Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2007 19:13

Андрій Порва вкрав у пенсіонерок 10 тисяч гривень

"Із кожної пенсії ми з сестрою відкладали на чорний день та на смерть. Усе життя економили. Не пропивали, не проїдали, жили скромно", — каже, плачучи, 79-річна Софія В"ячеславівна Сирокваша із міста Городня Чернігівської області.

Із сестрою-близнючкою Ніною вони живуть у старій хаті майже в центрі міста. 20 лютого жінок пограбував 31-річний Андрій Порва із Чернігова — забрав 10 тис. грн.

Постукавши до них у вікно, представився контролером електромереж. Говорив українською, що зауважили російськомовні бабусі. Подивився на лічильник і розповів про пільгову акцію для пенсіонерів. Мовляв, досить сплатити 34 грн 60 коп., і до кінця року не треба платити за електроенергію ні копійки. Дав квитанцію. Одна з сестер почала шукати гроші: дістала з шафи коробку з-під печива.

— Коли побачив, стільки там грошей, аж очі загорілися, — зізнався слідчим Андрій Порва.

Його затримали через три з половиною години після пограбування.

— У суботу вранці до нас зателефонував чоловік і сказав, що його сусідок пограбували, — розповідає 45-річний начальник Городнянського райвідділу міліції підполковник Микола Половий. — За п"ять хвилин опергрупа виїхала за вказаною адресою. Там я подивився на квитанцію, залишену злодієм на столі. Вона була за 2006 рік, до сплати зазначалося 34 гривні 60 копійок. Вказані адресу й прізвище я пригадав. Це господарі місцевого притону.

Половий наказав відправити туди оперативну групу.

— Сказали, що у них ночувала пара з Чернігова — Яна та Андрій. Але зараз їх немає — пішли десь на ринок, — згадує підполковник. — Оперативники ходили ринком, шукаючи схожих осіб. Я стояв на виході. За деякий час побачив молодика і трьох жінок зі здоровенними сумками. На пересічних покупців не схожі. Я звернув увагу на чоловіка — бабці казали, що він був у кросівках. Прикмети співпадали.

Викликати підмогу Половий не зміг — зламався мобільний. Затримувати чотирьох сам не наважився. Тому пішов назирці.

— Вони зайшли до найближчого кафе. Я за ними, зачинив за собою двері та гукнув: "Андрію!" Молодик озирнувся. У його очах я побачив жах.

Працівники кафе викликали підмогу.

— Коли затриманого посадили в машину, він намагався заховати гроші у салоні. Тицяв їх між спинкою та сидінням. У райвідділі підрахували те, що залишилося — 8 тисяч 90 гривень, — веде далі Половий. — Із сумок дістали жіночу білизну, колготки, светри, джинси, весняні куртки, зубну пасту.

Андрій Порва уже сидів у в"язниці за пограбування квартири.

Вони зайшли до найближчого кафе

— Коли хазяйка відвернулася, я швидко запхав гроші до кишень і попрощався. Ішов, а в голові крутилося: "На що я їх буду витрачати?", — розповідає крадій. — Колись мріяв, якщо розбагатію, поїду на Гаваї. Але цих грошей не вистачило б. Отож вирішив піти на ринок: купити одежу собі та для коханої. З Яною ми разом півтора року. Має двох дітей. Зараз вагітна від мене, десь на місяці четвертому. Накупив їй гарної білизни, колгот.

Сестри Сирокваші живуть у батьківській хаті. Заміж, як кажуть, ніколи не ходили. До пенсії працювали швачками в ательє. Близьких родичів не мають.  У будинку холодно, бо немає газу. Меблі 50-х років: залізні ліжка, столик. На ньому — хліб і масло. На хазяйстві лише дві курки.

— Заговорив мене, я і відволіклась, — говорить Софія В"ячеславівна. —  Такого ніколи не було. До нас приходили люди по свєту. Ніхто нічого не крав. Міліція каже, що ми з сестрою довірливі. Як можна не довіряти, коли охайний чоловік прийшов, ще й сказав, що з Києва приїхав.

Із початку року на Чернігівщині зареєстровали 19 випадків, коли, вдаючи працівників різних служб, зловмисники грабували людей. 20 лютого у Носівському районі дві жінки вкрали у 85-річної бабусі 6 тис. грн. Натомість залишили 137 листків календаря у конверті.

Сестрам Сироквашам вкрадені гроші повернули.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Порва вкрав у пенсіонерок 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути