратури поставили в цій історії крапку. За стрільби відповідав військкомат району, тому нині справа у військовій прокуратурі.

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Галич зламав ногу на військових навчаннях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі