пʼятниця, 01 червня 2007 07:09

Анжела Тобол покинула на свекруху трьох дітей

"Напозичалася грошей, кредитів у банках набрала і втекла", — каже про невістку жителька села Бандурове Олександрівського району Кіровоградської області 70-річна Меланія Павленко. Молдаванка Анжела Тобол, 34 роки, торік покинула на бабу трьох своїх дітей, народжених од різних чоловіків.

Син Меланії Василь познайомився з Анжелою 12 років тому в кумів. Жінка тоді мала двох синів. Одному було півтора року, другому — три. Вирішив одружитися.

— Я казала йому: синок, нашо вона тобі, хіба більше дівчат нема? — розповідає бабця із замотаним шарфом горлом. — А він: "Вона — найкраща" і пішов. А мене того дня "скора" в больницю забрала, — плаче. — Вони зразу вроді нічого жили. Тоня в них народилася. Хлопчиків ми вважали онуками, хоча Вася їх і не всиновив.

Щоб допомогти синові, Павленки-старші продали за $3 тис. квартиру в райцентрі Жовті Води Дніпропетровської області та переїхали у віддалене село Бандурове Кіровоградської області. Купили одну хату для себе, іншу — для родини сина. Молодим подарували меблі та корову.

— Анжела, видно, якимсь гіпнозом володіє, — каже сестра Василя Наталя, 46 років. — Як мені була потрібна допомога — сама сина виховую — просила батьків до мене в Київ переїхати. Не захотіли. А за чужою людиною потяглися.

Через кілька років шлюбу Анжела стала зраджувати чоловіка. Йому про це розповідали знайомі. Не вірив. Хоча батьки казали те саме.

— Обкрутила нашого сина, — сердиться чоловік у картатій сорочці — Федір Павленко, 73 роки, — а потом скурвилася. Не можу про це говорити, всередині все мліє, — виходить із хати.

Коли в селі розпався колгосп і не стало роботи, Василь поїхав на заробітки до столиці.

— Анжела зовсім від рук відбилася. Закриє дітей у хаті і йде на ніч гуляти, — каже свекруха.

— Вона невеличка, фігура гарна, — додає Наталя, — не видно, що й дітей народжувала. Тягалася з усіма шоферами.

Анжела почала вимагати розлучення. Зійшлася зі своїм коханцем Сергієм, який покинув дружину та двох дітей.

— Не схотіла жить в селі — казала, нема сили для городів. Найняла квартиру в Олександрівці (районному центрі. — "ГПУ"), а дітей здала в санаторій, — розповідає бабуся. — Потом подалася в Київ на заробітки. Подзвонила, щоб ми Тоню забрали до себе, бо в санаторії і лишиться. Уже рік не являється. Вона й не приїде: у двох банках взяла кредиту на сім тисяч, за квартиру винна дві з половиною тисячі, та ще й напозичалася в шоферів.

Тоня — худа дівчинка. Дивиться по телевізору мультики. Час од часу прислухається до розмови.

— Із мамою, як приїде, не захочу балакать. Вона нас покинула. Татко в Черкасах живе. Не може мене забрати, бо з ним в комнаті двоє хлопців ще живуть, — розплітає, а потім заплітає дві коси.

Її брати — 13-річний Дмитро та 15-річний Сашко по кілька місяців мешкають то в дитячому протитуберкульозному санаторії, то в притулку. На постійне місце проживання їх може взяти тільки інтернат. Але діти не мають статусу сиріт — їхні батьки не позбавлені прав.

Служба в справах неповнолітніх знайшла батьків хлопців. Обоє одружені, мають дітей. Забирати синів не хочуть.

— Казали, щоб я оформила опікунство на себе, — плаче Меланія Павленко. — Беріть і край. Куди я їх візьму? Болію, і дід теж. Хтозна, скільки проживу. А інспектора кажуть: "Привеземо в двір і покинемо. Ви ж їм бабушка". Я їм така бабушка, як ви — тьоті. Хіба діти — собачата? Шкода хлопців, тільки не потягну я їх. Он мені з Тонею важко. Діма і Саша до мене липнуть, як до рідної, плачуть. Я ж змалку їх няньчила.

Позбавити Анжелу Тобол материнських прав може тільки суд.

— Із першого разу суд не позбавляє материнських прав. Матір будуть шукати, дадуть оголошення в газеті, щоб приїхала, — пояснює спеціаліст служби у справах неповнолітніх Олександрівського району Катерина Дяченко. — Рішення ухвалять за другим, а може, третім разом. Це стосується і батьків обох хлопчиків. Піде на це кілька місяців.

Дмитро й Сашко зараз у протитуберкульозному санаторії в селі Поселянівка. Вони інфіковані паличкою Коха.

— Скоро змушений їх виписати, — каже головлікар Євгеній Багнюк. — Приїдуть на лікування інші діти. Де їх влаштують, не знаю.

Зараз ви читаєте новину «Анжела Тобол покинула на свекруху трьох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі