пʼятниця, 06 грудня 2019 07:30

Арештували підозрюваних у вбивстві 3-річного Олександра Соболєва

Шевченківський районний суд Києва 4 грудня арештував без права на заставу 20-річного Андрія Лаврегу й 18-річного Олексія Семенова. Їх підозрюють у вбивстві 3-річного Олександра, сина підприємця і депутата Київської обласної ради 47-річного В'ячеслава Соболєва.

Авто "Рендж Ровер" Соболєвих розстріляли на перетині вулиць Льва Толстого і Тарасівської в центрі Києва ввечері 1 грудня. За кермом був В'ячеслав. Цілилися в нього. Позаду сиділа дружина 38-річна Інна з донькою Марією, 10 років, і сином 3-річним Олександром. Куля влучила дитині в голову. Помер дорогою до лікарні.

— Ми сели в машину. Сын спросил: "Едем домой?" Ответила, что нет, в магазин. Купим будку для собачки, которого нашли. Иначе он замерзнет. И вдруг — выстрелы, — згадує Інна Соболєва. — Крикнула чоловікові, аби тиснув на газ. Обертаюся, а в мого синочка півголови немає. Я його мозок власними руками по салону збирала.

Підозрюваних у злочині затримали наступного дня. Обидва воювали на Донбасі. Служили в батальйоні "Аратта" Української добровольчої армії.

Стріляв Андрій Лаврега. Він уродженець Черкас. Пішов воювати у 18, хоча на тренуваннях батальйону був із 17 років. Олексій Семенов — спільник. Родом із Подільська Одеської області. Покинув навчання заради війни. Демобілізувалися у червні цьогоріч.

— Лаврега мав позивний "Тихий". Сміливий, цілеспрямований, швидко вчиться, один із найкращих снайперів на цій війні. Отримав численні нагороди, у жовтні 2018-го — орден "За мужність" третього ступеня з рук президента Порошенка, — розповідає про підопічного заступник командира Української добровольчої армії Андрій Гергерт, позивний "Червень". — Із Семеновим вони дружили. Той теж відважний. Із війни пішов зі словами, що наївся, більше не може. Сказав, що має стосунки з дівчиною на Одещині. І після цього з ним контакту не було. Хлопців не виправдовую. Припускаю, що мотивом могли бути гроші. Або їм сказали, що "об'єкт" фінансує ЛНР/ДНР, і цим спровокували.

Слідство встановило, що в машину Соболєвих кілер стріляв із готелю навпроти. Спільник був на вулиці. Ймовірно, повідомляв про рух машини.

Керівники готелю розповіли, що стрілець винайняв номер на 6 діб. Це був перший день його перебування. Крім карабіна, приніс картон, щоб накритися ним на балконі під час стрільби.

— Спочатку казали, що кілер утік на "Лексусі". Ми відслідкували політ кулі і виявилося, що ця версія хибна. Подивилися відео з камер. З'ясували, з якого будинку відкрили вогонь, — каже керівник Нацполіції Ігор Клименко.

Слідчі знайшли коробку з гільзами та зброю, з якої стріляли. Це карабін калібру 7,62 мм із недорогим китайським оптичним прицілом.

В'ячеслав Соболєв вважає, що причетними до злочину можуть бути семеро людей з його оточення. Шістьох назвав поіменно. Запросив пройти детектор брехні.

В'ячеслав Соболєв родом з Єнакієвого на Донеччині, живе в Києві. Він — власник ресторану "Маріо", біля якого сталася стрілянина. Депутат Київської обласної ради, входить до фракції "Солідарність", член комісії з питань бюджету й фінансів. У шлюбі втретє.

"Рендж Ровер" 2013 року випуску Соболєв орендує в "Дон­укрпроект НІІ". Компанія фігурує в кримінальному провадженні про фінансування тероризму на Донбасі. Була зареєстрована в Донецьку.

— Киллер — человек непростой. Профессионал. Он мог завалить любую движущуюся цель на большей скорости с в десять раз большего расстояния. А тут промахнуться и попасть в ребёнка с такой дистанции? — каже волонтер Тимофій Златкін. — Є багато інших запитань. Для чого стріляти по машині, якщо можна було вбити чоловіка біля під'їзду, коли він виходив. Якщо випадково промахнувся і побачив, що його об'єкт живий — мав би закінчити роботу. І для чого підставлятися під камери, кидати на місці зброю? Питань багато.

Зараз ви читаєте новину «Арештували підозрюваних у вбивстві 3-річного Олександра Соболєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі